Gir håp til barna i Betlehem

En kristen, palestinsk familie driver fredsarbeid på sin eiendom, men israelske myndigheter nekter dem å bygge noe.

– Gå fire steg, snu dere, gå fire steg baklengs.

Palestinske barn instrueres av en internasjonal volontør i en danselek. Andre barn sitter på plaststoler rundt dem i et teltbygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er andre uke i årets sommerleir arrangert av Tent of Nations, et brobyggingsarbeid drevet av den kristne, palestinske familien Nassar på deres gårdseiendom ni kilometer sørvest forBetlehem. På leiren lærer barna om sine gaver og talenter, svakheter og styrker.

Så deles barna opp i grupper for å forberede en fest der foreldrene kommer for å se hva deres håpefulle har lært. Snart øver noen på korpsmusikk mens andre lager kulissene til skuespillet Jack og bønnestengelen.

– På grunn av konflikten tvinges barna til å tenke negativt. Vi ønsker at det positive skal vektlegges mest, sier Daoud Nassar.

LES:Krass kritikk av israelske bosettingsplaner

Levende steiner

Her, fra toppen av en steinete og tørr ås og nedover åssiden, har familien Nassar bodd og dyrket jorden siden Daouds bestefar kjøpte området på det over 400 mål i 1916. Her dyrkes, druer, mandler og oliven - trær som trenger lite vann og som trives i karrig jord.

– Her er vi levende steiner, ikke bare døde, smiler den kristne palestineren.

Familien har hatt papirer på eiendomsretten i alle år, men i 1991 erklærteIsrael området som statens land. Siden har familien stadig måtte kjempe for å beholde eiendommen. Høyesterett har siden slått fast at det er deres tomt.

– Jeg drar ikke herfra, men blir for å bygge en bedre framtid, sier Daoud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tomten og den palestinske landsbyen Nahalin nede i dalen omgis av israelske bosettinger som Gush Etzion. På den ene siden av gården bygges for tiden en religiøs jødisk skole. Men Nassar har ikke fått lov til å bygge noe som helst på gården sin siden Israel overtokVestbredden under seksdagerskrigen i 1967.

Trusler om riving

Denne våren har familien kjempet via rettssystemet for å hindre israelske soldater fra å utføre en rivningsordre. Det gjelder ulovlig bygget telt, dyreinnhegninger, metalltak over to gamle hus, toaletter, en metallkonteiner og to renoverte «huler» under bakken som er innredet som boliger.

De får ikke bygge fordi det ikke foreligger noen reguleringsplan for området. Da israelsk høyesterett ikke gikk med på at Nassars eiendom kunne konfiskeres, nektet israelske myndigheter å godkjenne søknader om reguleringsplaner.

Nå har familien tatt saken på ny til høyesterett fordi en militær komité avslår alle søknader om bygging. Forrige uke gikk fristen ut for komiteen til å grunngi hvorfor de nekter å innvilge søknader, men komiteen ba om utsettelse. Ny frist er i oktober.

– Prosessen er en økonomisk byrde. I blant angripes vi av bosettere. I 2002 hindret vi israelere i å hugge ned trær. Med en ny religiøs skole i dalen håper vi at det ikke blir angrep fra radikale bosettere. Veien til eiendommen er stengt. Vi får ikke lagt inn vann og elektrisitet. Men vi gir ikke opp, sier Daoud.

De greier seg med regnvann og innkjøpt vann fra landsbyen nedenfor. Solcellepanel på takene gir sårt tiltrengt strøm.

LES:Israel - hva nå?

Avstår fra å hate

Håpløse situasjoner fører ofte til vold, resignasjon eller flukt, påpeker Daoud. Selv er han opptatt av at dette ikke er gode løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi nekter å være ofre og vi avstår fra hat, fordi vi lever ut troen vår og fordi vi tror på rettferdighet, sier han.

– Vi tror på ikkevold og vi nekter å være fiender. Vi bruker frustrasjon på en konstruktiv og positiv måte. Det er vår terapi.

Målet med å starte Tent of Nations var å gjøre en forskjell. Foruten sommerleiren for barn mellom åtte og femten år, har familien kampanjer for treplanting og gården tar i mot internasjonale volontører som hjelper til.

De har egne prosjekter for kvinner i nabolandsbyen med opplæring i helsekunnskap og bruk av datamaskin. Under innhøstning av økologiske aprikoser, druer, fiken og oliven får lokale midlertidig arbeid. Daoud drømmer om å starte et opplegg for 6-12-åringer i samarbeid med den lokale barneskolen, der han kan lære den unge generasjonen om bærekraft og gårdsbruk. Tent of Nations tar også imot besøkende fra hele verden.

– Vi vil styrke folk, slik at de ikke bare er ofre, men gjør noe selv.

Misbruk av religion

Det er kun mellom 1 og 2,5 prosent av befolkningen på Vestbredden som er kristne, ifølgeFN-sambandets tall fra 2012. Daoud opplever at kristne og muslimske palestinere lever godt sammen i lokalsamfunnet. Barna hans går på en kristen skole i Betlehem der majoriteten av elevene er muslimer.

– Vi er gode venner og vi samarbeider. Vi deler språk, kultur og fremtid.

Samtidig er han kritisk til det han kaller misbruk av religion.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Utenlandske, fundamentalistiske kristne aksepterer oss ikke som kristne. Noen sliter med å forstå at palestinere kan være kristne. Så har du fundamentalistiske muslimer som dreper jøder. Vi prøver å gjøre dette så enkelt som mulig: vi er alle mennesker og vi bør respektere hverandre.

Han er bekymret for at adskillelsen mellom israelere og palestina-arabere bygger opp fiendebilder av de andre. Det fører til hat mot den andre parten.

– Det er en djevelsk sirkel der vold avler vold.

Tostegsløsning

Selv har ikke Daoud israelske venner, men han har bekjente. På grunn av restriksjoner for ut- og innreise er det krevende å holde regelmessig kontakt.

Løsningen på konflikten med Israel mener han har to steg. For det første må det bygges en bro av forståelse der man ser de andre som mennesker, og man får innblikk i hvordan de har det.

– Deretter kan vi snakke om forsoning, som innebærer tilgivelse og at folk får sine rettigheter tilbake. Fred må vokse fram nedenfra, sier Daoud.

Vil ikke rive

Dagen har spurt Israels koordinator for statlige aktiviteter i palestinske områder (COGAT) om årsaken til at Nassar ikke får lov til å bygge noe på tomten sin.

I sitt svar viser COGAT til at det ikke er gjort noen tvangstiltak overfor to eldre strukturer på eiendommen. Regionens myndigheter har imidlertid truet med å rive 12 «ulovlige konstruksjoner».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

COGAT skriver i en e-post at disse først ble bygget etter 2006 uten å søke om lov. De peker på at det er blitt mulig å søke om regulering av tomten, men at Nassars reguleringssøknad ikke er godkjent. Fram til en domstol kommer med et vedtak i den pågående tvisten, vil COGAT ikke tvangsrive ulovlige bygg, skriver de.