Både dialog og konfrontasjon

 

Oljerike Kasakhstan har i år formannskapet for Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE), som det første sentralasiatiske land noen gang. Beslutningen om å gi vervet til Kasakhstan var omstridt, blant annet fordi landet har et frynsete menneskerettighetsrykte.

Når Kasakhstan likevel fikk formannskapet, var et av argumentene at det hastet å gi vervet til et av de tidligere østblokklandene, for å hindre at OSSE fremsto som ensidig vestlig dominert. Kasakhstan selv svarte på kritikken med å love bot og bedring. De gjorde dessuten dialog mellom religiøse grupper til et av tre hovedsatsningsområder i OSSE-perioden.

Religionsdialog kan være flott. Det er viktig at religiøse grupper snakker sammen. Problemet i Kasakhstan er imidlertid at myndighetene ikke respekterer disse gruppenes grunnleggende menneskerettigheter.
«Religionsdialog gir ingen mening uten religionsfrihet», sa Kjell Magne Bondevik til DagenMagazinet da vi møtte ham i Kasakhstan i desember. Han var i hovedstaden Astana for å forberede en rapport om religionsfrihet som Oslosenteret for fred og menneskerettigheter skulle lage sammen med fire andre norske organisasjoner.

I går ble rapporten lagt frem på OSSEs konferanse om toleranse og ikke-diskriminering i Astana. Rapporten konkluderer med at det står dårlig til med vertslandets egen toleranse. Selv om grunnloven garanterer religionsfrihet, utsettes trossamfunn for sensur, politiraid, overvåkning, trusler, bøtelegging og urettferdige rettssaker.

Det vakte oppsikt da president Nursultan Nazarbaev i fjor sa at en måtte sørge for at landet ikke blir en søppelplass for religiøse bevegelser. Han sa videre at «titusener av ulike misjonsorganisasjoner arbeider i Kasakhstan. Vi kjenner ikke deres hensikter og intensjoner, og vi bør ikke tillate slik ukontrollert aktivitet.»
  I den norske rapporten blir det dokumentert at myndighetene fører rene svertekampanjer gjennom media og utdanningssystemet der religiøse minoriteter stemples som «sekter», uten at trossamfunnene som anklages får anledning til å forsvare seg.

Foruten Oslosenteret står Norsk Misjon i Øst, Den norske helsingforskomite, Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet og nyhetsbyrået Forum 18 bak rapporten. Målet er å bidra til økt respekt for religionsfriheten. Derfor ønsker de ikke bare å snakke om problemene, men å få en konstruktiv dialog med myndighetene.
  Det kan virke som om organisasjonene har funnet en god balanse mellom dialog og konfrontasjon. Håpet er at norske myndigheter, som åpnet ambassade i Kasakhstan februar, og norsk næringsliv med Statoil i spissen, finner den samme balansen.
  Det å ha en god dialog med strategisk viktige Kasakhstan er avgjørende i en tid der Kina og Sovjetunionen bygger allianser med de sentralasiatiske landene, blant annet gjennom «Shanghai Cooperation Organization». Ønsket om dialog og økonomisk samarbeid må likevel ikke gjøre at man blir feige og lar være å konfrontere menneskerettighetsbrudd.