INGEN PREST: – Det er umulig for oss å oppretteholde tjenestetilbudet med færre prester, så vi må ha en gjennomgang av blant annet gudstjenestetilbudet i Møre, sier stiftsdirektør Bjørn Olaf Storhaug.

Færre gudstjenester grunnet prestemangel

Trang økonomi gjør at flere bispedømmer må la prestestillinger stå tomme. Det kan ramme gudstjenesteantall og øvrig tjenestetilbud fra kirken.

- Av hovedsaklig økonomiske grunner har vi sju prestestillinger som står vakante akkurat nå. Det utføres prestetjenester i områder som mangler prest, men da i redusert omfang, sier Bjørn Olaf Storhaug, fungerende stiftsdirektør i Møre, til DagenMagazinet.
I nær dialog med prostene vil bispedømmet se nærmere på denne krevende situasjonen.
- Det er helt umulig for oss å opprettholde tjenestetilbudet med færre prester, så vi må han en gjennomgang av blant annet gudstjenestetilbudet i Møre, sier Storhaug.
Stiftsdirektør Åge Bognø i Stavanger opplyser at de har en og en halv stilling stående ubesatt. I tillegg har de i sju stillinger et opphold på tre måneder slik at det spares 21 måneder ved overgang og ledighet. For å komme i balanse er det også fare for at to stillinger må kuttes permanent.

Stor befolkningsvekst

- Situasjonen er meget stram. Det har vært flere reformer enn departementet har kompensert for, og vi har skåret så mye ned på driftsmidler til etterutdanning med mer at der ikke er mer å ta.
- Nå må vi ta av løpende lønnsutgifter, og det er ekstra sårbart når Stavanger ligger på topp i gjennomsnittlig befolkning per prest. Vi har sterke utbyggingsområder med store menigheter. Onsdag satt vi i møte i en menighet som har 10.000 mennesker og bare en prest. Det kan vi ikke forsvare å holde på med, sier Bognø.
I Oslo er det i øyeblikket 11 ubesatte årsverk i forhold til de stillingene som de har hatt de siste årene. Rådgiver Henrik Mohn forteller at bispedømmet skal revurdere bemanningsplanene.

Slitne prester

- Det blir færre gudstjenester og prestene må fordele kirkelige handlinger seg i mellom på en ny måte. Situasjonen har medført en betydelig slitasje i presteskapet, men de har vist en stor innsatsvilje og sykefraværet har ikke føket i veret, sier Mohn.
Stiftsdirektør Tormod Stene Hansen opplyser at Agder og Telemark har inndratt permanent litt over to halve stillinger. Gudstjenestene blir trolig opprettholdt, men det kan bli vanskeligere å få bryllup og begravelser på ønsket dato.
- Heller ikke Bjørgvin har økonomi til å ha fast ansatte prester i alle stillingene. Det vil til en hver tid være vakanser, og det gjør det mulig å få noenlunde budsjettbalanse. For tiden er det to stillinger der utlysing og ansettelse blir utsatt, sier seksjonsleder Gunvor Taule Mjanger.
- Vikarprestane våre gjør en god jobb. Det vil likevel som regel være en ulempe for en menighet med vikar i stedet for fast prest. Den som vet han/hun skal være der lenge, engasjerer seg på en annen måte, sier Taule Mjanger.