Diskrimineringskortet

Rektor Sødal ved NLA har 22.3. kommentert mitt innlegg i Dagen 19.4. Det er ikke korrekt at jeg beskylder Sødal eller andre ved NLA for å snakke usant.

Men det er korrekt, som han skriver, at jeg mener mange ikke har forstått sakens kjerne, som er at lærere må ha anledning til å tre ut av funksjonen som øvingslærer for NLA, uten å bli beskyldt for diskriminering. Svært mange, inkludert Sødal, har fremstilt det som at det er skoler og rektorer som har aksjonert mot NLA.

Diskrimineringsombudet, som Sødal nevner, og som vel er den som jeg har fremmet klarest kritikk mot (Dagen 6.4.), har ikke tatt til motmæle; hun har vel innsett at hun er blitt forledet, mer av Vårt Lands skjeve fremstillinger og redigering, enn av Sødal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mitt primære ankepunkt mot Sødal er imidlertid ikke anklagene om diskriminering, men at han, i et innlegg der han drøftet dokumenter som han anså som relevante, overhodet ikke berørte de dokumenter som er særlig relevante, nemlig rundskriv om øvingslærerordningen, og NLAs avtale med skolene.

Disse viser at lærerne søker på øvingslærerstillinger ved en spesifikk institusjon, i dette tilfellet NLA. Det følger av dette at de må ha lov til å avslutte engasjementet.

At Sødal holdt tilbake opplysninger fra disse dokumentene, som i en tidlig fase av debatten kunne belyst sakens kjerne, er selvfølgelig ikke en løgn. Men jeg fastholder at det å holde tilbake viktige opplysninger, og kombinere dette med anklage om diskriminering, ligger farlig nær det å fremme falskt vitnesbyrd.

Sødal går inn på noe jeg «ikke kan ha visst». Dette illustrer mitt poeng: Jeg kunne ha visst det, dersom Sødal hadde gjort det jeg har etterlyst, nemlig redegjort for avtalen mellom NLA og skolene, og i den sammenheng trukket inn formuleringen om «felles identitet som lærerutdannere».

For helhetens skyld: Jeg har ikke angrepet NLAs omstridte minoritetssyn. Men ved å dra diskriminerings-kortet har Sødal har vist liten forståelse for at mange, antagelig en majoritet, ikke for sitt bare liv ønsker å bli assosiert med dette synet, og at noen derfor velger å avslutte sin tilknytning til NLA.

Les også
NLA-rektor om bekymringsmeldinger: – Vanskelig å forsvare segNLA i hardt vær
Les også
Ber myndighetene undersøke om kristen høyskole «hindrer likeverd»
Les også
NLA-studenters praksis i Oslo