STOLTE OSLO: I 2015 var det et enstemmig bystyre som vedtok Stolte Oslo, en handlingsplan som satte skeive menneskers liv i fokus. Stolte Oslo ble lagt frem av daværende Høyre-byråd.

En by med rom for alle

En kommune som huser hele mangfoldet i befolkninga må også ha kunnskap til å møte hele mangfoldet. I en artikkel i Dagen 23.10 kunne vi lese at Oslo-byrådet bruker millioner på å øke LHBT-kompetansen til kommuneansatte.

For over 10 år siden kom første skeive handlingsplan i Oslo. Og i 2015 var det et enstemmig bystyre som vedtok Stolte Oslo, en handlingsplan som satte skeive menneskers liv i fokus. Stolte Oslo ble lagt frem av daværende Høyre-byråd.

Å motarbeide ensomhet og å gjøre porten vid for alle som jobber i, bruker og besøker byen vår var noen av målsettingene. Skulle Oslo bli en by for alle å være trygge og stolte i, måtte det satses på å økte kompetansen om lhbt-personers liv og levekår (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeidet som startet i 2015 har fortsatt også med nytt byråd. Da byrådserklæringen ble lagt frem denne uken var vi glad for å se at kompetansehevingen skal fortsette, for det trengs.

Kommunen har et todelt ansvar. De er arbeidsgiver for over 50.000 personer. Alle disse har krav på en arbeidsplass som ikke diskriminerer på bakgrunn av kjønnsidentitet, seksuell orientering, etnisitet, religion, funksjonsevne eller alder. I tillegg har alle de snart 700.000 innbyggerne rett til likeverdige tjenester. Oslo kommune har anerkjent at det må aktivt arbeid til for å oppnå dette. Og det viktigste steget på veien er å sørge for at ansatte har skeiv kunnskap og kompetanse.

Med støtte fra kommunen gir tre ansatte i FRI OA tilbud om kunnskap til kommunens ansatte. Vi byr på forskningsbasert kunnskap levert av fagfolk, er normkritiske og interseksjonelle i vår tilnærming og kjenner målgruppa vår godt. Slik bidrar vi til en bedre by for alle, uavhengig av hvem vi er, hvordan familien vår er, hvor lenge vi har bodd i landet, hva vårt morsmål er, hva vi tror på eller hvilken bakgrunn vi har.

I tillegg til midlene vi mottar for å drive kompetanseheving om kjønn og seksualitet jobber vi med å skape trygge møteplasser. Vi er veldig stolte av alle de over 20 frivilligdrevne tilbudene som eksisterer i FRI OA, for eksempel vårt seniortreff i samarbeid med Kampen omsorg+ (Kirkens bymisjon), møteplasser for nye studenter og lavterskeltilbud til personer med psykisk utviklingshemming. Dette er rusfrie tilbud som motvirker ensomhet og skaper deltagelse.

Både kompetanse og trygge møteplasser handler om å motarbeide psykisk uhelse og å motvirke diskriminering. At når mennesker i sårbare faser av livet møter det offentlige skal være trygge på og bli tatt imot av mennesker som ser hele oss - som møter oss med verdighet. Om at skeive eldre og våre pårørende i møte med eldreomsorgen skal føle seg ivaretatt og sett. Det handler om å skape en by med plass for alle.

Om kommunen vil ta dette på alvor er ikke spørsmålet vi må stille oss hvorvidt FRI får en for stor del av kaka i én enkelt pott i kommunens tilskuddskasse. Spørsmålet er heller om Oslo kommune bør lage større kaker for å oppfylle sin plikt til å tilby ikke-diskriminerende arbeidsplasser, likeverdige tjenester og en blomstrende frivillighet.

FRI er ikke den eneste organisasjonen som arbeider med kompetanseheving eller å skape trygge møteplasser for utsatte målgrupper i Oslo. Og vi er heller ikke de eneste som mottar støtte. Heldigvis.

For de organisasjonene som eksisterer på feltet utfyller hverandre, og vi vet at hele mangfoldet trengs. Det håper vi de to nye byrådene i Oslo på vårt felt, Omar Samy Gamal og Robert Steen, er enige i.