DIALOGMØTE: Onsdag møttes Anne Sender (i midten) og Farrukh Chaudhry t.h til dialog på Korsvestevnet. Prest, Sunniva Gylver sitlte spørsmål om hvordan det er å leve som jøde og muslim i Norge. Foto: Mari Sagedal

Etterlyser mer religionskunnskap og konstruktiv debatt

Økt kunnskap og konstruktiv debatt mener tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, Anne Sender, er viktig for holdningene rundt Midtøsten-konflikten.

Onsdag møtte hun Farrukh Chaudhry til dialog i kafeen på Korsveistevnet. Tema for kvelden var hvordan det er å være jøde, og hvordan det er å være muslim i dagens Norge.
Det var et lydhør publikum som samlet seg i kafeen for å høre en jøde og en muslim dele sine egne erfaringer i møte med det norske samfunnet. Både Farrukh Chaudhry og Anne Sender påpekte hvor viktig det er med dialog på tvers av religionene for å øke forståelsen for hverandre. Sender påpekte at folks holdninger og kunnskapsnivå ofte ikke henger sammen. Dette gjelder spesielt spørsmål rundt Israel og Palestina.
- Derfor mener jeg det er viktig å bruke mulighetene man har til å diskutere og legge alt på bordet, sier hun.
For Det Mosaiske Trossamfunn har det tidligere vært en uskreven regel om at folk fra denne sammenhengen ikke skal uttale seg offentlig om situasjonen i Israel.
- De senere årene har det vært stor splittelse i den jødiske verden om hvordan konflikten bør løses, men vi begynner å si mer om det nå. Det vi ønsker er å fortelle hva majoriteten mener, sier Sender.
Hun mener det har vært en ensidighet blant folk flest, og at man nødvendigvis ikke må ta parti med israelere eller palestinere.
- Det har vært litt sånn at enten er man Palestinavenn eller Israelvenn, og ikke for freden som jo er det viktigste.

Lite kunnskap

Farrukh Chaudhry mener mediebildet ofte får altfor stor plass i folks meninger om islam. Kunnskapsnivået mener han også er for lavt blant mange.
- Flere uenigheter skyldes i stor grad mangel på kunnskap. Jeg har hørt så mye rart opp igjennom, og da jeg var liten kunne jeg få folk til å tro hva som helst om islam, sier han.
Chaudhry ser positivt på samtaler på tvers av religioner slik som korsveimøtet gav mulighet for. 
- Jeg ser ofte at mennesker mellom de ulike gruppene kan være mer enige enn de innad i gruppen. Vi må være åpne og ikke bedømme religioner, oppfordrer Chaudhry. Han fortalte om gleder og utfordringer rundt det å vokse opp som minoritet i et majoritetssamfunn som Norge.
- Jeg har møtt mye motbør som følge av å være en minoritet. Det har gjort meg mer bevisst på min tro og mitt forhold til Gud, sier han.

For varsomme

Kveldens møteleder Sunniva Gylver er prest og bibeltimeholder på Korsvei. Hun holdt i trådene under dialogmøtet og stilte spørsmålet om hva som er den beste måten å møte en muslim eller en jøde på, og om det finnes en svarteliste over ting man ikke burde si.
- Jeg synes folk generelt er for forsiktige når det gjelder å stille spørsmål, sier Chaudhry.
- Det er svært hyggelig når folk stiller meg kritiske spørsmål. Det viktigste er at det skjer på en respektfull måte, sier han.
Etter at hoveddelene av samtalen var over slapp publikum til med spørsmål. En fra salen lurte på hva Anne Sender synes om alle de norske støtteorganisasjonene for Israel.
- Det er godt med så mange venner. De fleste er genuine og er bekymret for det jøder blir utsatt for. Det jeg mener er viktig å påpeke er at du ikke blir mer venner med noen ved å harselere med andre. Å skape fiender mellom israelere og palestinere er ikke produktivt, og de Israelsgruppene som ikke aksepterer at palestinerne også trenger sitt eget land blir litt feil.
På spørsmål om hvordan det er å være jøde i det norske samfunnet fortalte Sender at jøder i Norge har det godt.
- Sammenlignet med andre land i Europa har vi det veldig godt, og vi ser på kristne som en forbunnsfelle og venn.  DAGEN
Fakta:
- Arrangør: Korsveibevegelsen  
- Sted: Seljord i Telemark
- Tid: 19. - 24. juli
- Talere og gjester: Sunniva Gylver, Geir Gundersen, Biskop Thomas, Mark Scandrette, Per Arne Dahl, Anne Sender, Bukas Palad, Ragnhild Stav, Liv Kjersti Skjeggestad med flere.     
Sang og musikk: Maria Solheim, Psalters, Kjell Inge Torgersen, Tord Gustavsen og Kristin Asbjørnsen, Oslo Soul Children, 7 Days and a Miracle, Maj Britt Andersen. Med flere.