INNSKRENKNING: Når barne- og ungdomsorganisasjonene møter stengte dører fordi skolen ikke ønsker at politiske, religiøse eller andre organisasjoner skal kunne rekruttere medlemmer hos seg, er det en alvorlig innskrenkning av unge menneskers organisasjonsfrihet, skriver Hans Fr. Grøvan.

Boller til besvær

Sirdal kommunes forbud mot bolleservering på skolelagsmøtene er en blindvei og faller raskt på sin egen urimelighet.

Debatten eksploderte etter at det ble kjent at elevene i det kristne skolelaget ved Tonstad skule ikke lenger fikk lov til å servere mat under lagsmøtet. Årsaken var at kommunen var redd for at maten skulle lokke elever til å oppsøke samlingen som inneholder bønn, forkynnelse og lesing fra Bibelen.

Nå har kommunen snudd, opphever bolleforbudet og sier det aldri var meningen å blande seg i hva det kristne skolelaget serverer på møtene sine. Det er bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barne- og ungdomsorganisasjoner spiller en viktig rolle i vårt demokrati. De må sikres gode rammer for sin aktivitet. Over tid har vi sett en utvikling der flere og flere skoler sier nei til engasjerte elever som ber om å få lov til å drive med ulik frivillig aktivitet i skolens lokaler i skoletiden.

Dette hemmer organisasjonenes mulighet til å drive aktivitet og utvikle seg. Vi mener elevenes initiativ til skolelagsmøter er et positivt innslag i skolehverdagen. Det er noe som bør oppmuntres til og legges til rette for.

Debatten omkring lagssamlingene på skolene i Sirdal arrangert i matfriminuttet viser et stort behov for opprydding. Samlingen er et frivillig tilbud som elever kan velge å delta på eller ikke. Dette skjer ikke i skolens regi, men er styrt av elevene selv, åpent for alle uten at noen blir tvunget til å delta. Det blir derfor helt feil å gjøre dette til et spørsmål om det skal være lov til å drive forkynnende virksomhet i skolens undervisning.

Og avsporingen blir total når det skal nedlegges bolleforbud i frykt for at noen skal føle seg presset til å delta på samlingen mot sin vilje, men for å få litt gratis gjærbakst. Hvor skal da grensen gå? Kan man servere pølser på 17. mai eller vafler på stand under valgkamp? Dette blir en blindvei.

Vi burde ha tiltro til elevene. Stole på at de har vurderingsevner. Også i møte med den liflige lukten av nystekt gjærbakst. Ønsker vi at alle barn skal kunne delta på fritidsaktiviteter, kommer vi ikke utenom skolen som en naturlig arena for informasjon og rekruttering til den unge frivilligheten.

Når barne- og ungdomsorganisasjonene møter stengte dører fordi skolen ikke ønsker at politiske, religiøse eller andre organisasjoner skal kunne rekruttere medlemmer hos seg, er det en alvorlig innskrenkning av unge menneskers organisasjonsfrihet.

Det er viktig å bygge ned murer og fordommer. Det burde være mer åpenhet om hvordan tro praktiseres. Det burde være lav terskel for å gi rom for frivillig engasjement. Også de arrangementene som inneholder forkynnelse og andakt. Derfor er det en viktig del av vårt demokrati at organisasjoner som Norges

Kristelig skolelag, PRESS, Noregs Mållag og andre ungdomsorganisasjoner får innpass på skolen. Stortinget kan ikke bestemme at skoleeier skal leie ut lokaler til elevstyrte aktiviteter. Men da Stortinget behandlet saken våren 2018 ble det gjort et enstemmige vedtak om å arbeide for «å sikre barne- og ungdomsorganisasjoner tilgang til skoler og andre offentlige bygninger lokalt, og unngå at skoleeierne bidrar til usaklig forskjellsbehandling ved utlån.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg håper og tror at Sirdal kommune vil være en tydelig forsvarer av å legge forholdene til rette for elevstyrte aktiviteter utenom skolens undervisning også i framtida - også virksomhet som inkluderer andakt og forkynnelse.