Frie Venner og Pinsevenner kan bli bestevenner

Det kan gå mot en sammenslåing av Pinsebevegelsen og Frie venner, men først skal det ryddes opp i den felles historien.

Le­de­re fra de to be­ve­gel­se­ne har så langt møt­tes en gang for å komme til enig­het om hva som skjed­de mel­lom Tho­mas Ball Bar­ratt og Erik A. Nor­d­quel­le tid­lig på 1900-tal­let. Mens Bar­ratt ville ha eldste­råd, med­lem­skap og vel­dig ord­ne­de for­hold, sto Nor­d­quel­le for en fri­ere me­nig­hets­struk­tur. Blant annet mente han at det var Gud alene som skul­le ha over­sikt over hvem som står opp­ført i Li­vets Bok. De to var også ueni­ge i tunge­ta­lens be­tyd­ning for ånds­dåp og skil­te lag. Bar­ratt star­tet Pinse­be­ve­gel­sen som i dag har over 300 me­nig­he­ter og over 40.000 med­lem­mer. Nor­d­quel­le star­tet DFEF som har 64 me­nig­he­ter og rundt 4-5000 me­nig­hets­til­hø­ri­ge.

Ingen ho­ve­da­gen­da

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Neste sam­ta­le mel­lom de to be­ve­gel­se­ne skjer tors­dag 16. ja­nu­ar. Når Dagen spør Sig­mund T. Kris­tof­fer­sen, leder for Pinse­be­ve­gel­sen, om hvor nærme de er en sam­men­slå­ing, har han behov for å un­der­stre­ke at det ikke er en ho­ve­da­gen­da for sam­ta­le­ne.

- Det vik­tigs­te er å sam­ta­le om his­to­rie og få en fel­les for­stå­el­se av den, sier han.

Sam­ti­dig re­gist­re­rer han at Frie Ven­ner i sitt blad før jul fo­ku­ser­te på om det var tid for å slå seg sam­men med pinse­ven­ne­ne. Olsen sier til Dagen at det ikke er noen aktiv de­batt om det, men er glad for dia­lo­gen og er­kjen­nel­sen av at de begge er pinse­be­ve­gel­ser.

Kris­tof­fer­sen tror at mange i Pinse­be­ve­gel­sen er po­si­ti­ve til en sam­men­slå­ing.

His­to­rie og tra­di­sjon

- Hva er den størs­te hind­rin­gen for å slå seg sam­men, Olsen?

- His­to­ri­en, kom­mer det kon­tant. - His­to­rie og tra­di­sjon gjør at det er sårt for noen å tenke på sam­men­slå­ing. Selv om ge­ne­ra­sjo­nen fra den gang er i ferd med å dø ut, skjed­de det mye fram mot kri­gens dager på lo­kal­plan med brudd in­ternt i me­nig­he­ter. En annen ting er det som skil­ler oss i synet på med­lem­skap og re­gist­re­ring. Fort­satt har vi me­nig­he­ter som ikke tar imot stats­støt­te og som ikke søker det hel­ler. Vi har ikke vig­sels­rett og vi er et ure­gist­rert tros­sam­funn, sier Olsen.

Han be­skri­ver sam­tale­kli­ma­et som godt, og sier at de er så nær hver­and­re som det nes­ten går an å bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Er det nød­ven­dig å ha to så­pass like be­ve­gel­ser i Norge? spør han seg.

Be om til­gi­vel­se

Kris­tof­fer­sen sier tilKor­sets Seier at Pinse­be­vel­sen bør være yd­my­ke i for­hold til his­to­ri­en.

- Vi er en store­bror, og må vise hen­syn på det grunn­la­get. Under en hil­sen på Frie Ven­ner sin kon­fe­ran­se i fjor som­mer, sa han at Pinse­be­ve­gel­sen har grunn til å være ydmyk og be om til­gi­vel­se for en del ting.

- Teo­lo­gisk er vi nok mye nær­me­re hver­and­re i dag. Vi har end­ret oss, det samme har de. Prak­tisk bør det gå an, og teo­lo­gisk bør det også være mulig å finne en god måte å gjøre det på. Får vi gode syner­gi­er av sam­ta­le­ne, vil det være let­te­re å ta neste steg, tror han.Dagen