KVINNEGRUPPE: Mariamartha er en kvinnegruppe i den gassisk lutherske kirken, og består av rundt 50 kvinner. De jobber for å bedre kvinnenes kår i familien, i kirken og i samfunnet. Nå skal 18 av dem besøke Norge.

De har spart i ti år for å besøke Norge

Nå håper de å møte norske kvinner for å dele tro og liv.

Mariamartha er en kvinnegruppe i den gassisk lutherske kirken, og består av rundt 50 kvinner. De jobber for å bedre kvinnenes kår i familien, i kirken og i samfunnet. Navnet gjenspeiler at de både vil høre om Jesus og å arbeide for en god sak.

En felles utfordring

Gruppen ble dannet for 20 år siden, og for ti år siden bestemte kvinnene seg for å lage en felles utfordring. De skulle reise til Europa, og de skulle spare penger til reisen selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bankkonto er ikke vanlig på Madagaskar, så kvinnene utnevnte en spareansvarlig som hver enkelt av dem kunne levere penger til hver måned. Ti år etter har 18 av kvinnene spart nok penger og skal delta på Det Norske Misjonsselskap sin generalforsamling i begynnelsen av juli.

De må dra

Misjonær Jane Markhus skriver i en e-post at kvinnene har et sterkt ønske om å se landet som gav dem troen.

– Noen av ektefellene har reagert på at de har spart så mye penger når de heller kunne kjøpt mer land for å dyrke grønnsaker og ris, men kvinnene opplever at de må dra, og mennene respekterer deres valg og ønsker. De gleder seg til å treffe det norske folk, og spesielt kvinnene, forteller Markhus.

– For dem er Norge synonymt med misjon. Er de klar over hvordan det står til åndelig sett i landet vårt?

– To av dem har vært i Norge tidligere. Den ene i forbindelse med et besøk hos NMS. Den andre bodde i Stavanger en periode. De er klar over at det er store forskjeller mellom Norge og Madagaskar. Her på Madagaskar er kirkene alltid fulle, og det er gjerne to gudstjenester hver søndag for å få plass til alle de kristne. De lurer nok på hvorfor det er lite folk i norske kirker på søndager.

– Vil de bli skuffet, tror du?

– Jeg tror vel heller at de blir overrasket. To av dem kjenner til forholdene i Norge og har nok formidlet det videre.

De trenger hverandre

– Hva betyr gruppen for kvinnene som er med?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De sier at de trenger hverandre og at de støtter hverandre når livet er vanskelig. De har holdt sammen i mange år, og gir hverandre råd og tips. De ber sammen og for hverandre, og for hverandres familier.

– Og hvordan påvirker det familiene deres?

– De uttrykker at gruppen har forandret dem positivt. En forteller at mannen er mer fornøyd med kona etter at hun ble aktivt med i gruppen. Det har gjort noe med personligheten hennes, og hun tenker mer over hvordan hun kler seg.

Markhus forteller at kvinnene hjelper familiemedlemmene med å forstå og lese Bibelen. En ektefelle har blitt fri fra alkoholen etter at kona ble med i gruppen og kunne formidle mer av Guds ord hjemme. Han har nå utdannet seg til diakon.

Kvinnene har også lært seg å lage europeisk mat, og mener at de har fått et sunnere kosthold.

– Menn hjelper normalt ikke til hjemme, men noen av kvinnene i gruppen forteller lykkelig at deres menn har forandret seg etter at de ble med i gruppen, og at de nå hjelper mer til hjemme. Når kvinnene drar til Norge til sommeren, er det mennene som tar ansvar hjemme, opplyser Markhus.

Kvinner vil og kan

Før de gassiske kvinnene reiser til Norge, skal de først innom Paris og videre til Genève/Strasbourg. På alle stedene ønsker de å treffe andre kvinner og kvinnegrupper.

I et intervju med nms.no sier Daniella og Jeanette at turen til Norge viser at kvinner vil og kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Utfordringer kan løses. Spesielt når en står sammen, sier de.

I gruppen har de en sterk følelse av fellesskap, og de har laget regler for gruppen som alle må følge. Alkohol har de bestemt seg for å holde seg unna.

Les også
Overlater evangelisering til gasserneStrategiplan
Les også
En liten formue på loftet?