«Den som nå på autopilot vil hevde at denne utnevnelsen er nok et bevis på avkristningen av Norge, bør tenke seg om en ekstra gang,» skrives det i dagens leder.

Første muslim ved Kongens bord

Norge har fått sin første muslimske statsråd. Det kan paradoksalt nok være godt nytt for kristne verdier.Fredagens utnevnelse av Hadia Tajik til kulturminister var historisk på flere måter. Ikke bare er hun med sine 29 år den yngste statsråden noensinne.

Enda mer spesielt er det at Tajik blir den første muslim som tar plass ved Kongens bord.

Den som nå på autopilot vil hevde at denne utnevnelsen er nok et bevis på avkristningen av Norge, bør tenke seg om en ekstra gang.


For det første er det på ingen måte noen fundamentalistisk muslim som nå kommer inn i regjeringen. Tvert imot. I forhold til den opphetede debatten rundt filmer og karikaturer av profeten Muhammed, viser Tajik en holdning som vi skulle ønske langt flere muslimer ville innta.



Til Dagens Næringsliv kom hun lørdag med følgende viktige avklaring:

«Jeg mener at en del av ytringsfriheten er å legge til rette for meninger som er på kanten, som er støtende, som er ekstreme, som er freidige. Det vil jeg gjerne legge til rette for. Det må være rom for å lage Muhammed-karikaturer, og det må være rom for å demonstrere mot de på en fredelig og ordentlig måte. Jeg er muslim, og jeg blir ikke opprørt når jeg ser slike filmer eller ser Muhammed-karikaturer.»



Jonas Gahr Støre burde åpenbart ha tatt seg en prat med sin partifelle Hadia Tajik før han desavuerte norsk ytringsfrihet under karikaturstriden i 2006.

Det er også verdt å merke seg at Hadia Tajik får særdeles gode skussmål fra kristne politikere. En mann som Dagfinn Høybråten er nærmest overstrømmende i sin ros av den unge politikeren fra hans eget fylke, Rogaland.

- Jeg synes det er veldig positivt at det kommer inn en i regjeringen som har gitt til kjenne en så dyp forståelse for troens betydning for mennesket, sier Høybråten til Vårt Land.

Det var spesielt under en debatt om religionens samfunnsrolle i 2010 at Høybråten ble observant på den fremtidige statsrådens positive syn på tro, kristen tro inkludert. Ifølge den tidligere KrF-lederen holdt Tajik et av de beste innleggene i debatten.


Fra Stortingets talerstol understreket muslimen Tajik flere ganger hvor viktig den kristne kulturarven er for landet vårt og hvor mye positivt den har skapt. Hun sa at både «velferdssamfunnet og det sekulære Norge er et resultat av den kristne kulturarven vår». Tajik koblet også den friheten vi nyter godt av i Norge til «den reformatoriske kristendommen som legger til rette for et pluralistisk samfunn».


Det er toner som det ikke akkurat har vært hverdagskost å høre fra sentrale Arbeiderparti-politikere de siste årene. Og sentral, det har statsåd Hadia Tajik så absolutt blitt. Som kulturminister er det hun som snart skal ta imot innstillingen fra det regjeringsoppnevnte religionsutvalget.


Det er Sturla Stålsett som leder utvalget som har fått i mandat å utrede norsk politikk på religionsområdet. Dette er første gang regjering og Storting skal gjennomgå tros- og livssynspolitikken her i landet på en helhetlig måte.


Og det arbeidet skal nå ledes av en muslim som gikk i en av Norsk Luthersk Misjonssambands barnehager da hun var liten.

(Dagen)