Åpne for fredsavtale i 2011

 Det er flere grunner til å merke seg meldingene om bedre klima mellom USAs president Barack Obama og Israels statsminiser Benjamin Netanyahu.

Sistnevntes besøk i Washington tirsdag har etterlatt seg et inntrykk av to ledere som ønsker å snakke sammen, og som ønsker å finne løsninger på utfordringer som angår dem begge. Etter at forholdet mellom de to skal ha utviklet seg i en ganske kjølig retning, tyder i hvert fall de offentlige opptredenene nå på vilje til å finne sammen igjen. Så får vi se hva som er markeringer og hva som er realiteter.

Det er også verdt å merke seg Netanyahus klare invitasjon til direkte samtaler med Mahmoud Abbas og den palestinske selvstyremyndigheten. Det er åpenbart i Netanyahus interesse å finne varige løsninger som kan sikre bedre og mer stabile forhold for befolkningen i området. Og Netanyahu sier at han er villig til å ta politisk risiko for å oppnå fred. Samtidig gjør han det klart at en slik fred ikke er ønskelig til hvilken pris som helst, blant annet vil han beholde israelsk kontroll over Jerusalem. Han mener dessuten at Israel nå har gjort nok for å få motparten til forhandlingsbordet. På direkte spørsmål om en fredsavtale er mulig innen utgangen av 2011, svarte statsministeren bekreftende i et møte med jødiske ledere i New York.

- Hvis det er opp til meg, er svaret ja, og jeg håper Abu Mazen (Mahmoud Abbas) vil ta den samme avgjørelsen. Jeg er villig til å ta vanskelige skritt for å nå en fredsavtale, sa Netanyahu ifølge Yedioth Ahronoth. Han utfordrer sine kritikere til å prøve ham, men foreløpig har ikke ledelsen i den palestinske selvstyremyndigheten svart positivt på initiativet. De mener Netanyahu må love å fortsette å fryse bosettingsveksten etter at den nåværende planen går ut i september. På dette punktet gir Netanyahu litt ulne signaler, trolig med hensikt. Han sier at Israel i utgangspunktet vil fortsette byggevirksomheten, men at de kan være villige til å utsette denne dersom det kan lette forhandlingsklimaet. Og de aktuelle områdene vil uansett være viktige i eventuelle samtaler med Mahmoud Abbas og resten av lederskapet. Netanyahu understreker at samtalene ikke kan finne sted før han har en samtalepartner. Det har han foreløpig ikke, for Abbas` lederskap vil ikke akseptere Netanyahus utgangspunkt.
Samtidig er politikk ofte en uforutsigbar øvelse, og det er slett ikke noe ukjent fenomen at ledere som har blitt betraktet som "hauker" oppnår overraskende forhandlingsresultater. Netanyahu sier han er klar til å innlede samtaler en av de nærmeste ukene. Etter planen drar han i morgen til Egypt for å orientere president Hosni Mubarak om samtalen med Obama.

Netanyahu er nøye med å understreke at samtidig som han er villig til å ta politisk risiko, vil han ikke risikere folkets sikkerhet. Rapportene om militær opptrapping i Sør-Libanon minner ham effektivt om dette. Dermed blir det ikke mindre krevende for Israels statsminister å vurdere hvor store politiske kostnader han kan tillate seg å betale for en avtale med Mahmoud Abbas.