STORT FLERTALL: Tett skog av ja-stemmer til forslaget om at Frikirken skal slippe kvinner til som i tilsynsembedet, etter en overgangsordning i kirkesamfunnet siden 2005. Foto: Stein Gudvangen

Åpner for kvinnene i Frikirken

Frikirken har vedtatt med overveldende flertall at både kvinner og menn skal kunne være tilsynsmenn i kirkesamfunnet. 

Etter 26 år med utredninger vedtok synodemøtet i Den Evangelisk Lutherske Frikirke fredag at synoden skal «be synodestyret utforme retningsfliner for tilsyn som ivaretar den enkelte menighets ordinasjonssyn. Menigheter som reserverer seg mot ordinasjon av kvinner, skal fortsatt være sikret tilsyn fra menn».

Underforstått skal både kvinner og menn kunne inneha posisjoner som pastorer og sitte i eldsteråd, en såkalt tosporsløsning.
Hele 154 av synodemøtets delegater stemte for dette under synodemøtet i Stavern fredag.
Vedtaket markerer slutten på overgangsordningen som ble vedtatt på synodemøtet i 2005.

Vant fram

Synodestyrets nestformann Leif Gunnar Sandvand tapte kampen om formannsvervet mot Arnfinn Løyning med solid margin. I spørsmålet om kvinner kan være tilsynsmenn, vant han imidlertid, og det enda mer entydig enn han tapte lederavstemingen.
Sandvand vil overfor Dagen ikke koble resultatet i formannsvalget sammen med sitt syn på likestilling i tilsynsmannssaken. Han la i sine innlegg i debatten vekt på at det måtte være tilliten til den enkelte kandidat som var viktig, ikke hvilket kjønn vedkommende har.
Ivareta mindretallet

De aller fleste som tok ordet i saken, understreket viktigheten av at kirkesamfunnet nå hadde jobbet for konsensus og at partene hadde strukket seg for å oppnå dette. Forarbeidet til saken har under ledelse av den profilerte pastoren Per Eriksen vært gjort i den såkalte syvende komite, et fellesskap som ut fra framstillingen må ha vært den reneste syvende himmel hva gjelder fred og fordragelighet.

Flere debattanter la vekt på at det mindretallet som ikke er komfortable med at tilsynsmenn i Frikirken nå kan være kvinner, må bli ivaretatt og ikke oppleve seg overkjørt.

Gjenvalgt synodeformann Arnfinn Løyning hører til dem som ikke kommer til rette med en tolkning av Bibelens underordningstekster på en sånn måte at han kan gå inn for kvinner som tilsynsmenn. Men han var en vedvarende bølgedemper i sine innlegg:

- Jeg synes debatten føres på en forbilledlig fin måte. Det er sterkt å høre Eriksen presentere innstillingen og arbeidet. Konsensus har vært ganske sentralt i vår kirkes behandling av saken. Personlig kommer jeg ikke utenom at Paulus trakk konsekvenser av underordningsprinsippet og at det er retningsgivende for meg, men vi har et fellesskap der mer enn 50 prosent er for noe annet. Den tvil og uro jeg selv har, må jeg leve med i fellesskapene. Jeg vil være med og bidra til konsensus, sier Løyning.DAGEN