Fayyad: - Vi er klare til å bli anerkjent som stat

- Oslo-avtalen gjorde ubalansen mellom Israel og palestinerne større, sier Salam Fayyad, tidligere palestinsk statsminister.

Salam Fayyad mener at an­er­kjen­nel­se av en pa­le­stinsk stat er nøk­ke­len til fred.

20 år etter at pa­le­sti­ner­nes leder Yassir Ara­fat og Is­ra­els stats­mi­nis­ter Yit­zhak Rabin ut­veks­let et av ver­dens mest be­røm­te hånd­trykk foran Det hvite hus i Wash­ing­ton, ble ju­bi­le­et mar­kert på Lit­te­ra­tur­hu­set i Oslo fre­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi an­er­kjen­te Is­ra­els rett til å leve som stat i fred og sik­ker­het. Til­ba­ke fikk vi bare an­er­kjen­nel­se av at PLO re­pre­sen­ter­te pa­le­sti­ner­ne. Det fun­da­men­ta­le pro­ble­met er at vi ikke blir an­er­kjent som en selv­sten­dig stat, sa Fayyad under mar­ke­rin­gen.

Slik bidro Oslo-av­ta­len til å låse fast det skje­ve ut­gangs­punk­tet for for­hand­lin­ge­ne med Is­rael, mener han. Da blir det vans­ke­lig å pres­se Is­rael til å gå med på pa­le­stins­ke krav.

- Det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net bør for­sø­ke å jevne ut denne skjev­he­ten, men det er ingen tvil om at de har mis­lyk­tes med det, leg­ger Fayyad til.

Sterk stats­byg­ging

Den tid­li­ge­re stats­mi­nis­te­ren, somtrakk seg tid­li­ge­re i år etter en lang­va­rig kon­flikt med pre­si­dent Mah­moud Abbas, på­pe­ker sam­ti­dig at Oslo-av­ta­len var star­ten på den pa­le­stins­ke byg­gin­gen av et stats­ap­pa­rat.

- I dag kan ingen si at vi ikke er klare til å bli an­er­kjent som stat, sier han.

Han får støt­te fra Terje Rød-Lar­sen. Som FAFO-di­rek­tør var han en av dem som gjor­de den opp­sikts­vek­ken­de dia­lo­gen mulig for over 20 år siden.

- Byg­gin­gen av in­sti­tu­sjo­ner i Pa­le­sti­na har vært så vel­lyk­ket at både Ver­dens­ban­ken og Det in­ter­na­sjo­na­le penge­fond mener de har alle kjenne­teg­ne­ne til en stat, sier Terje Rød-Lar­sen til NTB.

- Oslo­av­ta­len lever

Han mener Oslo-av­ta­len fort­satt lever, til tross for at mange andre har er­klært den død den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- At den er død er i strid med enkle fakta. Av­ta­len førte til gjen­si­dig er­kjen­nel­se av Is­rael og PLO, og den lig­ger til grunn for ut­vik­lin­gen av de pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­te­ne, for­tel­ler Rød-Lar­sen, som sier at av­ta­len lig­ger til grunn for alle for­hand­lin­ger mel­lom par­te­ne siden 1993.

Som stats­sek­re­tær var Jan Ege­land sen­tral i Oslo­pro­ses­sen.

- Selv om noen av prin­sip­pe­ne lever vi­de­re, er pro­ses­sen død. Oslo­av­ta­len var først og fremst en time­plan som skul­le lede fram til en­de­li­ge slutt­for­hand­lin­ger innen fem år. Nå har det gått 20 år. Hvis du er en pa­le­stinsk flykt­ning i Li­ba­non, er si­tua­sjo­nen enda mer håp­løs nå, sier Jan Ege­land, som i dag er ge­ne­ral­sek­re­tær i Flykt­ning­hjel­pen, til NTB

Nye for­søk

Siden au­gust har USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry job­bet for å spar­ke i gang nye freds­for­hand­lin­ger, etter tre år med nær­mest total still­stand. Men fort­satt synes en fre­de­lig løs­ning for Midt­østen å være langt unna.

- Asym­me­tri­en mel­lom par­te­ne er enda dy­pe­re i dag enn for 20 år siden, sier Fayyad.

Vest­bred­den er mer frag­men­tert enn noen gang. I 1993 bodde det drøyt 100.000 is­ra­els­ke bo­set­te­re der. I dag er tal­let fem­dob­let. I 1993 ble Yas­sir Ara­fat og PLO an­er­kjent som for­hand­lings­part­ner av Is­rael, men i dag er det én re­gje­ring på Gaza og en annen på Vest­bred­den.

- Tiden for dia­log mel­lom par­te­ne er over. Nå trengs det mus­ku­løst for­hand­lings­di­plo­ma­ti, der USA leg­ger fram og tvin­ger gjen­nom et for­slag til løs­ning, sier Ege­land.

His­to­rie­pro­fes­sor Hilde Hen­rik­sen Waage er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke mye håp. Det trengs en mek­ler som har store musk­ler og som er vil­lig til å bruke dem. USAs pre­si­dent Ba­rack Obama har musk­le­ne, men ikke vil­jen, mener hun.