Følger en norsk misjonærs eksempel

Mellom 300 og 400 mennesker kommer til tro hvert år på «Håpets Havn» i Hong Kong. Den store inspirasjonskilden kommer fra Norge.

– Jeg har aldri møtt henne selv, men vi har fortsatt ansatte som husker henne. Hennes helhetlige menneskesyn er like viktig for oss, og vi holder fast ved verdiene hun sto for, sier Dr. Lam Ching-choi.

Han er sjef for 2000 ansatte ved Håpets havn, senteret som er etablert av den norske misjonærenAnnie Skau Berntsen. Her ansetter man ikke noen uten at de får Annies livshistorie og verdier under huden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I høst har Dr. Lam vært i Norge for å gjøre seg bedre kjent med «søster Annies» liv og historie.

Dr. Lam leder i dag arbeidet som misjonær Annie Skau Berntsen var med og grunnla iHong Kong. Hun ble rikskjendis i forbindelse med programmet «Dette er ditt liv» som ble vist på NRK TV i 1985. Bøkene om livet hennes, «Min kinesiske dagbok» (1986) og «Min fars datter» (1988) har også bidratt til å gjøre henne kjent.

– Vi ønsker kort og godt å holde minnet om Annie Skau Berntsen levende for nye generasjoner, understreker Lam.

Omfattende arbeid

Annie Skau var blant de siste misjonærene til å forlate Kina i 1951, etter over ti års tjeneste i landet. I 1952 kom hun til Hong Kong, nærmere bestemt til tuberkuløse flyktninger fra Mao-regimet i den lille landsbyen Rennies Mill. Her var et internasjonalt hjelpearbeid i gang. Annie fikk visjon for et tuberkulose-sykehus, og sammen med kollega Helen Wilson startet hun «Håpets Havn» høsten 1955.

Nåværende «Haven of Hope Christian Service» (HOHCS) består av 60 sosiale institusjoner som når 5.000 mennesker hver dag. Stiftelsen omfatter ikke bare sykehus, men sykehjem, hospits, skole for multifunksjonshemmede barn, familierådgivning, tannhelsetjeneste og klinikker av mange slag.

Kropp, sjel og ånd

– Hva var det ved Annie Skau Berntsen som fortsatt fascinerer?

– Hennes tillit til Gud, noe bønnesteinen hennes er et håndfast bevis på. Hun hadde en stein dit hun alltid gikk for å be. Den ligger fortsatt midt på sykehus-området. Dernest hennes tro på Bibelen. Hun tok ingen store beslutninger uten å søke veiledning i Guds ord. Sist, men ikke minst, hennes helhetlige menneskesyn. Hun var ikke bare opptatt av pasientenes kropp, men også av deres sjel og ånd.

To nye museer

Lam Ching-choi besøkte Norge også for å samle materiale til to nye museer der Annie Skau Berntsen vil stå sentralt. Hong Kongs myndigheter har utfordret Håpets Havn til å etablere et offentlig museum om stiftelsens vidstrakte arbeid. Stiftelsen ønsker i tillegg å etablere et eget Annie-museum på det opprinnelige sykehusets grunn. Begge er planlagt åpnet i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Målgruppen for det første museet er Hong Kong-beboere flest.

– I dag fremstår Hong Kong som et svært sekulært samfunn, men vi ønsker å minne om at byen har en sterk, kristen grunnvoll. Gjennom museet på sykehuset er det først og fremst egne ansatte vi ønsker å nå. Ved skriftlig informasjon, bilder og gjenstander vil vi sørge for at den ruvende misjonæren fra Norge ikke blir glemt, smiler Lam.

Evangeliserer

Når Håpets Havn har så mange kristne leger er det fordi mange medisinstudenter leste Annie Skau Berntsens selvbiografi på kinesisk i unge år, forteller Lam. Han er selv en av dem.

Tyve prester og pastorer er ansatt i den tverrkirkelige stiftelsen, men det er rengjørings-assistentene som vinner flest mennesker for Gud, forteller han.

– Rengjørerne er på alle rom og oppfattes som mer ufarlige enn sykepleiere og leger. Det gir dem unike kommunikasjonsmuligheter, som mange vet å benytte seg av.

De 300 - 400 som blir kristne hvert år er ikke bare pasienter, men også pårørende og ansatte. I motsetning til på norske sykehus har staben lov til å formidle evangeliet i arbeidstiden.

– Menneskers åndelige behov er en kjerneverdi for oss, ikke bare et supplement til medisinsk behandling. Når vi tar initiativ til nye tilbud, vurderer vi alltid i hvilken grad det gir muligheter til å evangelisere, poengterer direktør Lam.

Alle ansatte i Håpets Havns administrasjon må bekjenne seg til den kristne tro, mens det ikke kreves av andre ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange frivillige

Stiftelsen legger vekt på samarbeid med frivillige, og har mellom 30 og 40 menigheter de samarbeider fast med. Frivillige sørger for sang og musikk på avdelingene, tar pasienter og beboere med til byen, gjør ærend, leder hobbygrupper, sitter ved sykesengen og holder gudstjenester.

– En av samarbeidspartnerne våre holder gudstjeneste på Sunnyside skole for multifunksjonshemmede barn annenhver søndag og har gjort det i årevis. Det er barn som trenger at alle sanser blir tatt i bruk for å oppleve og tilbe Gud.

Utvider

Stiftelsen Håpets Havn har konkrete planer om å utvide sykehusdriften med 220 senger, det vil si til over 700. Nåværende sykehjem skal få 100 nye senger. I tillegg er det planlagt et helt nytt sykehjem, et nytt hjem for døende og enda et senter for pasienter med så store handicap at de ikke kan klare seg alene.

– Vi følger Annies eksempel også her. Hun var kreativ og ivret alltid etter å tjene nye mennesker.

Som mange andre storbyer er Hong Kong preget av en stadig mer aldrende befolkning. Derfor er stiftelsens oppmerksomhet i stor grad rettet mot denne målgruppen. Håpets Havns hospice-tilbud er kjent for å være det beste i storbyen, sykehusets palliative (smertelindrende) avdeling likeså.

– Vi er glade og stolte over å kunne si at vi formidler ikke bare helse, men håp og evig liv. Det er ikke mange kristne sykehus igjen i Hong Kong, men Håpets Havn står fast på visjonen fra Jesaja 53,11 – som også var søster Annies motto. Vårt overordnede mål er å bringe sjeler til Jesus.

– Har du lært noe nytt om Annie Skau Berntsen i Norge?

– Lite. Alt jeg har hørt stemmer med hva jeg er blitt fortalt og har lest i bøkene om henne. Hun var en helstøpt person, og livet hennes taler sterkt fortsatt.