NORMALISERING: Israelske turister ankommer Dubai i Forente Arabiske Emirater etter en direkteflygning fra Tel Aviv.


Denne julen kan vi være ekstra optimistiske med tanke på Israel

Denne utviklingen har gått forbløffende fort, og den går i én og samme retning: mot en tryggere tilværelse for Israel i sitt nærområde.

Julens høytid er en anledning for refleksjon og ettertanke. Det er en tradisjonsrik høytid som avslutter året, som gir anledning til å grunne over julens budskap, og landet der det hele startet.

Selv om Israel fortsatt er omgitt av trusler, er det påfallende hvilken retning det går i. Stadig flere land som tidligere ikke engang ville anerkjenne Israels eksistens, normaliserer nå sine forhold til landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Først ute var De forente arabiske emirater, dernest Sudan og Bahrain. Marokko slår nå følge, og det er sterke indisier på at Saudi-Arabia også er like rundt hjørnet.

Noe skyldes utvilsomt et taktskifte fra USA, men det er åpenbart at dette er mulig fordi flere land nå selv ønsker bedrede forhold til sin nabo. Israel, på sin side, styrker båndene til flere land som Kypros og Hellas, og sin gamle rival Egypt – både militært og politisk.

Denne utviklingen har gått forbløffende fort, og den går i én og samme retning: mot en tryggere tilværelse for Israel i sitt nærområde.

Skal vi dømme fra de politiske reaksjonene i Europa, virker det som om mange hverken får med seg det som skjer, eller bryr seg nevneverdig om det. Israels motstandere fremholder den samme kritikken som før, uaffisert av den endrede virkeligheten.

Fra venstresiden i Norge, er det nå et flertall av partier som ønsker ensidig anerkjennelse av Palestina som stat, eller som har ulike vedtak om sanksjoner i form av boikott, merking av varer eller annet som er ment å ramme israelsk næringsliv.

Skal Norge, og andre europeiske land, spille en relevant rolle dette forholdet, er vi nødt til å ta inn over oss at situasjonen er endret. Vår regjering har et konstruktivt forhold til Israel, noe jeg er svært glad for. Vi har intensjoner om å utdype forholdet til Israel, både innen forskning, næringsliv og handel.

Norge kommer til å måtte håndtere vanskelige spørsmål direkte fra og med januar, da Norge tar plass i FNs sikkerhetsråd for en toårs-periode.

Sett med Israel-venners øyne, er det positivt at dette gjøres av vår nåværende regjering, som kommer ut av partier som er både realistiske og konstruktive i spørsmål om Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette ser vi fra siste tiders vedtak. I statsbudsjettet for neste år, sikret vi nettopp, sammen med Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, betydelige skjerpelser i bistanden Norge gir til palestinske selvstyremyndigheter.

Vi signaliserer også at vi kommer til å fortsette å følge med på problematisk eller rent ut antisemittisk skolemateriell benyttet i områder kontrollert av palestinske selvstyremyndigheter.

Vi gjør det ikke for å straffe palestinerne, men for å sørge for at også vi som gir utviklingshjelp trekker i samme retning som de gode kreftene i regionen.

Kort fortalt, denne julen er jeg ekstra optimistisk på Israels vegne. Jeg tillater meg også å være avmålt optimistisk for Norges forhold til partene i regionen. Men vi er nødt til å fortsette den kursen vi ligger på i dag, dersom dette skal vedvare.