Friskolenes 
ramme-
betingelser

På stadig flere områder kommer friskoler tapende ut i forhold til betingelsene i offentlig skole.

Friskoler mottar tilskudd som utgjør 85 prosent av gjennomsnittlige driftsutgifter i offentlig skole. Anskaffelse av skolebygg er ikke medregnet. Tilskuddet sammen med noe skolepenger fra foreldrene gir grunnlag for drift. For å kunne drive jevngodt med offentlig skole, er det en forutsetning at betingelsene ellers er om lag de samme. Det er imidlertid ikke tilfelle. På stadig flere områder kommer friskoler tapende ut i forhold til betingelsene i offentlig skole.

Kostnader til spesialundervisning ligger ikke inne i tilskuddsgrunnlaget, men skal betales av elevens hjemkommune når det fattes vedtak om det. For to år siden endret Stortinget friskoleloven slik at kommunene står friere til å beregne tilskudd til spesialundervisningen. Friskolene er forpliktet til å etterleve vedtakene, uten klagerett. Når flere kommuner nå betaler for lite, går flere friskoler med underskudd og må tære på egenkapitalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For å være et reelt alternativ til den offentlige skolen, må friskoler som regel drive egen SFO. Dette gis det ingen støtte til, og det er ikke tillatt å bruke skolepenger eller statstilskudd til denne driften. Praksis i offentlig skole har vært parallelt til dette.

Nå har imidlertid regjeringen fått øynene opp for at SFO er en økonomisk belastning for enkelte. I statsbudsjettet for 2020 er det bevilget cirka 50 millioner kr til å støtte opp om SFO-virksomheten, men bare for elever i offentlig skole.

Stortinget behandler i disse dager en melding, St. Meld. Nr. 6 (2019–2020), «Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO». Barn fortjener en god start, og friskolene støtter økt fokus på at alle barn skal være inkludert. Det blir umulig for friskolene å henge med i den utviklingen når regjeringen definerer friskolene ut av tiltakene.

Økonomiske realiteter gjelder også for foreldre som velger friskole. Disse foreldrene sender barna sine til skoleplasser som de betaler noe skolepenger for. I tillegg skal de ifølge meldingen ikke motta støtten de ville fått til SFO ved en offentlig skole. Nå har Stortinget en mulighet til å endre på dette ved behandlingen av meldingen og likebehandle familier uavhengig av skolevalg.

Friskolepolitikken har i stort vært den samme siden 2008 da den rødgrønne regjeringen og KrF inngikk friskoleforliket. H, Frp, V og KrF gjorde noen mindre endringer i 2014. De fleste partier har dermed gitt sin tilslutning til hovedprinsippene i gjeldende lov, inkludert balansen mellom foreldrebetaling og statlig finansiering.

På den bakgrunn overrasker det oss at Kunnskapsdepartementet stadig fremmer forslag som svekker friskolenes rammebetingelser.