VRAKER: KFF er skuffet over at Ap på denne måten vraker en balansert ordning som de selv har vært med å lage, og som tar hensyn til de faktiske forholdene lokalt, skriver Jan Erik Sundby. Bildet er fra Arbeiderpartiets landsmøte i vår.

Ap vil avvikle dagens friskoleordning

Kristne Friskolers Forbund (KFF) er skuffet over at Arbeiderpartiet (Ap) har endret kurs i friskolepolitikken i forhold til det forliket som partiet stilte seg bak i egen regjeringstid i 2008.

Nå vil Ap i praksis avvikle dagens friskoleordning ved å gi lokalpolitikerne myndighet til å bestemme om friskoler skal kunne starte opp. Når vi leser debatter og høringer fra kommunestyrer om friskolesøknader, ser det ikke lyst ut for de som vil søke etablering av skoler under et slikt regime.

Friskoler i Norge godkjennes av sentrale myndigheter etter en skjønnsmessig vurdering. En godkjenning forutsetter for det første at skolen tilfredsstiller et av godkjenningsgrunnlagene nevnt i loven, for eksempel livssyn, toppidrett eller anerkjent pedagogikk. Videre forutsetter loven at det skal tas hensyn til om en friskoleetablering vil få negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har dermed allerede en ordning i Norge hvor lokalpolitikere har stor innvirkning på godkjenning av friskoler. Dette til forskjell fra ordningene i for eksempel Danmark og Sverige hvor søkere i tilsvarende situasjon har rett til etablering så lenge visse minimumskrav er tilfredsstilt.

Vi forstår at det i forbindelse med arbeidet med partiprogrammet, og nå i valgkampen fram mot kommunevalget, er opportunt å gi lokalpolitikere noen «godsaker». KFF er imidlertid skuffet over at Ap på denne måten vraker en balansert ordning som de selv har vært med å lage, og som tar hensyn til de faktiske forholdene lokalt. Sentrale myndigheter avslår i dag søknader når lokalpolitikerne har saklige motargumenter.

I friskolelovens formål er det gjort tydelig at loven skal medvirke til at foreldre og elever skal kunne velge andre skoler slik menneskerettene legger til grunn. Det Ap foreslår ved å gi lokalpolitikere en vetorett, gjør dette formålet til en illusjon.