FUNDERER: Pave Benedikt XVI ser ut mot Petersplassen i Roma fra et vindu i Vatikanet. Den katolske kirke har samlet 100 biskoper og andre kirkeledere for å diskutere de mange overgrepsskandalene. Foto: REUTERS/SCANPIX

Den katolske kirke diskuterer overgrepsskandalene

Katolske ledere fra 100 land har samlet seg i Roma for å diskutere pedofiliskandalene som har rammet den katolske kirke, og hvordan man kan hindre nye overgrep i å skje.

Les også:


Den katolske kirke vil rydde opp i overgrepsskandaler én gang for alle.
Katolske ledere fra 100 land og 33 religiøse ordener samlet seg mandag i Roma for i løpet av fire dager å forsøke å finne fram til tiltak som kan avverge nye seksuelle overgrep mot barn. Norge er representert ved pater Pål Bratbak fra Oslo katolske bispedømme.

Kirken arbeider med planer om et eget senter for beskyttelse av barn som skal holde til i Tyskland men arbeide i land verden over. De nasjonale katolske bispemøtene får frist på seg til mai med å legge fram egne retningslinjer for kampen mot overgrep mot barn.


FAKTA: Overgrep i den katolske kirke

  • De siste tiårene har en rekke avsløringer om overgrep mot barn rystet den katolske kirken.
  • I 2004 offentliggjorde den katolske kirken i USA en rapport der det kom fram at over 4.000 prester hadde misbrukt mer enn 10.000 barn siden 1950.
  • I Irland slo en granskingskommisjon i 2009 fast at den katolske kirken i Irland har skjult misbruk av barn i Dublin erkebispedømme fra 1975 til 2004.
  • Lignende forhold har blitt rapportert fra en rekke land, de fleste i Europa.
  • I april 2010 ble det kjent at en tidligere katolsk biskop i Trondheim har innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt for mange år siden.


«Lytt til ofrene»


- Det beste vi kan gjøre, er å lytte til ofrene, sier jesuittpresten Hans Zollner, som skal lede det nye senteret i Tyskland.

- Vi gjør alt vi kan for at dette problemet skal bli løst, tilføyer rektor François-Xavier Dumortier ved Gregorius-universitetet i Roma der møtet blir holdt.

Grupper som representerer ofre for seksuelt misbruk, har imidlertid liten tro på at møtet skal gi virkelige resultater.

- De kan holde så mange symposier de vil, kirken er fortsatt for innadvendt, sier Roberto Mirabile, som leder den italienske støttegruppen La Caramella Buona.

Motto for møtet i Roma er «Helbredelse og fornyelse». Til stede på møtet er også Vatikanets egen anklager i overgrepssaker, Charles Scicluna, og ett av ofrene, irske Marie Collins, som ble misbrukt av en katolsk prest under oppveksten.

Dyp krise

Det er gått to år siden avsløringer av overgrep først og fremst i Tyskland, Irland og USA kastet den katolske kirken ut i en dyp krise. Deltakerne på møtet i Roma er klar over at problemet må ses i globalt perspektiv, og ikke bare med europeiske og amerikanske øyne.

Den katolske kirken innser også at den kanskje ikke er i stand til å løse problemet bare med egne krefter. Derfor ber den nå om hjelp fra leger, politikere og mediefolk så vel som fra teologer til å drøfte kursen videre.

Det var ventet at pave Benedikt XVI ville gi møtet i Roma sin spesielle velsignelse. Paven har ifølge François-Xavier Dumiortier for lengst gitt klar beskjed om at kirken må gå i dybden for å løse misbruksproblemet, og ikke nøye seg med overfladiske analyser og forslag. (NTB)