Frykter for livet til sultestreikende palestiner

FN fryk­ter for livet til pa­le­sti­ne­ren Samer Is­sa­wi, som har sulte­strei­ket i over 200 dager i israelsk fengsel.

Den 33 år gamle pa­le­stins­ke ak­ti­vis­ten hol­des i ad­mi­ni­stra­tiv for­va­ring i Is­rael og har nek­tet å spise siden 29. juli i fjor.

I midt­en av ja­nu­ar ble han i all hast flyt­tet til Assaf Haro­feh-syke­hu­set uten­for Tel Aviv, men nek­tet å motta be­hand­ling og ble sendt til­ba­ke til syke­stua i feng­se­let i Ramla.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FNs men­neske­retts­ko­or­di­na­tor James W. Raw­ley har de siste da­ge­ne hatt flere møter med is­ra­els­ke myn­dig­he­ter i et for­søk på å berge livet til Is­sa­wi.

FN og EU for­døm­mer prak­si­sen med så­kalt ad­mi­ni­stra­tiv for­va­ring, der fan­ger blir holdt i seks må­ne­der om gan­gen, uten at det rei­ses til­ta­le eller at de får prøvd sin sak for en dom­stol.

LES FLERE SAKER FRA IS­RAEL HER

Seks­må­ne­ders­pe­rio­den kan for­len­ges gang på gang og noen har sit­tet i åre­vis i slik for­va­ring.

- Det må rei­ses til­ta­le mot disse fan­ge­ne slik at de kan få ju­ri­dis­ke ret­tig­he­ter i tråd med in­ter­na­sjo­nal stan­dard og saken sin prøvd for en dom­stol, el­lers må de løs­la­tes, sier Raw­ley.

Ble løs­latt

Iføl­ge den pa­le­stins­ke fange­or­ga­ni­sa­sjo­nenAd­da­me­er sulte­strei­ker nå seks av de nær­me­re 200 pa­le­stins­ke fan­ge­ne som hol­des i ad­mi­ni­stra­tiv for­va­ring, blant dem Samer Is­sa­wi.

Is­sa­wi til­hø­rer Folke­fron­ten for fri­gjø­ring av Pa­le­sti­na (PFLP) og ble på­gre­pet av is­ra­els­ke sol­da­ter i om­rå­det kalt Vest­bred­den i 2002.

En is­ra­elsk dom­stol dømte ham til 30 års feng­sel for vå­pen­be­sit­tel­se, men i ok­to­ber 2011 ble han løs­latt i en fange­ut­veks­ling sam­men med over 1.000 andre pa­le­stins­ke fan­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åtte må­ne­der se­ne­re ble han på nytt tatt til fange, denne gan­gen ved Hizma, en lands­by i ut­kant­en av Je­ru­sa­lem. Iføl­ge an­kla­gen hadde han brutt løs­la­tel­ses­vil­kå­re­ne som for­bød ham å for­la­te byen.

Is­sa­wibe­stri­der at han brøt vil­kå­re­ne og viser til at Hizma lig­ger in­nen­for by­gren­sen. 29. juli i fjor inn­le­det han der­for en sulte­streik.

Or­gan­svikt

Å over­le­ve etter over 200 da­gers sulte­streik er nær­mest en medi­sinsk umu­lig­het, selv om man som Samer Is­sa­wi til å be­gyn­ne med går med på å drik­ke suk­ker­opp­løs­ning med vi­ta­mi­ner.

Alt etter tre uker uten fast føde blir det vans­ke­lig å stå opp­reist, krop­pen bry­tes ned, syn og hør­sel svik­ter og indre or­ga­ner slut­ter å fun­ge­re.

Sulte­strei­ke­ne dør som of­test etter mel­lom 50 og 75 dager, noe blant andre den kjen­te nord­irs­ke ak­ti­vis­ten Bobby Sands gjor­de etter 66 da­gers sulte­streik i 1981.

I midt­en av ja­nu­ar slut­tet Is­sa­wi også å drik­ke vann, men be­gyn­te igjen etter råd fra en Røde Kors-lege som slo fast at livet hans var i fare.

Pa­le­sti­ner­nes pre­si­dent Mah­moud Abbas ad­va­rer nå Is­rael mot føl­ge­ne der­som 33-årin­gen dør i fan­gen­skap.

Ut av kon­troll

- Ting kan komme ut av kon­troll der­som ikke livet til de sulte­strei­ken­de blir ber­get, sier Abbas, som også er dypt be­kym­ret for helsen til de sulte­strei­ken­de fan­ge­ne Jaa­far Ez­ze­di­ne, Ayman Sharawneh og Tareq Qaa­dan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det samme er Egypts uten­riks­mi­nis­ter Mo­ham­med Kamel Amr, som mener at det er på høy tid at ver­dens­sam­fun­net en­ga­sje­rer seg i de sulte­strei­ken­de pa­le­stins­ke fan­ge­nes skjeb­ne.

LES FLERE SAKER FRA IS­RAEL HER

Nær­me­re 2.000 pa­le­stins­ke fan­ger gjen­nom­før­te i fjor en flere uker lang kol­lek­tiv sulte­streik i pro­test mot for­hol­de­ne i is­ra­elsk fan­gen­skap.

Et av ho­ved­kra­ve­ne var slutt på prak­si­sen med ad­mi­ni­stra­tiv for­va­ring. (©NTB)