HARDE KAMPER: To ødelagte militære kjøretøy er etterlatt i bydelen Khaldiyeh i Homs. Bildet ble tatt lørdag. Onsdag ble bombardementet av byen beskrevet som det hittil kraftigste siden angrepene startet for fem dager siden.

- Bombingen av Homs verre enn noensinne

Stirrer vantro på syriske myndigheters angrep på byen Homs og ber verdenssamfunnet handle raskt for å beskytte sivilbefolkningen.

FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay anklager den syriske regjeringen for å være egenrådig og for å gjennomføre vilkårlige angrep mot sivile områder.

- Det at Sikkerhetsrådet mislyktes med å bli enig om å handle samlet og bestemt, synes å ha økt den syriske regjeringens vilje til å massakrere sitt eget folk i et forsøk på å knuse meningsforskjeller, het det i en uttalelse fra Pillay onsdag.

Hun understreker at det haster voldsomt med å skjære gjennom politisk uenighet slik at man kan iverksette tiltak for å beskytte sivilbefolkningen i de urolige områdene av Syria.


LES OGSÅ:Syrias kone forsvarer undertrykkingenAngrepet mot "opprørs-hovedstad" Homs intensiveresRussland i spagat mellom Syria og Israel
Ifølge lokale kilder i Homs bruker regjeringsstyrkene både stridsvogner, helikoptre, bombekastere, raketter og maskingeværer for å angripe byen som har vært en bastion for opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Sykehusene i byen skal være overfylte, og det er nå etablert midlertidige klinikker for å behandle sårede.

I tillegg til at det kommer meldinger om omfattende brudd på menneskerettighetene, frykter Pillay at den humanitære situasjonen har blitt alvorlig forverret mange steder i landet de siste månedene.

Bombardementet av den syriske byen Homs var onsdag enda kraftigere enn dagen før. Nå øker frykten for at regjeringsstyrkene skal rykke helt inn i byen.

Folk i Homs er bitre, fortvilte og oppgitte, ifølge BBCs korrespondent Paul Wood. De har mistet håpet om at noen vil hjelpe dem, og vet ikke hva de skal gjøre. Samtidig er frykten stor for at regjeringens stridsvogner snart vil rulle inn i byen.

Snikskyttere

Snikskyttere holder fortsatt stand i bygninger rundt i byen, men innsatsen deres synes fånyttes mot granatene, bombene og maskingeværilden fra regjeringsstyrkene. Ifølge Wood er det største håpet knyttet til at regjeringshæren skal smuldre opp fra innsiden.

BBC-journalisten er en av få utlendinger som de siste dagene har oppholdt seg i byen. Tirsdag kveld kom han seg ut i en pause i bombingen, og onsdag rapporterte han fra utkanten av byen samtidig som han holdt kontakt med kilder lenger inne. Kilder som tidligere hadde vært ute i gatene for å rapportere, våget da ikke å gå ut.


FAKTA: Krisen i Syria15. mars 2011: Demonstrasjonene mot president Bashar al-Assads regime begynte.3. august: FNs sikkerhetsråd vedtok en erklæring som fordømmer syriske myndigheters vold mot sivile demonstranter.2. oktober: Syriske opposisjonsgrupper gikk sammen i Det syriske nasjonalrådet.5. oktober: Kina sluttet seg til et russisk veto mot et vestlig forslag til FN-fordømmelse av Syria.19. desember: Regimet undertegnet en fredsplan fra Den arabiske liga og gikk med på å slippe observatører inn i landet. Planen innebærer løslatelse av politiske fanger, tilbaketrekking av hæren fra flere byer og forhandlinger med opposisjonen.28. januar 2012: Den arabiske liga besluttet å stanse observatørstyrkens arbeid. Siden har volden økt i styrke.4. februar: Russland og Kina la igjen ned veto mot en FN-resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria.6. februar: Den syriske hæren startet en ny offensiv mot Homs, den viktigste av byene som er kontrollert av opprøre.Ifølge FN er mer enn 5.400 mennesker drept i uroen. Ifølge regimet er over 2.000 medlemmer av sikkerhetsstyrkene drept.EU, USA og Den arabiske liga har innført sanksjoner mot presidenten og hans regime.
- Nesten 50 drepte

Det er femte dag på rad at Homs blir angrepet av regjeringsstyrkene, og ingenting tyder på at angrepene vil være over med det første. Dette til tross for at president Bashar al-Assad lovet at det skal bli slutt på voldsbruken da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Damaskus tirsdag.

Syriske aktivister sa onsdag at regjeringsstyrker har drept minst 67 mennesker i de nye angrepene, men opplysningene lar seg ikke bekrefte, og det går mange rykter i byen på grunn av den uoversiktlige situasjonen.

Tallene rommer tilsynelatende også 18 premature spedbarn, som skal ha dødd etter at strømmen gikk og kuvøsene sviktet. Blant de drepte skal det også være tre hele familier bestående av 19 personer. Både foreldre og barn ble drept da hjemmene deres ble stormet av væpnede gjenger som støtter regimet, ifølge eksilsyrere.

Russisk diplomati

Imens fortsetter Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forsøket på å få til forhandlinger. Han ber nå andre land om å presse opposisjonen til forhandlingsbordet. Samtidig kritiserer han land som har kalt sine ambassadører hjem for konsultasjoner.

- Jeg tror ikke det å hjemkalle ambassadører vil skape de betingelsene som vil kunne føre til en realisering av fredsplanen til Den arabiske liga, sier Lavrov ifølge AFP.

Ifølge planen skal Assad overlate makten til visepresidenten, samtidig som det skal dannes en nasjonal samlingsregjering innen to måneder.
Norges ambassadør er fortsatt på plass i Damaskus, og UD har ennå ikke tatt noen beslutning om å hjemkalle ham.