Biskop kritisk til UNE-vedtak om konvertitter

Mus­li­mer som har kon­ver­tert til kris­ten­dom­men, blir sjel­den trodd av Ut­len­dings­nemn­da (UNE). - Dette set­ter kon­ver­tit­te­nes liv i fare, mener bis­ko­pen i Møre bispe­døm­me.

- UNE kan skaf­fe seg stør­re kom­pe­tan­se enn det de viser i dag, og det er ikke tvil om at Ut­len­dings­nemn­da til tider har satt spørs­måls­tegn ved den kom­pe­tan­sen vi har, og der­med har fat­tet ved­tak vi mener er urik­ti­ge, sier bis­kop i Møre, Inge­borg Midt­tøm­me, tilNRK.

Må lytte til kirken

Hun er svært kri­tisk til hvor­dan Ut­len­dings­nemn­da stil­ler seg til kir­kens kom­pe­tan­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ut­len­dings­nemn­da har i alt­for stor grad lagt vekt på kunn­skaps­spørs­mål, og i alt­for liten grad har lyt­tet til kir­ken som be­vit­ner at per­sonen som har kon­ver­tert, fak­tisk del­tar i det krist­ne fel­les­ska­pet og er ak­tivt med i me­nig­he­ten, sier hun.

Bis­ko­pen, som selv var med­lem av UNE i fire år, mener det hand­ler om liv og død for en god del men­nes­ker som står i fare for å bli re­tur­nert ut av Norge.

Vektlegger refleksjon

Di­rek­tør i UNE, In­gunn-So­fie Aursnes, inn­røm­mer at dette er vans­ke­li­ge saker, og sier de leg­ger mest vekt på per­son­lig over­be­vis­ning.

- Først og fremst, og helt grunn­leg­gen­de, er det re­flek­sjo­nen hos ved­kom­men­de rundt det å skif­te tro. Det er det vi må få fatt i for å finne ut om ved­kom­men­de vir­ke­lig har kon­ver­tert, sier hun.

På spørs­mål om hvil­ken kom­pe­tan­se Ut­len­dings­nemn­da har til å vur­de­re en per­sons tro, sva­rer Aursnes at den gjør dette i en hel­het­lig vur­de­ring. (©NTB)