HARMONI: Den katolske presten Enrique Castro i Haifa mener andelen kristne arabere i byen er nøkkelen til at mennesker med ulike livssyn kan leve sammen i harmoni.

– De kristne araberne er nøkkelen til fred

Haifa regnes av mange som et godt eksempel på sameksistens mellom mennesker med ulike livssyn. Det er ikke tilfeldig.

– I stedet for å diskriminere hverandre, viser vi respekt for hverandre. Kanskje vi også har ting å lære fra hverandre, sier prest Enrique Castro i Stella Maris Monastery, en katolsk kirke som ligger plassert på vestsiden av Karmelfjellet i Haifa.

Et par turister står på utsiden av bygget og knipser bilder. En italiensktalende, eldre kvinne sitter på en fluktstol ved inngangen. Selv kommer pastoren opprinnelig fra Mexico.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Messiansk vekst i Israel

Haifa er av mange regnet som et viktig eksempel på fungerende sameksistens og toleranse mellom religioner. Eksempelvis er det et av få steder i Israel der bykommunen setter ut juletrær i desember. I byen finnes det også over 20 ulike trossamfunn, med alt fra baptistkirker til moskeer.

– Mange av mine venner er muslimer, men når vi er med hverandre handler ikke samtalen om religion, sier Castro.

Skole for alle

Som en del av dialogen mellom kristne og muslimer, driver kirken en skole med både muslimske og katolske barn.

– Det er viktig at vi gjør ting sammen for å opprettholde den tolerante atmosfæren vi har her i byen, sier Castro.

Litt over to prosent av Israels befolkning er kristne, hvorav 80 prosent av disse er arabere. De fleste er bosatt nord i landet i byer som Nasaret og Haifa. Pastoren mener at nettopp det er nøkkelen til den tolerante atmosfæren.

– Det bor mange kristne arabere i Haifa, og disse har stor innflytelse på samfunnet og måten vi lever på. De sier at Tel Aviv er for å ha det gøy, Jerusalem er for å be og Haifa er for å jobbe. Men det er også en by for å leve. Det er annerledes her enn andre steder i Israel, sier han.

– Er situasjonen også bedre for de messianske jødene i Haifa sammenlignet med andre steder i landet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kjenner til de messianske jødene i byen, men det er dessverre ikke slik at vi møtes. Det er forferdelig å se hvordan de blir behandlet noen steder i landet. Det får meg til å føle meg dårlig. Vi ber kanskje ikke sammen med dem, men vi ber for dem hver eneste dag, avslutter han.

Annerledes før

Også ungdomspastor Evgeni (30) i den messianske menigheten Return to Zion trekker fram de kristne araberne i Haifa som nøkkelen til at de ulike religionene forstår hverandre og respekterer hverandre på en såpass god måte.

– Vi samarbeider med de kristne araberne. Det er viktig for freden i Haifa at vi alle snakker sammen, sier han til Dagen.

Og da mener han også samtaler som inkluderer de muslimske og jødiske trossamfunnene i byen.

– Jesus vil at vi skal snakke sammen. Vi må bare unngå å bli sittende fast i teologiske hjørner, sier Evgeni.

LES OGSÅ: Jødene er fremtidens folk

Forrige lørdag sto Evgeni, som er tidligere kaptein i Det israelske forsvaret (IDF), fram i Dagen med sitt syn på situasjonen i Gaza.

Av personlige årsaker ønsket han ikke å ha etternavnet sitt på trykk. Det ønsker han heller ikke når han uttaler seg om situasjonen til sine trosbrødre i resten av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

To to uker siden fortalte nemlig en annen messiansk ungdomspastor om hvordan menigheten i Tel Aviv ble kastet ut av lokalene der de drev Jesus-kafé.

– Slik ser du ikke mye av her i Haifa. Men det skal sies at bildet var annerledes for ti år siden, sier Evgeni.

Les også
Jødene er fremtidens folk
Les også
Samles for IsraelOrdet og Israel
Les også
Israel: Mordbrann var terrorhandling
Les også
Netanyahu godkjenner 300 nye bosetterboliger på Vestbredden
Les også
Seks knivstukket under homoparade i Jerusalem