POPULÆRT: Svampkasting på «matros Doffen» og assisterende generalsekretær Jorunn Langmoen var et populært innslag.

- Alt en gjør for misjonen

Markedssjef i Israelsmisjonen Olav Lende lot generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann barbere ham på hodet til inntekt for Israelsmisjonen lørdag.

- Olav har sagt han skal barbere seg på hodet dersom vi får inn 6.000 kroner til misjonen, lyder det fra møtesalen på Bibelskolen i Grimstad. Det er Olav Lende han snakker om - markedssjef i Israelsmisjonen. Vi sitter samlet i salen for å motta informasjon om det såkalte «misjonstivoliet» som nå skal sparkes i gang. En rekke aktiviteter er satt opp på programmet for å lokke misjonsvennene til å grave dypere i lommeboken. På sommerstevnet i fjor hadde de fått inn over 20.000,- på bare to timer.

Barberingsbølge

- Oi, oi, oi!, lyder responsen fra salen. For hvert nye innslag som blir presentert kommer det ivrige og taktfaste brøl fra publikum. Stemningen er skyhøy. Barna på første rad sitter og tripper for å komme i gang.
- Oi, oi, oi!, lyder det igjen - enda høyere enn sist. Nå viser det seg at også forsanger Arnfinn Redse har kastet seg på hårfjerningsbølgen og lovet å ofre seg dersom man får inn 12.000 kroner. I tillegg skal generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann og daglig leder i Return2Sender Johannes Kleppe barbere skjegget dersom de får inn nok penger.

Svampkasting

Kreativiteten på postene viser seg å være enorm. Alt fra å få navnet ditt skrevet med hebraiske tegn på et kort til en pen sum, til å kunne slukke tørsten med springvann til ikke mindre enn 50 kroner. Andre steiker vafler, selger saft eller masserer ømme og ubehagelige misjonsskuldre - da mot betaling selvsagt.
Et av de mer populære innslag er svampkastingen på «matros Doffen», en populær figur for barna på dette stevnet. På stevnet i fjor var det hans kaptein Skjeggstubb som trollbandt barna med sin fremtreden, men matros Doffen opplyser at sjefen nå «har blitt kristen og reist ut som misjonær». I tillegg stod også assisterende generalsekretær Jorunn Langmoen frem som skyteskive. Begge av dem var gjennomvåte da det hele var over - noe som nok føltes godt i den intense sommerheten.

«Veien»

På en post sitter også tidligere nevnte Kleppe fra Return2Sender, i dag med indianerfjær på hodet, med en invitasjon til å bli med på ungdomsorganisasjonens nysatsing «Veien». Alle kan være med å gi ett beløp på hundre kroner, eller skrive seg opp som «sponsor». Da gir en mellom fem og ti kroner for hvert hode som gir et slikt engangsbeløp på hundre kroner.
- «Veien» er en idè for å øke bevisstheten om Return2Sender og å skape engasjement rundt den videre driften. For tre år siden ble organisasjonen opprettet. Vi har siden jobbet mye med hvordan vi skal nå ut til nye ungdommer i Norge, for vi mener vår sak hører hjemme i enhver kristen sammenheng i landet - å bringe evangeliet tilbake til utgangspunktet, forklarer han.
- Mange mål vi satte oss for tre år siden har vi nå nådd. Denne kampanjen «Veien» er dermed å lage noen nye mål og å fortsette på dem som ikke er fullført. Disse målene tror vi blir til i samarbeid med alle som er engasjert, legger Kleppe til.

«Hellig» hår

Den messianske lovsangsmusikken som har stått på i bakgrunnen stopper brått opp. En av «bøssebærerne» for hårfjerningsprosjektene griper mikrofonen.
- Nå ligger vi an til å få inn halvparten av summen på Rolf Gunnars skjegg, så nå må dere gi så det svir. Hvis ikke må han lede gudstjenesten i morgen med halve skjegget, ler hun. En annen bøssebærer griper mikrofonen.
- Nå går Olavs hår, ler han. Lende, som beskriver håret sitt som «hellig», har nå intet annet valg enn å la seg klippe. Mens den halvsløve barbermaskinen de benytter glir gjennom håret hans, er det en ambivalent markedssjef som ser sine lokker falle.
- Alt en gjør for misjonen, sier han, mens frisør for anledningen generalsekretær Heitmann gjør sitt for å få ham til å føle seg utilpass.
- Skal vi ikke bare gi oss nå?, spør han og ler, da jobben knapt er halvveis gjennomført. Lendes mor står i nærheten og får med seg hele barberingsseansen. Hun forsøker å komme med noen trøstens ord. «Det blir ikke så verst egentlig».
- Jaja, ler sønnen hennes og gjentar; «Hva gjør man ikke for misjonen?»

En god sak

Det hører med til historien at også Redse måtte fjerne håret, mens Kleppe og Heitmann måtte kvitte seg med hele skjegget. Men det var likevel for en god sak. I år fikk de nemlig inn over dobbelt så mye som på sommerstevnet i fjor.
@Kredittering:DM



Tre på stevne
Spørsmål:
1. Har du vært på sommerstevne med Israelsmisjonen før?
2. Hva er det beste med dette sommerstevnet?
3. Hvor mye betyr Israelsmisjonens arbeid for deg?

Gunnar Djuve, 48, Oslo
1. Det er første gang.
2. Det beste er fellesskapet. Det å være sammen med andre Israel-venner og vite at en ikke er alene om å støtte og be for Israel.
3. Det er viktig fordi det var gjennom deres arbeid at jeg begynte å bry meg om og elske Israel.

Eva Johnsen, 70, Sarpsborg
1. Jeg har mistet tellingen litt egentlig, men jeg tror jeg har vært ca. 7-9 ganger.
2. Det oppleves som å møte familien. Alle føler seg med. Alle føler seg ivaretatt. Det åndelige budskapet er trygt fungert på Bibelen. Det har godt hold i seg.
3. Det er veldig viktig. Gud har lagt noe ned i mitt hjerte på dette. Det har blitt klart for meg at jeg har måttet være med i en tjeneste som er tilknyttet det jødiske folk.

Marie Bolsøy Lyngmo, 30, Oslo
1. Nei. Første gang.
2. Mange ting. En ting er det at en blir bevisst de røttene en har. At NT ikke står alene, men at vi må ha GT for å forstå NT i sin helhet.
3. Veldig viktig at evangeliet blir forkynt til dem som gav oss evangeliet først. Det er trist at det er så få jøder som kjenner sin jødiske Messias.



Tidsrom: 2.-5. juli
Arrangør: Den norske Israelsmisjon
Sted: Bibelskolen i Grimstad
Antall: 150-160 personer
Hovedtalere: Johnny Khoury, Johannes Kleppe