Fast i troen på trofastheten

Ekteskapet er fortsatt verdt å satse på.

Mange av dagens unge kommer aldri til å gifte seg,fortalte vi i gårsdagens avis. Forutsetningen for beregningen er naturlig nok at de siste tiårenes trender fortsetter. Blant unge mennesker har tendensen likevel gått tydelig i retning av at færre velger ekteskapet.

Utviklingen går forbausende og foruroligende fort. I 2000 var det forventet at rundt en av tre 15-åringer ikke kommer til å være gift når de fyller 50 år. I 2016 var den forventede andelen nærmere en av to. I 2012 ble det for første gang født flere barn utenfor enn innenfor ekteskap i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Færre velger kirkebryllup

Samlivsterapeut Eva Henriette Mohn mener det moderne menneske ikke kjenner seg sikker på at ekteskapet vil «tilby troskap og evig kjærlighet». Ut fra egne erfaringer er det ikke overraskende at mange unge tenker slik. Over 40 prosent av norske ekteskap ender i skilsmisse. Titusener av norske barn og unge har opplevd at mor og far skiller lag. Det er ikke underlig om dette undergraver troen på at ekteskapet skal vare «til døden skiller dere ad».

Stadig flere velger samboerskap. Det skjer til tross for attall fra Statistisk sentralbyrå forteller oss at dette, selv i en tid med mange skilsmisser, er en langt mer ustabil samlivsform enn ekteskapet. Det er nesten uvirkelig at samboerskap fram til 1972 var forbudt gjennom den såkalte konkubinat­paragrafen.

«Samboerskapets fremmarsj kan sees på som en naturlig del av den økende sekulariseringen i samfunnet. I et samfunn som Norge med stort fokus på selvrealisering og utdanning vil det trolig for mange være lavere terskel for å starte et samboerskap enn et giftermål», het det i enSSB-rapport fra 2015.

I en kristen forståelse av ekteskap og samliv er det bærende ikke selvrealisering, men selvoppofrelse. Gud har innstiftet ekteskapet for at kone og ektemann skal leve trofast hos hverandre i gode og vonde dager. Når VG denne ukenpubliserer en artikkel med tittelen «20 tegn på at du bør skille deg», sier det mye om kulturklimaet. Riktignok finnes det situasjoner der videre samliv blir umulig eller uforsvarlig, men etter en kristen forståelse er skilsmisse absolutt siste utvei. «For jeg hater skilsmisse, sier Herren, Israels Gud», leser vi hos profeten Malakias. Jesus framholder også om ekteskapet at det Gud har sammenføyd, skal mennesker ikke skille.

LES:Ustabil samlivsform

I Bibelen er ekteskapet en pakt. Det er et bilde på forholdet mellom Gud og den kristne menighet. Ekteskapet bygger på løfter om troskap og tillit. Ektefeller har bundet seg til hverandre for gode og onde dager. I vår tid kan dette virke både farlig og tåpelig, men det er dypest sett en av Guds beste gaver til barn, familie, samfunn og ektefellene selv. Går man inn i ekteskapet for å tjene og bli hos den andre gjennom alt livet byr oss, gir man seg selv det beste utgangspunktet for et lykkelig samliv.

Trofasthet har aldri vært lett. Men mer enn noen gang trenger vi å blankpusse den bibelske og klassisk kristne tenkningen om samliv. Ikke minst er det viktig at menigheter og kristne foreldre gjør dette. Vi må være realistiske om livets utfordringer. Og vi må møte dem som ikke har lykkes med å realisere de kristne idealene, med kjærlighet og nåde. Men nedtoner vi sannhetene Guds ord gir oss om samliv, gjør vi alle en bjørnetjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.