Guds kjærlighet og syndenes tilgivelse

Førsteamanuensis Knut Tveitereid advarer mot en forkynnelse hvor tyngdepunktet blir forskjøvet fra Jesu død og oppstandelse til en mer terapeutisk betoning av hvordan Gud kan løse våre problemer.

Tidlig på 2000-tallet var Tveitereid selv en av landets mest populære forkynnere, særlig overfor ungdommer. Som prest i Storsalen i Oslo nådde han et stort publikum, og ikke minst andaktsboken «En helt overkommelig bibel» fra 2001 gjorde ham godt kjent i Kristen-Norge. Nå arbeider Tveitereid som førsteamanuensis ved NLA Høgskolen, og i forrige uke deltok han på konferansen høgskolen arrangerte om ungdomsarbeid.

Tveitereid viser blant annet til en undersøkelse av hvilke bibelvers som blir delt i sosiale medier. Undersøkelsen baserer seg delvis på den svært populære Bibel-appen YouVersion, som også mange nordmenn benytter seg av. Tveitereids observasjon er at Jesu navn ikke blir nevnt i de ti mest delte versene. Tre av disse ti ble gjengitt i gårsdagens avis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette bidrar til å bekrefte et bilde av Gud som problemløser, men hvor selve evangeliet ikke er like fremtredende. Den amerikanske religionssosiologen Christian Smith har lansert trekløveret moralistisk, terapeutisk og deistisk som betegnelse på det gudsbildet som fremtrer.

Det kan utvilsomt oppleves lettere å forholde seg til en mer tilbaketrukket gud, en som gjerne vil hjelpe oss, og som i liten grad krever omvendelse fra synd. Men vi får ingen sann kristendom hvis vi underslår behovet for syndenes tilgivelse. Derfor har Knut Tveitereid helt rett når han sier at det er tid for å gjenoppdage evangeliet.

Samtidig er det også verdt å lytte til ungdomsprest Liv Hanne Langmoen Almasou, som i samme avis påpeker behovet for å vise ungdommer hvorfor Bibelen er relevant både dem og for oss alle. Erkjennelsen av dette kommer ikke av seg selv. Og i en kultur hvor bibelkunnskapen er vesentlig mindre utviklet enn den har vært før, må forkynnere i en helt annen grad forklare sammenhengene i Bibelen.

Dette har blant annet konsekvenser for hvordan vi snakker om lov og evangelium. Det handler ikke om å underslå verken loven eller evangeliet, men om å ta i bruk gode pedagogiske virkemidler for å presentere Bibelens budskap overfor et publikum som mer og mer er å ligne med unådde folkeslag.

NRK-serien Skam har både bokstavelig og billedlig talt blitt stående som et tegn i tiden. Serien har i seg selv oppnådd stor popularitet, og det sier antakelig en del om at den berører en tematikk som har relevans også utover selve serien. I møte med en prestasjonskultur hvor mange unge føler det vanskelig å nå opp til omgivelsenes idealer, er evangeliets frihetsbudskap svært aktuelt.

Derfor er det grunn til å oppmuntre dem som arbeider for å forkynne Guds kjærlighet og syndenes tilgivelse til både unge og eldre.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg avDagen.