Gir ikke opp kampen mot homoliturgien

De er presset, men vil helst ikke ut av kirken - og heller ikke gi opp kampen for å bevare Den norske kirke konservativ.

Noen av håper fort­satt at Kirke­mø­tet ikke skal vedta sam­kjøn­net viel­ses­li­tur­gi og tar til orde for kon­ser­va­tiv mo­bi­li­se­ring.

På andre dag av kon­fe­ran­sen for ver­dens­vid bi­bel­til­lit, «Vær fri­mo­dig og sterk», i regi av Evan­ge­lisk Lu­thersk Nett­verk (ELN) er drøyt 100 del­ta­ke­re til stede i Stor­sa­len i Oslo.

De har nok samme an­lig­gen­de, men ut­tryk­ker seg ulikt og mang­ler en sam­len­de stra­te­gi. Vei­val­ge­ne spri­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen ming­ler ved kaffe­tøn­ne­ne og ba­gu­ett­fa­te­ne og møter kjen­te lu­thers­ke kirke­stem­mer som Jon Kval­bein, Anfin Skaa­heim og Øi­vind Bene­stad samt ge­ne­ral­sek­re­tæ­re­ne Rolf Kjøde (Nor­mi­sjon) og Erik Fur­nes (Indre­mi­sjons­for­bun­det).

Vi møter topp­le­de­re, av­gåt­te le­de­re og mind­re fram­tre­den­de folk på gras­rot og fra ulikt or­ga­ni­sa­sjons­liv. De vil kjem­pe mot ho­mo­vi­el­ser, men er usik­re på hvor­dan - og på hva de gjør om de taper.

Full fri­het

Sogne­prest Kåre Skrå­me­stø i Opp­sal i Oslo sit­ter i ELNs le­der­grup­pe. Han viker ikke i sitt stand­punkt, men sli­ter i møte med kol­le­ger med mot­satt stand­punkt og ved­tak om at samle­ven­de ho­mo­fi­le kan an­set­tes i Kir­ken.

Han synes han står i en fan­tas­tisk preste­tje­nes­te med full fri­het til å for­kyn­ne evan­ge­li­et til tro og om­ven­del­se. Den vil han ikke ut av, men for­tel­ler salen om ut­ford­rin­ger både med et lek­folk som ikke lyt­ter til kir­kens lære og et kir­ke­lig le­der­skap som ikke vei­le­der rett.

- Jeg har valgt å tenke at jeg ikke be­hø­ver å gå til bispe­kol­le­gi­et for å få vite hva som er rett og gal lære, sier han og sier kon­fe­ran­ser som denne er vik­ti­ge for ham. De gir opp­munt­ring og kon­takt med me­nings­fel­ler.

- Jeg er ikke redd, og mot­stand betyr ikke så mye len­ger at jeg ikke tør å si hva jeg står for. Men jeg tren­ger fri­mo­dig­he­ten jeg får fra et fel­les­skap som dette, sier Skrå­me­stø. Etter ak­sep­ten for samle­ven­de ho­mo­fi­le i kirke­stil­lin­ger tenk­te han:

- Hvis alle vi ak­ti­ve krist­ne i Kir­ken hadde stemt på de rette folka, ville vi ha kup­pet Bispe­dømme­rå­det.

Skrå­me­stø mener en stra­te­gi for å få kon­ser­va­ti­ve til å stem­me, gir mu­lig­he­ter for noe til­sva­ren­de for Kirke­mø­tet. Men da må alle jobbe lo­kalt for det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kan red­des

- Vi er så­pass mange at vi fort­satt kan redde Den nors­ke kirke. Jeg tror ikke til­stan­den er så dår­lig at vi ikke kan snu dette, sa han.

- Vi kan ikke sitte her og uffe oss over elen­dig­he­ten. Det hand­ler om vår etter­føl­gel­se, vår måte å agere på. Vi kan redde kirka i den vest­li­ge ver­den, sa han og viste til stor kon­ser­va­tiv fri­mo­dig­het i Afri­ka hvor kir­ke­ne vokser.

- Støtt bis­ko­pe­ne

- Selv om åtte av tolv bis­ko­per er for ho­mo­vi­el­ser, er det fire som ikke er det. De må få ty­de­lig of­fent­lig støt­te fra de mange som er enige med dem, mener Kje­til Vestel Haga, or­di­nert prest og rek­tor ved Nor­mi­sjons bi­bel­sko­le i Grim­stad.

Helt på egne vegne sa han til salen at det er tid for å støt­te ak­tivt og or­ga­ni­sert opp om de fire bis­ko­pe­ne.

- Vi skul­le opp­munt­re dem, for de går fra skan­se til skan­se. Vi har et skis­ma, men det er kan­skje ennå ikke for sent. Men da må de få støt­te fra nett­ver­ket vårt, så vi viser dem at mange står bak dem. El­lers vil de bli pres­set ut med halen mel­lom beina. Gjør vi in­gen­ting, er det en vel­dig dår­lig stra­te­gi, sa Vestel Haga.

Han er­kjen­te at det var kre­ven­de å skape en ven­ding i de­bat­ten, men av­vis­te at det er umu­lig.

- Hvor­dan skal vi hånd­te­re split­tel­sen? spur­te han og mente det ikke er nød­ven­dig å ligge hver­ken på Lu­ther-lin­jen (brud­det med pave­kir­ken, red. anm.) eller Cal­meyer­gate­lin­jen (brudd med li­be­ra­le pres­ter, red.anm.). I ste­det gikk han inn for en stra­te­gi lig­nen­de sam­lin­ger for in­ter­na­sjo­na­le kon­ser­va­ti­ve kirke­le­de­re som har møt­tes for å støt­te hver­and­re i kam­pen mot ef­fek­ten av li­be­ral teo­lo­gi. Det ELN al­le­re­de gjør i Norge, kan også minne om «Fly­ing Bis­hops», et kon­ser­va­tivt ang­li­kansk nett­verk.

Komme vi­de­re

Vestel Hagas for­slag er å styr­ke mindre­talls­bis­ko­pe­ne for å skape en of­fent­lig sam­ta­le pre­get av stør­re kon­ser­va­tiv fri­mo­dig­het. Split­tel­sen i Den nors­ke kirke er der. Spørs­må­let er bare hvor­dan den kan hånd­te­res:

- Vår rolle som nett­verk må være å stå bak de fire bis­ko­pe­ne og gi dem fri­mo­dig­het. Det er vi som må ta le­der­ska­pet og ta et skritt for å komme vi­de­re i pro­ses­sen og sam­ta­len, sier Vestel Haga til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det hand­ler om å vise nød­ven­dig le­der­skap og ta kon­se­kven­sen av det vi står for. Vi er ikke len­ger enige i Kir­ken om hva som er rik­tig lære i sam­livs­etik­ken. Det må vi ta kon­se­kven­sen av, sier Vestel Haga som tror en sam­let ELN-av­gjø­rel­se om å støt­te de fire bis­ko­pe­ne ty­de­li­ge­re i of­fent­lig­he­ten, vil kunne få sam­ta­len inn i et nytt spor.

- Det vil kunne gi nytt mot til mange og lette tryk­ket på pres­ter og bis­ko­per. De vil kunne opp­le­ve bred støt­te i kir­ken og fra or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne, tror han og opp­ly­ser at han vil ta ini­tia­tiv til en sam­ta­le med sin egen bis­kop om saken. Ag­der-bis­kop Stein Rei­nert­sen er en av de fire som går imot viel­se av ho­mo­fi­le par. DAGEN

ELN-konferanse

Konferansen «Vær frimodig og sterk» har denne uka gått i regi av Evangelisk Luthersk Nettverk (ELN) i Storsalen i Oslo.

Disse sitter i ELNs ledergruppe: Generalsekretær Øyvind Åsland, Misjonssambandet, generalsekretær Erik Furnes, Indremisjonsforbundet, sogneprest Kåre Skråmestø, Den norske kirke, Arnfinn Løyning, Den Evangelisk Lutherske Frikirke, prost Lars Slettebø, generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon og Rolf Ekenes fra Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn.

Les også
Samles om verdensvid Bibel-tillit