ABORTTILHENGERE: I 2008 uttalte FNs menneskerettighetsråd at polske kvinner ikke hadde så lett tilgang til abort som de burde ha. Bildet viser polakker som demonstrerer i Warszawa både til støtte for fri abort og for homofiles rettigheter.

Amnesty kritiserer abortbegrensninger

Amnesty International refser Polen for å «nekte abort for kvinner som har rett til det».

Refsen kommer i Amnestys ferske årsrapport om hvordan menneskerettighetene blir etterlevd rundt om i verden.
For Polens del trekker menneskerettsorganisasjonen fram to internasjonale avgjørelser mot landets håndtering av abortspørsmålet:
n I 2008 mente FNs menneskerettighetsråd at polske kvinner ikke hadde så lett tilgang til abort som de burde ha.
n I 2007 dømte Den europeiske menneskerettsdomstolen Polen til å «etablere effektive ordninger som sikrer kvinner tilgang til abort der det er lovlig».
Amnesty mener nå at polske myndigheter ikke har gjort det 2007-dommen påla dem. Denne rettsavgjørelsen er imidlertid svært omstridt.

Neglisjerte eksperter

Det var en synshemmet kvinne som klaget sitt hjemland Polen inn for menneskerettsdomstolen. Hun var blitt nektet abort, og svangerskapet gjorde henne da angivelig enda mer synshemmet. Til støtte for sin påstand om sammenhengen mellom svangerskapet og dårligere syn hadde kvinnen en uttalelse fra en allmennpraktiserende lege. Det var denne uttalelsen den europeiske domstolen støttet seg til da den dømte Polen til å betale kvinnen en erstatning tilsvarende 225.000 norske kroner, og til ikke å nekte abort for kvinner «som har rett til det».
Dommen falt på tross av vitneutsagn fra åtte medisinske eksperter, deriblant gynekologer og øyenleger, som sa at det ikke var noen sammenheng mellom kvinnens svangerskap og hennes synshemning. En spansk dommer ved Menneskerettsdomstolen, Javier Borrego Borrego, skrev da i en engasjert dissens at flertallet av dommerne heller stolte på den «isolerte, rotete og forvirrede» påstanden fra den ene legen enn det de åtte ekspertene anførte. Borrego mente også at flertallet gjorde dette for å skaffe seg dekning for den konklusjonen de selv ønsket. Og i tidsskriftet International Journal of Human Rights skrev Jacob Cornides at Menneskerettsdomstolen «ganske enkelt mislyktes i å koble fakta og juss».

Er ikke overrasket

Internasjonale abortmotstandere er på sin side ikke overrasket over at Amnesty nå kjemper for en rett til svangerskapsavbrudd. I 2006 vedtok menneskerettsorganisasjonen å arbeide for avkriminalisering av fosterdrap, og året etter ble dette fulgt opp på en internasjonal kvinnekonferanse i London. På konferansen «Kvinner leverer» lovte Amnestys Stephanie Schlitt at hennes organisasjon skulle slutte seg til andre abortforkjemperes arbeid for å gjøre abort til en menneskerettighet. Kampen skulle føres gjennom søksmål og argumentasjon om at abortretten angivelig ligger innbakt i gjeldende menneskerettigheter, lovte Schlitt.
Amnesty har fulgt opp dette med blant annet å blande seg inn i abortdebattene i Mexico og Den dominikanske republikk - og nå også i Polen.