Gi Youcef Naderkhani beskyttelse

Norsk utenrikspolitikk har fokus på tre særlig sårbare grupper: menneskerettighetsforkjempere, seksuelle minoriteter og urfolk. Norsk Misjon i Øst (NMØ) mener at også mennesker som utsettes for religiøs forfølgelse bør defineres som særlig sårbare. Det er vi enige med dem i.

Saken er som følger: I en veiledning til norske utenriksstasjoner om hvordan de kan bidra til å hjelpe menneskerettighetsforkjempere, står det at sårbare grupper i spesielle tilfeller kan få opphold i Norge. I slike saker har Norge fokus på de tre nevnte gruppene. I tillegg må ytterligere tre kriterier være oppfylt: Situasjonen må være akutt, saken kan ikke overføres til UNHCR (FNs høykommisær for flyktninger), og den skal ha tilknytning til norske interesser. Ordningen åpner for å gi beskyttelse til enkeltmennesker i ekstreme situasjoner.
Den dødsdømte pastoren Youcef Naderkhani befinner seg i en ekstrem situasjon.
Det burde være en opplagt sak for norske myndigheter som løfter menneskerettighetsfanen høyt i internasjonale fora, å tilby Naderkhani beskyttelse. Pastoren tilhører ikke en av de tre gruppene som defineres som spesielt sårbare, men at han er i akutt livsfare er det ingen tvil om. Naderkhani er dømt til døden for frafall fra islam. Dødsdommen er bekreftet av iransk høyesterett og kan bli fullbyrdet hvilken dag som helst.
De siste meldingene går ut på at han er under sterkt press for å fornekte troen.

Irans evangeliske kristne er en ekstremt sårbar gruppe. De iranske huskirkene, som hovedsaklig består av konvertitter, utsettes for brutal forfølgelse. I lørdagsavisen fortalte den iranske konvertitten Mostafa Ebrahim om hvordan han selv hadde vært vitne til at kristne ble torturert i iransk fengsel for å angi trossøsken. Ifølge NMØs internasjonale samarbeidspartner, Christian Solidarity Worldwide, er mer enn 300 kristne blitt arrestert i 35 byer siden i fjor sommer.

Forrige uke ble det arrangert fakkeltog for forfulgte kristne i Oslo, i Bergen og på Stord. 10. november blir det fakkeltog i Stavanger. Organisasjonene og menighetene bak fakkeltogene har overlevert et opprop til norske politikere. Her oppfordres politikerne til å kjempe for ytringsfrihet og trosfrihet for kristne i alle land. Å åpne for at religiøst forfulgte kan kan få status som særlig sårbare, og i ekstreme situasjoner få beskyttelse, vil være en naturlig oppfølging av et slikt engasjement.
Forfølgelse av mennesker som tror øker over hele kloden. Anerkjente Pew Forum melder at en tredel av verdens befolkning opplever økende restriksjoner på religion. I en rekke land, som Eritrea, Usbekistan, Burma, Afghanistan, Nord-Korea - og Iran blir kristne beinhardt forfulgt. Det samme gjør budhister i Vietnam, baha´ier i Iran, amahdi-muslimer i Pakistan og muslimske uighurer i Kina. Problemet er så massivt at verden må reagere. Norges reaksjon bør være å erkjenne at religiøst forfulgte er «særlig sårbare» - og å tilby seg å ta imot dødsdømte Youcef Narderkhani mens det ennå er tid.