Dette fjøset blir kapell for pilegrimer

Til helgen er det sesongåpning for pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. Et gammelt uthus skal innvies til kapell for slitne vandrere.

Alle fem regionale pilegrimssentre på leden fra Oslo til Nidaros oppfordrer folk som bor i kommunene som pilegrimsleden passerer gjennom, til å delta på lokale vandringer søndag.

Fra Oslo går leden både øst og vest ut av byen. Omlag 30 kommuner passeres på veien mot Nidaros. Bærum, Hole, Hadeland, Skedsmo, Eidsvoll, Biri, Stange, Ringsaker, Hamar, Lillehammer, Ringebu, Sel, Otta, Dovre, Oppdal, Rennebu, Meldal, Orkdal, Skaun og Trondheim er noen av stedene man kan delta i lokale arrangementer og gå kortere eller lengre biter av St. Olavsvegene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Daglig leder ved Pilegrimssenter Dovrefjell, Hans-Jacob Dahl, sier til Dagen at han ikke har peiling på hvor mange som blir med på vandringene åpningshelgen. Men i de syv kommunene han har oversikt over er det tillyst fem arrangementer.

– Kanskje er 20 - 30 personer som er med hvert sted. Dette er et tilbud til lokalbefolkningen, for å gjøre dem fortrolig med leden og være klar over hvor den går.

– Alle som bor langs leden er viktige ambassadører. Folk spør om veien og om ulike servicefunksjoner i kommunene. Vi ønsker å bidra til at de som bor langs pilegrimsleden får et eierskap til den, sier Dahl til Dagen.

Et av flere kapell

Kapellet som skal vigsles av Hamar-biskopSolveig Fiske i Tretten Øverbygd søndag, er et blant flere som har kommet opp langs pilegrimsleden de senere årene.

Hans-Jacob Dahl viser til at det i 2010 ble innviet et kapell på Fokstua på Dovre. Og på Oppdal har den lokale menigheten gått sammen med utmarkslaget og satt opp et kapell, St. Michaels, som ble vigslet to år senere.

– Det dukker stadig opp nye privatkapeller som stilles til disposisjon for de som går, sier den tidligere soknepresten i Dovre.

Kapellet på Borkerud er det ekteparet Alv og Gjertrud Lillelien som står bak. De har i flere år drevet et pilegrimsherberge på gården. De fikk stadig spørsmål fra vandrerne om behov for et stille rom. Nå har de altså innredet et kapell.

I følge det lokale pilegrimskontoret består kapellet av en tømmerbygning, opprinnelig et eldgammelt fjøs. Fjøset stod oppe i Bøverdalen i nærheten av hytta til ekteparet Lillelien. Det var i ferd med å forfalle, men Alv fikk lov av eieren til å ta ned bygningen og sette den opp igjen i Borkerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange tilbud

På Borkerud har eierne satt i stand et gammelt loft som tilbys pilegrimene som overnattingssted til 100 kroner natten.

Hans-Jacob Dahl har kontakt med omlag 50 overnattingssteder i de syv kommunene han har oversikt over. De aller fleste er ordinære overnattingssteder som fjellstuer, campingplasser og hotell.

– Noen få har spesialisert seg på pilegrimer og satt i stand et stabbur eller lignende fordi det ligger langs leden. Hovedsaken er at vi kan tilby alle typer overnatting, alt fra det helt enkle til oppredd seng og treretters middag.

Lokal forankring

Dahl sier at før han begynte med pilegrimsarbeidet hadde han en forestilling om at folk var litt lukkede og reserverte.

– Men pilegrimene forteller noe annet. De forteller om åpenhet, imøtekommenhet og gjestfrihet. Det er veldig bra, fordi vi jobber med å få til en lokal forankring av pilegrimsleden.

Han mener det er viktig for pilegrimssatsingen at den er mest mulig lokalt grunnfestet.

– Der er vi som regionale sentra viktige, sier Dahl, som bestyrer et av de fem. De fire andre er Oslo, Granavollen, Hamar og Dale Gudbrand. Nasjonalt Pilegrimssenter i Trondheim er overordnet myndighet.

Han er opptatt av at det er opp til brukerne å legge i pilegrimsvandringen hva de ønsker av turen som peker i retning av Nidaros ogNidarosdomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har sagt til prestene at dersom ikke de fyller pilegrimsleden med innhold, så vil andre gjøre det, sier Hans-Jacob Dahl.

Formidler kunnskap

Arbeidet med pilegrimsleden startet i 1993. Formålet var å finne og merke de gamle ferdselsveiene fra Oslo og Stiklestad til Trondheim.

I 1997 åpnet pilegrimsleden offisielt. I 2010 ble det opprettet fem regionale pilegrimssentra og et nasjonalt. Dahls ansvarsområde strekker seg fra Otta i sør til Skaun i nord.

– I tre uker framover har jeg vandringer tre-fire dager hver uke. Målsetting er at alle elever i disse syv kommunene skal ha gått pilegrimsleden i løpet av skoletiden.

– Vi har ansvar for å formidle hva leden og pilegrimstradisjonen er. For ledens del er det viktig at de som bor der skjønner hva den handler om, hva menneskene som vandrer nede i dalen med ryggsekker holder på med, sier Dahl.