Bibelselskapet satser på trosforsvar

Hans Johan Sagrusten driver trosforsvar med kontrabass, nidviser og bibelforskning. Nå skal han hjelpe Kristen-Norge med å forsvare Bibelens troverdighet.

Tidligere denne uken skrev Dagen omFixed Point Foundations undersøkelse som viser at amerikansk ungdom blir ateister som følge av mangel på gode svar i Kirken. Flere kommentatorer har sagt at dette avdekker et behov for både økt bibelforkynnelse og satsing på den gamle kirkelige øvelsen med apologetikk - eller trosforsvar.

Nå varslerBibelselskapet en satsing på forsvar av Bibelens troverdighet til høsten. I spissen for satsingen står bibelkonsulent Hans Johan Sagrusten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bibelforskningen har mye å komme med som er direkte trosstyrkende, sier han.

Misforståelse

Denne uken fårNormisjons lederskap besøk av Bibelselskapets musiske bibelkonsulent. Bevæpnet med kontrabass og kontraargumenter tar han et oppgjør med folkelige oppfatninger om hvordan Det nye testamentet ble samlet og kanonisert. Det er ikke fritt for humor og snert når Sagrusten lever seg inn i hvordan Dan Brown må tenke om kirkemøtet i Nikea.

- En påstand som den at de fire evangeliene ble byttet ut av keiser Konstantin, har stått i en bok som er lest av veldig mange. Mange tror på det, og samtidig er det en misforståelse som er veldig lett å imøtegå fordi en har så mye dokumentasjon på at det ikke stemmer.

For å få fram budskapet har han altså valgt å bruke humor, og synger en vise om at vedtaket om å bytte ut evangeliene må ha blitt fattet rett før en matpause og at sultne biskoper gikk med på det av den grunn.

Mens biskopene tok lunsjpausen sin sendte Konstantin ut soldater for å fjerne alle kopier av «Bibelen med alle de alternative evangeliene» slik at de er fullstendig borte for ettertiden, musiserer Sagrusten.

- Vi har jo massevis av funn som fullstendig motbeviser dette. Nidvisene er en artig måte å presentere et saksområde på.

Suppepose

Bibelselskapets leder Ingeborg Mongstad-Kvammen har uttalt at bibelbruk er organisasjonens hovedsatsing etter lanseringen av Bibel 2011. Trosforsvarssatsingen er et ledd i dette, og vil bestå i «halvfabrikater».

- Det blir som en suppepose der du tilsetter en dæsj av ditt eget, rører om og fremfører, forklarer Sagrusten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I år har han holdt flere foredrag på skoler og for organisasjoner om emnet apologetikk og tekstgrunnlaget for Bibelen. Mange er overrasket over at stoffet er så tilgjengelig.

Sagrusten tror deler av Kristen-Norge har følt teologi og bibelvitenskap som en trussel fordi en har vært redd for det liberale innslaget i mye av teologien.

- Dermed har en kastet ut barnet med badevannet og gått glipp av alt det positive som moderne bibelvitenskap kommer fram til. Fagdisiplinen har et problematiserende utgangspunkt, det trenger en jo når teksten spriker. Men i det store hele er tekstoverleveringen enhetlig, og kunnskapen om alle tekstfunnene er jo i seg selv veldig trosstyrkende.

Stiller blanke

Prosjektet skal altså realiseres til høsten og en bredt sammensatt referansegruppe skal møtes onsdag. En av dem som er med er bokhandler Øyvind Hjemdal. Som daglig leder iBok & Media Oslo får han stadig spørsmål om Bibelen, til tider nokså tekniske og inngående.

- Det går gjerne på ulike bibeloversettelser, og sjeldnere på de mer populære innvendingene til Bibelen som en finner hos Dan Brown. Men sporadisk kommer disse også, og de som helst ikke vil lese Det gamle testamentet fordi det har for mange voldsomme historier, forteller Hjemdal, som ser på Bibelselskapets prosjekt som viktig og meningsfylt.

- Nordmenn får ikke lenger den samme grunnkunnskapen. Unge i dag stiller nærmest helt blanke, sier mannen som sammen med blant andre gateevangelist Håkon Filip Lindquist, Heidi Øyma fra Den katolske kirke og Menighetsfakultetets Geir Otto Holmås skal være med på å prege materiellet som skal publiseres på Bibelselskapets nettsted,bibel.no.