Prinsesse Märtha Louise på jobb med foredraget «The Princess and The Shaman» på Clarion hotell i Stavanger mandag. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Den kommersielle prinsessetittelen

Prinsesse Märtha Louises omreisende sjaman-show ser ut til å bli den største omdømmeutfordringen for det norske kongehuset på mange år.

I kjølvannet av siste ukes sjaman-spetakkel tar nå flere stortingspolitikere til orde for en ny debatt om Norge fortsatt bør være et monarki. Dette kommer på toppen av en stadig sterkere oppslutning om det republikanske standpunktet i de grunnlovsavstemningene som holdes en gang hver stortingsperiode.

For de av oss som er rojalister - og det er vi i denne avisen - er det likevel ingen grunn til umiddelbar panikk. Monarkiet har fortsatt sterk støtte i det norske folk. Men også blant de som ønsker monarkiet alt godt, er det mange som stiller spørsmål ved Märtha Louises kommersielle bruk av prinsessetittelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også vi er kritiske til hvordan prinsessen har håndtert dette. Vi er bekymret for at den spesielle blandingen av kommers, kongefamilie og kvakksalveri som Märtha Louise nå selger med god hjelp av sin prinsessetittel, skal skade både kongehuset og på lengre sikt også monarkiet.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, gav en veldig god oppsummering av dette spørsmålet i den mye omtalte lederartikkelen som munnet ut i oppfordringen om å si fra seg tittelen. Märtha Louise står naturligvis fullstendig fri til å bli glad i hvem hun vil og tro på hva hun vil.

Men når det gjelder bruken av prinsessetittelen, er ikke saken lenger så enkel. For det er på ingen måte selvsagt at det er hun som alene skal bestemme hva tittelen skal benyttes til. Eller hvilke materielle eller åndelige produkter som skal selges ved hjelp av den.

For på en måte er dette en tittel hun forvalter på fellesskapets vegne. Hele grunnen til at det norske kongehuset eksisterer er jo den støtten monarkiet har i folket. Det er derfor vi har en konge, en dronning, en kronprins, en kronprinsesse, prins og prinsesser. Og av den grunn vil selvfølgelig det norske folk også ha et ord med i laget når en prinsessetittel brukes eller eventuelt misbrukes.

Det er nok denne økende folkelige uroen som Det kongelige hoff nå også har fornemmet. Vi tolker i hvert fall pressemeldingen derfra om at de «kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av hennes næringsvirksomhet» som en erkjennelse av man har problemer. Eller sagt på en litt mer folkelig måte: Alarmen har gått på Slottet.

Vi deler altså mye av analysen til Fædrelandsvennen, men kan ikke være enig i konklusjonen deres. Vi tror ikke det er noen god løsning at Märtha Louise sier fra seg prinsessetittelen. Det mener vi vil være for drastisk.

Og spørsmålet er jo også om det i det hele tatt vil ha noen konkret betydning. For så lenge vi har et kongehus, vil hun være datter av Harald V, Norges konge. Hun vil bli oppfattet som en prinsesse uansett om den formelle tittelen skulle bli fjernes.

Da vil det være en mye bedre løsning at Slottet gjør alvor av det de har sagt om å ta en alvorsprat med Märtha Louise om den kommersielle bruken av prinsessetittelen. Det er fortsatt ikke for sent å få næringsvirksomheten hennes inn i noe sunnere og mer akseptable former.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dessuten er det fullt mulig å unngå å knytte prinsesse-tittelen så direkte til de økonomiske interessene, som tilfellet nå er med turneen «The Princess and The Shaman».

Les også
Bibelen advarer mot åndsmakter
Les også
Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme
Les også
Prinsessen, sjamanen og forfedrenes ånder