STILLER SMERTEN: Hver femte norske tenåring tar smertestillende piller en eller flere ganger i uken. Ti prosent gjør det hver eneste dag.


Generasjon depresjon?

Jeg er opptatt av at alle kommuner må ha en ­funksjon der alle helse- og omsorgstilbud er på ett sted. At det er null-terskel og en dør inn, som for eksempel på Ung Arena i Oslo og Bergen.

Jeg uroer meg for hvilke ­verdier som preger kulturen de unge lever i, med et høyt prestasjonspress på mange arenaer. Det er så mye som kommuniserer at du ikke er god nok. Vi må styrke motkreftene slik at unge kan høre at det er godt nok å være den de er. «Generasjon prestasjon» må ikke bli «generasjon depresjon». Vedvarende stress kan skape angst og depresjon, og dette må vi ta på alvor!

UngData-undersøkelsen viser urovekkende funn: Hver femte norske tenåring tar smertestillende piller en eller flere ganger i uken. Ti prosent gjør det hver eneste dag. Oversikten viser at det ofte er sammenfall mellom de geografiske områder der unge oppgir at de ofte blir plaget av ensomhet og områder der mange oppgir å ha et høyt forbruk av smertestillende medikamenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg mener politikere på alle nivåer, både lokalt og nasjonalt, må se på hva som kan gjøres for å styrke barn og unges psykiske helse. At så mange velger å bruke medikamenter ukentlig, vitner om et vedvarende stress. Smertene de erfarer vitner om at det er strengt nødvendig å gå til årsakene.

Det må bli enklere å få hjelp når unge begynner å slite psykisk. Jeg er opptatt av at alle kommuner må ha en funksjon der alle helse- og omsorgstilbud er på ett sted. At det er null-terskel og en dør inn, som for eksempel på Ung Arena i Oslo og Bergen.

Flere ideelle aktører er også på banen. Fontenehusene tilbyr likepersonstøtte som reduserer behov for behandling og innleggelser, uten henvisning. Den norske kirkes satsning på samtaletilbudet «13-20» er i flere byer en viktig aktør med ungdomsdiakoner som har tid til å møte og snakke med ungdommer.

Digitale kommunikasjonsformer i behandling kommer mer og mer framover. Men det er også viktig å sørge for at alle har tilhørighet til et trygt fellesskap med relasjoner som gir rom for å være seg selv. Hvor unge kan møte voksne de kan prate med og stole på. Sosial støtte er avgjørende når livet er vanskelig.

For første gang legges det frem et statsbudsjett med 13 millioner til mobilisering mot ensomhet. Det er ikke nok til å bli kvitt ensomheten, men det er et bidrag. Så må vi som politikere på alle nivå sørge for oppmerksomhet om det økende folkehelseproblemet og investere i gode tiltak slik at unge finner hjelpen de trenger, når de trenger den. For vi har ikke plass til avstand mellom oss.