Drømmer om Jesus-tro i Nord-Afrika

- Vi kan bli drept, det har vi måttet forholde oss til. Livet er veldig ustabilt og ute av kontroll, sier lærerekteparet som er kristne vitner i Nord-Afrika. Drømmer har en sentral plass i livene deres.

- Noen gan­ger er vi redde på grunn av usik­ker­he­ten. Sam­ti­dig vet vi at Gud har kalt oss. Det gir en type fred og glede som gjør at vi kan bli væ­ren­de i en usta­bil si­tua­sjon, sier ek­te­pa­ret som Dagen møter i Ber­gen.

Stress

La oss kalle dem Kate og Jay. De bor og ar­bei­der i et land i Nord-Afri­ka, med ster­ke re­strik­sjo­ner på for­mid­ling av evan­ge­li­et. Å in­ter­vjue vest­li­ge vit­ner under fullt navn vil kunne true deres sik­ker­het og mu­lig­het til å bli væ­ren­de i lan­det. Der­for har Dagen gått med på å la ek­te­pa­ret på nor­ges­be­søk være ano­ny­me. I mot­set­ning til folk flest i vest­lands­byen nyter de reg­net som en av­veks­ling fra en tørr og varm hver­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til dag­lig ar­bei­der Kate og Jay som læ­re­re for lo­ka­le ele­ver ved en vi­dere­gå­en­de skole. Sam­ti­dig bru­ker de alle an­led­nin­ger, sam­men og hver for seg, til å etab­le­re re­la­sjo­ner til kol­le­ger, na­bo­er og folk som kom­mer i deres vei. Drøm­men er å få mu­lig­het til å vitne til sta­dig nye men­nes­ker om Jesus i et land der vit­nes­byr­det knapt ek­sis­te­rer. Men etter fire år i lan­det ved­går de at kal­let har en pris.

- Til tider føler vi mye stress på grunn av det som skjer med oss. Vi må være di­si­pli­nert og brin­ge det til Gud, sier Kate.

Man­nen hen­nes sky­ter inn at de har vært gjen­nom en pro­sess på dypt plan i for­hold til å «gi slipp».

- Vi har måt­tet for­hol­de oss til at vi kan bli drept. Førs­te gang vi gjor­de det var da vi måtte eva­ku­ere under den ara­bis­ke våren. Nå som vi er til­ba­ke gjør vi det igjen. Livet er vel­dig usta­bilt og ute av kon­troll, for­kla­rer Jay.

Kao­tisk

Ofte føler det unge paret at luf­ten i byen de bor i er «tjukk». Selv om de bare er ute og hand­ler mat eller gjør andre æren­der føler de at det kan skje noe når som helst.

- Si­tua­sjo­nen kan bli kao­tisk. Denne gan­gen må vi vir­ke­lig gi slipp, sier Jay al­vor­lig.

Både han og kona har for­fat­tet brev til sine re­spek­ti­ve for­eld­re som lig­ger i luk­ke­de kon­vo­lut­ter. Der skri­ver de at de går inn i tje­nes­ten i lan­det i tro. De ut­tryk­ker også at det er noe som de opp­le­ver det er verdt å gjøre. Jay inn­røm­mer at det er vans­ke­lig å snak­ke om døden. Sam­ti­dig har nett­opp sam­ta­le­ne tatt litt av døds­fryk­ten bort, og «gjort dø­dens makt mind­re». For ham er det først og fremst kid­nap­ping som er den store trus­se­len.

- Vi har snak­ket om hva Kate må gjøre hvis det skjer, og det har tatt bort litt av pa­nikk­fø­lel­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jay ved­går at fryk­ten må sty­res kon­ti­nu­er­lig og at de også der­for av og til må være for­sik­ti­ge med å lese ny­he­ter.

- Vi må minne oss om at dette er noe som det er verdt å leve og dø for, og vi er vil­li­ge. Når vi hus­ker det, brin­ger det alt annet i rett per­spek­tiv, nik­ker Kate.

Far­lig og stengt

Ek­te­pa­ret i 30-åre­ne har en dyp for­viss­ning om at der er Gud som har ledet dem til lan­det de bor i. Kal­let til mi­sjon har fulgt dem fra ung alder. Jay har mu­sikk i sin fag­krets, mens Kate har en­gelsk. Begge har teo­lo­gi og tverr­kul­tu­rel­le stu­di­er bak seg, og frem­he­ver sitt ønske om å bo i ut­lan­det. Da de stu­der­te ved uni­ver­si­te­tet ble de to ut­sendt til å fors­ke på frem­ti­di­ge mi­sjons­felt i Sub-Sa­ha­ra-om­rå­det i Afri­ka. I løpet av et halvt år reis­te det ny­gif­te ek­te­pa­ret til el­le­ve land fra vest­kyst til øst­kyst av kon­ti­nen­tet. Store deler av tiden opp­holdt de seg i mus­lims­ke om­rå­der.

- Vi håpet at vi i løpet av denne turen skul­le få greie på hvor Gud ledet oss, men da vi kom hjem igjen følte vi ikke på til­knyt­ning til noen av lan­de­ne vi hadde vært i, for­tel­ler Jay.

Det enes­te ek­te­pa­ret viss­te sik­kert var de skul­le ar­bei­de blant mus­li­mer. I løpet av mas­ter­stu­di­et vend­te de to blik­ket mot Nord-Afri­ka. De pra­tet også med en mi­sjons­le­der i en in­ter­na­sjo­nal or­ga­ni­sa­sjon om hvil­ke land det ikke ek­sis­ter­te mange kir­ker i. Han hadde lan­det de nå bor i på første­plass.

- For oss som vest­li­ge var det skum­melt. Det var et far­lig og stengt land, sier Jay. Han for­tel­ler at de ba Gud om tegn for om det var dette han ville for dem.

Trist

Et år se­ne­re var ek­te­pa­ret i hjem­byen i hjem­lan­det. Der leste de gjen­nom e-pos­ter de hadde sendt i forsk­nings­pe­rio­den. En del av kom­mu­ni­ka­sjo­nen var med andre som vur­der­te en tje­nes­te ute og om­hand­let valg av land.

- De skrev at de ikke øns­ket å bo i jun­gel­om­rå­der, at de måtte ha en vel­fun­ge­ren­de in­ter­nett-for­bin­del­se, at det måtte være syke­hus i nær­he­ten av bo­ste­det og at de ikke ville ar­bei­de blant mus­li­mer. Det var så trist, suk­ker Jay.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han hadde håpet på et sam­ar­beid. Hans egne svar ble en vek­ker.

- Jeg skrev at Guds ånd leder i for­hold til hvor vi skal gå uan­sett om det er til et fjernt­lig­gen­de strøk, i et jun­gel­om­rå­de uten syke­hus eller blant men­nes­ker som ikke er venn­li­ge.

I e-pos­ten hadde Jay nevnt nav­net på lan­det han nå bor i:

- «Det er ikke som om vi øns­ker å reise dit eller noe, men vi må være vil­li­ge til å gå til de ste­der Gud leder til», leste han, og stiv­net til av sine egne ord. Straks viss­te han at det var nett­opp dit de måtte reise. Ek­te­pa­ret hand­let raskt.

- Vi ring­te for å ori­en­te­re fa­mi­lie­ne våre.

Noe nytt

Kate og Jay er ikke så opp­tatt av kirke­plan­ting, men vel­ger hel­ler å fo­ku­se­re på sin iden­ti­tet som vit­ner på et sted der Jesu vit­nes­byrd knapt fin­nes.

- For hvert år som går lærer vi mer om hva Gud vil i dette lan­det. Det er noe helt nytt her at folk føl­ger Jesus. Vi vet ikke om kir­ken som dan­nes skal få et tra­di­sjo­nelt preg eller være et friskt ut­trykk for det Gud gjør, sier Jay. I Nord-Afri­ka har ek­te­pa­ret bønne­fel­les­skap med en liten grup­pe men­nes­ker, og kal­ler det «et slags ufor­melt team».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ek­te­pa­ret har ulike me­nig­he­ter og en­kelt­per­soner i nett­ver­ket sitt som har på­tatt seg en bønne­opp­ga­ve for dem. De reg­ner med at mel­lom fem og sju men­nes­ker ber for dem «vel­dig ofte».

- De kjen­ner til kam­pe­ne våre og har er­fa­ring i ar­beid blant mus­li­mer, sier Jay.

Han deler en opp­munt­ring.

- Da vi eva­ku­er­te var det en kvin­ne som ville ta oss av bønne­lis­ten sin. Da opp­lev­de hun at Gud ba henne fort­set­te å be. Vi kom jo til­ba­ke, smi­ler Jay. Han vet Gud har kalt folk til bønne­tje­nes­te og opp­le­ver ikke at det har vært vans­ke­lig å få men­nes­ker til å stil­le opp.

Gode sam­ta­ler

Noen gle­der er det blitt i løpet av årene i Nord-Afri­ka. På det men­nes­ke­li­ge plan betyr det mye for de to å bli ak­sep­tert og klare å til­pas­se seg kul­tu­ren. Kate og Jay har fått gode ven­ner blant lo­kal­be­folk­nin­gen.

- Vi må ikke nød­ven­dig­vis se frukt, men når vi gjør det blir vi glade, inn­røm­mer Kate. Hun nev­ner spe­si­elt gode sam­ta­ler der hun får an­led­ning til å for­tel­le noe fint om Jesus, eller mu­lig­he­ten til å be med en venn.

Det siste fikk Jay er­fa­re på en in­ter­es­sant måte da han og mu­si­ker­ven­ner reis­te på et opp­drag med over­nat­ting i en annen by. På rom­met gikk han ned på kne og ba til Gud på samme måte som hans mus­lims­ke venn gjor­de.

- Han ville høre meg be og løp til nabo­rom­met for å for­tel­le de andre om hva jeg sa. Jeg hørte ham si: Han ber ak­ku­rat som oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jay ten­ker at den er­fa­rin­gen fører ham ett steg nær­me­re ven­ne­ne sine. Han blir opp­munt­ret når av­stan­den mel­lom dem blir mind­re.

- Da kan vi ha sam­ta­ler som leder til end­ring i liv­e­ne våre.

Kate på sin side hadde i lang tid spist mål­ti­der to gan­ger dag­lig med venn­in­ner da en av dem plut­se­lig spur­te om hun vir­ke­lig trod­de at Jesus var Guds sønn.

- Alle disse sam­ta­le­ne må skje, det har vi sett i møte med kon­tak­te­ne våre, for­kla­rer Kate. Før hun kom så langt hadde hun svart på spørs­mål om hvor­dan hun kler seg, hva slags re­la­sjon de som ek­te­par har og mye annet.

- For dem var det av­gjø­ren­de for om de kunne stole på oss.

Mann i hvitt

Noen må­ne­der før ek­te­pa­ret eva­ku­er­te spur­te Jay en av sine mu­si­ker­ven­ner om han noen gang hadde sett en mann kledd i hvitt i drøm­me­ne sine. Det be­kref­tet ka­me­ra­ten.

- «Han ber meg gi pen­ger til de fat­ti­ge, be­sø­ke min en­som­me beste­mor og hjel­pe folk», fikk han til svar.

Ka­me­ra­ten for­tal­te at han opp­lev­de at man­nen han så i drøm­me var god og at han gjor­de det han ba ham om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne ka­me­ra­ten har bodd et år uten­lands og har i den sam­men­heng opp­trådt blant annet i kir­ker. Over­ras­kel­sen var li­ke­vel stor da han plut­se­lig spil­te «Stor er din tro­fast­het» for Jay og ville vite hva teks­ten be­tyd­de.

- Denne man­nen er et ek­sem­pel på en som Gud har sin fin­ger på. Det er bare et spørs­mål om tid, ten­ker læ­re­ren.

Da ek­te­pa­ret opp­da­get at flere av de tro­en­de ut­len­din­ge­ne bruk­te samme bil­me­ka­ni­ker fikk de en for­nem­mel­se av at også bil­me­ka­ni­ke­ren kunne være et men­nes­ke som pekte seg ut.

- Vi ser Guds fot­spor i for­hold til en­kelt­men­nes­ker, for­kla­rer de.

Drømme­jour­nal

Drøm­mer er be­tyd­nings­ful­le for de to vit­ne­ne både på grunn av bi­bel­his­to­rie­ne som om­ta­ler fe­no­me­net, men også fordi de møter det igjen i kul­tu­ren de sta­dig lærer bedre å kjen­ne.

- Gud bru­ker drøm­mer til å dele en sann­het og lede men­nes­ker til tro i dette lan­det, mener Jay.

Men drøm­mer er også en måte Gud kom­mu­ni­se­rer på i deres eget liv. Da de var hjem­me ble det pro­fe­tert over dem at Gud ville gi dem begge drøm­mer, og at bud­ska­pet «ville være som et pus­le­spill som fien­den ikke ville for­stå».

Kate og Jay fører begge drømme­jour­nal som de sta­dig skri­ver i, går til­ba­ke til og opp­da­te­rer.

- Noen gan­ger ser vi tema gjen­ta seg i drøm­me­ne våre som kan hjel­pe oss å be på ulike måter, sier Jay. Han har lest en del om drøm­mer og er opp­tatt av far­ger, tall, ord og men­nes­ker.

Kona hans drøm­mer flere gan­ger i uken.

- Det kan være at Gud gir oss en drøm for å hjel­pe oss å for­stå hva vi strir med. Siden vi ikke har fø­lel­ses­mes­sig støt­te andre ste­der hjel­per Gud oss til å for­stå hva vi gjen­nom­går, tror Kate og viser til at hun kan be­ar­bei­de stress og ulike opp­le­vel­ser ved hjelp av drøm­mer.

Ofte er drøm­me­ne skum­le. Er­fa­ring har lært Kate at hun kan for­ven­te det når hun for­la­ter Nord-Afri­ka.

- Det er da vi har mu­lig­het til å be­ar­bei­de det vi gjen­nom­går, er hen­nes for­kla­ring.

Jay har ofte opp­levd slike drøm­mer når han og Kate skal be­stem­me seg for å reise til­ba­ke til tje­neste­lan­det.

- Da er de vir­ke­lig ille, suk­ker han.

Sår­bar si­tua­sjon

Ek­te­pa­ret har opp­levd at Gud har ad­vart dem gjen­nom drøm­mer. En natt fikk drøm­te Kate at rek­to­ren ved sko­len de skul­le ar­bei­de på pre­sen­ter­te dem foran alle, og in­ter­vju­et dem of­fent­lig. I drøm­men ble han sjok­kert over at de ikke var så er­far­ne som læ­re­re som han hadde trodd.

- Vi var al­le­re­de an­satt, så det opp­lev­des som en pin­lig og sår­bar si­tua­sjon, sier Kate.

Da ek­te­pa­ret kom til Nord-Afri­ka kjen­te de på nett­opp disse fø­lel­se­ne flere gan­ger. Da ble det vik­tig for dem å huske på at det var Gud som hadde kalt dem og at det var «helt ok». De har valgt å være åpne i for­hold til sine kva­li­fi­ka­sjo­ner.

Kate hadde et par drøm­mer samme natt om at det var en åp­ning som gjor­de at ond­skap kom inn gjen­nom vin­du­et deres. Hun delte drøm­me­ne med Jay som ba Gud sten­ge disse igjen. Mens han ba be­ve­get han hån­den gjen­nom luf­ten. I samme øye­blikk smalt kjøk­ken­vin­du­et igjen, noe som ble et sterkt vit­nes­byrd for de to.

To uten­lands­ke venn­in­ner som bor i en nabo­by har for­talt dem en his­to­rie som har gjort inn­trykk på ek­te­pa­ret.

En gang den ene venn­in­nen opp­holdt seg i et vas­ke­ri ven­tet den andre uten­for. Da kom ei­e­ren av vas­ke­ri­et bort til kvin­nen som vas­ket klær og spur­te hvor den tred­je venn­in­nen deres var. Da hun ikke for­stod, be­skrev han henne som «hun høye som all­tid går med hvite klær».

- Vi for­stod at de hadde en engel som fulg­te dem som de ikke selv kunne se, smi­ler Kate.

DAGEN