Klikk for å endre tekst

Haltorp gleder seg over friheten

- Da celledøra gikk i lås bak meg og jeg kunne dra til et rent hotell, gikk det opp for meg hva frihet er. Det sier pastor Kjell Haltorp som ble fengslet i Jordan fredag. Tirsdag kom han til Israel.

Det ble en hel dag i et over­fylt jor­dansk fange­hull for Kjell Hal­torp (74) etter at han ble ar­res­tert på fly­plas­sen i Amman natt til fre­dag. Dagen møter Hal­torp på et flott ho­tell i Je­ru­sa­lem for å høre den dra­ma­tis­ke his­to­ri­en om ar­resta­sjo­nen. For 30 år siden grunn­la han Sør­lands­kir­ken, og de siste 17 årene har han mange gan­ger be­søkt krist­ne i Jor­dan og lan­de­ne rundt.

Tatt i pass­kon­trol­len

Kjell Hal­torp kom med fly fra Frank­furt til Amman klok­ka ett natt til fre­dag, og ble straks ar­res­tert av po­li­ti­et i pass­kon­trol­len. Han ble ført til et po­liti­kon­tor på fly­plas­sen der han ble holdt til klok­ka fem om mor­ge­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg spur­te hva dette var for noe? Men det var ingen som snak­ket til meg. Jeg skjøn­te ingen ting. Det var ikke noe ko­se­lig, sier Hal­torp.

På mor­gen­kvis­ten ble han over­ført til et flykt­ning­mot­tak på fly­plas­sen der gul­vet var fullt av folk. Noen timer se­ne­re ble han kjørt inn til po­li­ti­ets ho­ved­kvar­ter i Amman, og der ble han hele tiden ble flyt­tet rundt fra kon­tor til kon­tor.

Ingen opp­gav noen grunn til ar­resta­sjo­nen, men etter hvert gikk det opp for Hal­torp at det måtte ha noe med det lille hef­tet å gjøre «Veien til Gud» som han har skre­vet.

Fange­hull

Utpå for­mid­da­gen ble Kjell Hal­torp fra­tatt alle sine ei­en­de­ler og mo­bil­te­le­fo­nen og ført ned i en mørk celle der det satt sju andre fan­ger. Men den nors­ke pas­to­ren mis­tet aldri håpet.

- Det er litt av et kul­tur­sjokk for en nord­mann som er vant med rene rom og sen­ger og så bli put­tet i et lite fange­hull i et skit­tent feng­sel i Jor­dan. Jeg så meg rundt etter rot­te­ne og lurte på hva jeg skul­le gjøre nå. Men jeg har aldri opp­levd slik styr­ke gjen­nom for­bønn. Det var helt spe­si­elt, for­tel­ler Hal­torp.

Fordi po­li­ti­et ikke hadde tatt te­le­fo­nen fra han tid­li­ge­re, kunne Hal­torp ringe hjem og for­tel­le kona hva som hadde skjedd. Der­med ble ven­ner og kjen­te mo­bi­li­sert i bønn for den ar­res­ter­te pas­to­ren.

Løs­latt

Til hans over­ras­kel­se kom en po­liti­mann inn i cella klok­ka ti om kvel­den og be­ord­ret Hal­torp ut. Da hadde en av pas­to­re­ne i Amman kon­tak­tet le­del­sen i feng­se­let og stilt ga­ran­ti for den høye boten.

I ste­det for et mørkt fange­hull dro han til et luk­sus­ho­tell i Amman. Men Hal­torp var for opp­rømt til å klare å sove.

- Det var en utro­lig kon­trast å høre celle­døra gå i lås bak meg og der­etter komme til et rent og skik­ke­lig ho­tell. Da gikk det opp for meg hva fri­het er. Jeg gle­det meg over Guds store god­het og nåde den nat­ten, for­tel­ler Hal­torp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fører til noe godt

Han tror den dra­ma­tis­ke epi­so­den også har ført til noe godt.

- Jeg tror vi kan bedre for­stå si­tua­sjo­nen til de krist­ne i Midt­østen etter en slik hen­del­se. De er ikke så for­bau­set over at noen kan bli ar­res­tert for sin tro. Vi er så mo­de­ra­te og så opp­tatt av at vi skal bli ak­sep­tert at vi dem­per vår krist­ne iver. Vi blir lys og salt som mis­ter sin kraft. Noen blir for­fulgt fordi de ikke opp­fø­rer seg skik­ke­lig, men i Midt­østen blir krist­ne for­fulgt fordi de våger å leve ut sin krist­ne tro uten å fryk­te kon­se­kven­se­ne, sier Hal­torp.

Ad­vo­kat­hjelp

Den jor­dans­ke pas­to­ren fikk tak i en høyt aktet og an­er­kjent ad­vo­kat som lør­dag tok opp saken med jor­dans­ke myn­dig­he­ter. Søn­dag etter­mid­dag var en bot på 9000 di­na­rer (85.000 kro­ner) re­du­sert til 1.000 di­na­rer, og ad­vo­ka­ten lovte å for­føl­ge saken slik at Hal­torp også blir slet­tet fra det jor­dans­ke straffe­re­gis­te­ret.

- Hvis ikke det skjer, vil jeg også bli ar­res­tert neste gang jeg kom­mer til Jor­dan. Og jeg har ingen pla­ner om å slut­te å be­sø­ke de jor­dans­ke me­nig­he­te­ne og pas­to­re­ne, sier Hal­torp.

Hjelp til flykt­nin­ger

Han har bred kon­takt med krist­ne fra Na­sa­re­ner-kir­ken i Jor­dan som gjør en stor­stilt inn­sats for de mange flykt­nin­ge­ne som har strøm­met over gren­sen fra Syria de siste to årene.

De gir ma­te­ri­ell hjelp og mat til flykt­nin­ge­ne, og for­kyn­ner evan­ge­li­et for dem. Hal­torp hev­der at rundt 20.000 mus­li­mer er blitt krist­ne de siste to-tre årene i Jor­dan.

- Denne epi­so­den viser hvor far­lig evan­ge­li­et er. Jeg ble kas­tet i fan­gen­skap for et lite hefte, og det i et land som på­står det er re­li­gions­fri­het, sier Hal­torp.

Til­ba­ke til Jor­dan

Han skal til­ba­ke til Jor­dan, men vil vente til saken er løst og han er strø­ket fra det jor­dans­ke straffe­re­gis­te­ret. Hal­torp for­tel­ler at han til og med har bedt om å få tref­fe den jor­dans­ke kon­gen, Ab­dul­lah.

- Ab­dul­lah har in­vi­tert den kjen­te ame­ri­kans­ke pas­to­ren Rick War­ren til å komme til Jor­dan for å snak­ke om hvor­for krist­ne jor­da­ne­re må bli væ­ren­de i lan­det og ikke reise ut. Han ser nem­lig på de krist­ne som en vel­sig­nel­se i Jor­dan, sier Hal­torp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nors­ke pas­to­ren har god kon­takt med mes­siastro­en­de jøder i Is­rael, og skal tale på møter i en mes­sias­me­nig­het i Ash­dod tors­dag og fre­dag.Dagen