NORGESBESØK: Da Megan Rohrer feilaktig ble omtalt som biskop under et besøk til Olavsfestdagene i Trondheim i 2018, begynte tanken om å bli det å vokse fram.

Amerikansk transperson blir biskop

Det største lutherske kirkesamfunnet i USA blir først ut med å innsette en biskop som ikke identifiserer seg som verken mann eller kvinne.

Meghan Rohrer er valgt som biskop i Evangelical Lutheran Church in America (ELCA), i Sierra Pacific-synoden. Den dekker deler av California og Nevada.

Rohrer er i dag pastor i Grace Lutheran Church i San Fransisco og er involvert i fengselspresttjenesten i samme by.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er så stolt av å være lutheraner, sier den nyvalgte biskopentil New York Times.

Innsettelsen skal skje i september. Rohrer er gift med en kvinne og de har to barn.

15 års erfaring

Ledende biskop i ELCA, Elizabeth A. Eaton, sier at synoden anerkjente Rohers gaver som leder.

– Når vi sier at alle er velkommen, mener vi at alle er velkommen, sier Eaton i en uttalelse.

Rohrer var den første med transidentitet som ble ordinert i ELCA i 2006 og den første i prestetjeneste fra 2014, ifølgeReligion News Service.

Det er bare ett annet kirkesamfunn i USA som ordinerer transpersoner: Den episkopale kirke, som er søsterkirken til Church of England,ifølge Premier Christian Media.

Høylytt protest

Rohrer har beholdt jentenavnet foreldrene ga henne, men bruker selv pronomenet «they» (de) og har har fortalt åpent om kirurgiske inngrep.

Som tenåring sto Rohrer fram som lesbisk, men identifiserte seg senere som trans.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom deltakelse i tv-serien «Queer Eye» og medieomtale i Time og Cosmopolitan er Rohrer også blitt kjent for et større publikum i spørsmål om tro og kjønnsidentitet.

Rohrer har fortalt om å bli stengt ute fra ungdomsgruppen i hjemmemenigheten i Sioux Falls i Sør-Dakota og som student å oppleve at det ble sunget salmer for å drive ut «mine homodemoner».

– Vi må alle være like høylytte og sinte som dem som vil erklære at det finnes visse typer mennesker som Gud ikke kan elske. Mennesker dør bokstavelig talt av dette, sa Rohrertil Cosmopolitan i 2017.

– Historisk

Tanken om at en transperson kunne bli biskop, meldte seg først da Rohrer feilaktig ble omtalt med denne tittelen under et besøk til Olavsfestdagene i Trondheim for tre år siden. Det kommer fram i et intervju medReligion News Service.

Ifølge Extraordinary Lutheran Ministries, som organiserer «skeive» teologistudenter og geistlige, er det over 390 slike prester i ELCA i dag,skriver Evangelical Focus.

April Maja Almaas, prest i Den norske kirke i Trondheim, var opprinnelig prest i Elca i samme synode som Rohrer. Almaas kaller innsettelsen historisk.

– Det er veldig få transpersoner som er holder stillinger som menighetsprester i Elca, og dette var et svært tett valg, sier huntil Vårt Land.

Liberal utvikling

I likhet med flere av de tradisjonelle protestantiske kirkesamfunnene har ELCA beveget seg mer i teologisk progressiv retning de siste tiårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2009 ble det åpnet for ordinasjon av homofilt samlevende.

I fjor distribuerte ELCA en guide for LHBTQIA+-spørsmål.

I kirkesamfunnet har det også begrepet «Moder Gud» blitt brukt i en bønn som ble publisert på sosiale medier i fjor.

Sterkt medlemsfall

ELCA har i den samme perioden gått gjennom et dramatisk fall i medlemstallet. På slutten av 1980-tallet var antallet 5,3 millioner. I dag er antallet døpte medlemmer nede i 3,3 millioner, ifølgekirkesamfunnets nettsider.

Den teologiske avstanden mellom ELCA og den nest største lutherske kirken i USA, Missourisynoden, med rundt 2,1 millioner medlemmer, er blitt stadig større.

Den teologisk konservative bloggen Exposing ELCA er blant dem som reagerer negativt på utnevnelsen.

«ELCA peker nese mot Gud, hans ord og sannhet, og viser effektivt at de er en del av den ytterliggående venstresiden som forkaster kristendommen», heter det på bloggenifølge Christian Post.

«Hvordan kan gudfryktige, bibeltroende individer forbli i ELCA? Hvordan kan kirker forbli der?».