Feirer UiOs første 40 år i Norge

I kveld feirer Ungdom i Oppdrag sine første førti år i Norge - helt uten oldingstendenser.

Alv Johan Magnus (67) var leder for Ungdom i Oppdrag fra 1986 til 2008, men han var på sitt første UiO-team i 1973, året etter at misjonsorganisasjonen så dagens lys i Norge.
I 1974 flyttet han til hovedbasen på Grimerud i Stange. Siden har han bodd der. Selv om han ikke er noen pur ungdom selv lenger, representerer han kontinuiteten blant UiO-medarbeidere.
Markering
Ungdom i Oppdrag (UiO) feirer seg selv i Stavernhallen i kveld. De har mangt å mimre om, men fortsatt er UiO, som navnet tilsier, en ungdomsbevegelse, og retningen er like soleklar som alltid: Man skal inspirere og kalle unge mennesker til å spre evangeliet.
- Hva har skjedd på 40 år? Er noe endret?
- Vi har modnet voldsomt, og vår forståelse og innsats for misjon er nok endret. Det er blitt sagt at vi er Herrens lette tropper. Vi var kanskje mer «hit and run» før. Det var flere kampanjer og aksjoner og korttidsoppdrag. Derfor ble vi sett på som helt useriøse blant de tyngre misjonsaktørene. De mente vi bare hadde korte stunts, sier Magnus til Dagen.
- Men nå gjør alle det på samme måte, sier han og smiler. Også andre har sett at det er smart med korttidsteam. Det blir det mange langtidsmisjonærer av.
Kutte fortøyningene
- Den store utfordringen er å få folk til å kutte fortøyningen, få ungdom til å reise ut, se nøden og kjenne luktene. Det gjør noe med hjertene. Det er da Gud slår til og sier at «Hit vil jeg at du skal komme tilbake». Likevel tror jeg ikke det alltid har begynt med et voldsomt kall. Det handler mer om at enhver reise begynner med det første skrittet. En teamtur kan være det, sier Magnus.
Nylig var han på ungdomsstevne i Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn. Der fortalte en ung jente om sitt kall til misjon i Mali. Hun hadde vært innom UiO. Der var den første misjonsgnisten blitt tent.
- Det var på Disippeltreningsskole i UiO hun først hadde tenkt at Gud kunne bruke henne. Hun reiser ut for Normisjon, og akkurat det er jo interessant. Historisk har UiO vært et sted der ungdom har tatt sitt første steg i misjon, sier Magnus.
- ...men så forsvinner de til andre?
- Jeg har måttet forsone meg med at vi dels bygger Guds rike ved å utruste til tjeneste i andre sammenhenger enn vår egen. Mange som er i tjeneste lokalt i Norge, har også UiO-bakgrunn, har jeg oppdaget. Det ser jeg som en anerkjennelse, egentlig, sier Magnus.
Hans etterfølger, Andreas Nordli, er født i 1975 og er yngre enn organisasjonen som jubilerer under GO-fest i Stavern - men det er bare et ungdomstegn.
- Andreas er et resultat av det jeg sier nå. Han reiste på team, lærte et språk og fikk bety noe for en nasjon, sier han.
Han begynte på ungdomsleir på Grimerud tidlig på 90-tallet og fikk kraftig bakoversveis da han første gang hørte Alv Magnus preke. At han skulle bli hans etterfølger som UiOs leder var fjernt akkurat da.
I 1993 var han imidlertid på sitt første UiO-team, og siden -95 har han jobbet for organisasjonen han nå leder.
Bra med endring
- Misjon har forandret seg, heldigvis. Slik skal og må det være. Likevel tror jeg ikke misjonen har noen dramatisk nedgang, som vi har kunnet lese. Vi ser at mange unge vil reise ut. Bildet er ikke entydig negativt, sier han.
Vekten er mer og mer på langtidsmisjon også i organisasjonen som ble stemplet som «Korttidsmisjonen». Omkring 120 norske misjonærer er i langtidstjeneste for UiO, og tallet stiger. I år sendes 22 nye UiOere ut, og de blir værende stadig lenger. Gjennomsnittet på ni år er høyt sammenlignet med mange andre misjonsorganisasjoner.
- Og femti prosent av våre langtidsmisjonærer jobber blant unådde folkeslag, sier Nordli.
Mer gjennomtenkt
- Vi som jobber her, er blitt mer modne. Vi gjør jo ikke alle de samme feilene som i starten, sier Alv Magnus. - Vi har kanskje et litt mer gjennomtenkt forhold til misjon enn før, og vi har fått kompetanse vi ikke hadde. Nå har vi folk som er ressurspersoner ikke bare for oss, men for norsk misjon, særlig på statistikk, sier han.
- Jeg tror vi har en salvelse som gjør at vi ofte er først på steder. Vi er ikke alltid størst, men vi er pionerer som ofte går foran andre. Vi tar initiativ fort og har ikke et tungt, kolossalt byråkrati. Derfor kan vi handle raskt på Guds tiltale. Dette er en merkevare jeg synes Andreas er god på å videreføre, sier Magnus.
- Noe av det som gjør at vi har lyktes med å bli så gamle, er et lederskap som stort sett består av mennesker mellom 25 og 40 år. Vi har lykkes med et generasjonsskifte, sier Andreas Nordli. - Alv har ikke slutta, han er en ressursperson for UiO, men uten seniorkontor nederst i gangen. Vi har et godt rammeverk for samhandling mellom nåværende og tidligere ledelse. Det er betryggende.
- Det er altså ingen revolusjon, men kontinuitet?
- Vi har et flergenerasjonsprosjekt her, sier Nordli.
- Hva gjør dere inn i fremtiden?
- Vi skal gjøre det vi alltid har gjort. Vi skal kalle til omvendelse og tjeneste og misjon, fastslår Nordli - med stø kurs mot målet. (DAGEN)