KAMP MOT ONDSKAPEN: Prins Caspian er nå konge, og freden rår i Narnia. Onde krefter truer likevel landet, og Edmund og Lucy må reise til Narnia sammen med fetteren Eustace for å kjempe mot ondskapen. Foto: 20th Century Fox

Fantastisk filmfortelling med dypere mening

ANMELDT:Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav er blitt en storslått film med spenning og imponerende skuespillerprestasjoner. Når i tillegg menneskekjenneren, apologeten og humoristen C.S. Lewis har fått rom er det enkelt å peke ut romjulens viktigste filmopplevelse.
Det er fortsatt krig i England, og Pevensie-barna er splittet opp. Peter og Susan har fått reise til USA, mens Lucy og Edmund bor i England hos sin onkel og tante og deres sønn Eustace. Eustace er en arrogant og veslevoksen kar som ikke har mye til overs for Lucy og Edmunds Narnia-fantasier. Faktisk bevarer han sin arroganse en god stund etter at han sammen med de to andre blir kastet inn i Narnia-landet.

Farer som lurer

I Narnia hersker det fred etter at Prins Caspian har kommet på tronen. Barna kommer direkte om bord i Caspians båt, Morgenrødens Vind (The Dawn Treader), som er på leting etter syv forsvunne grever som seilte ut fra Narnia før det ble fred i landet. Edmund forstår ikke først hvorfor de er der, ettersom de tidligere har blitt tilkalt i krigstider. Men det blir etter hvert tydelig at det er andre farer som lurer.
Morgenrødens Vind er på vei mot de ytterste øyene som er kartlagt i Narnia. Der skulle grevene ha bosatt seg, men vel framme møter de et samfunn som lever i frykt. En grønnaktig tåke undertrykker folkene og krever regelmessig at menneskene ofrer sine egne. Grevene la for lenge siden ut på en reise for å kjempe mot ondskapen, men kom aldri tilbake.
Reisen til det ytterste hav er rik på symbolikk og tema. Det er blant annet en fortelling om hvordan en gutt blir til en mann, og en jente blir til en kvinne. Lucy misunner sin eldre søster som hun mener er mye vakrere enn henne. Edmund på sin side kjemper fortsatt med følelsen av å være underordnet. Før var det Peter, nå er det Caspian. Hver på sin måte må de kjempe med forventninger til seg selv og andre i overgangen mellom barndom og det voksne liv.

Det ondes natur

Legenden om Narnia er som kjent skapt av den britiske forfatteren og apologeten C.S. Lewis. Han er regnet blant de største kristne tenkerne på 1900-tallet. Lewis var blant annet opptatt av at det ondes natur og årsaken til syndefallet som introduserte ondskapen i verden. Han mente hovedårsaken ligger i at det skapte avviste - og fortsatt avviser - Skaperen. Menneskene lever selv-sentrerte liv i stedet for å være Gud-sentrerte slik de var skapt til å være. Dette er kanskje det av hans hovedargumenter som i størst grad kommer til syne i Reisen til det ytterste hav.
I tillegg til å være en fantastiske filmopplevelse erLegenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav en dyp og sterk fortelling som i helhet også symboliserer kirkens reise og dens søken etter de tapte sjeler.
Fakta: Kino
• Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav
• Originaltittel: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
• Regi: Michael Apted
• Med: Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley, Will Poulter, Laura Brent, Liam Neeson, William Moseley, Anna Popplewell
• Sjanger: Familiefilm / Fantasy
• Lengde: 1 t. 53 min.
• Kinopremiere 25.12.2010
• Aldersgrense: 11 år
• Egnethet: Barn/ungdom
• Begrunnelse: Kraftige effekter og enkelte truende scener i denne filmen kan virke skremmende på 7-åringer. Derfor får filmen 11-årsgrense.



Trailer 1


Trailer 2


Trailer 3


Trailer 4