Advarer mot nytt folkemord

9. juli får Afrika en ny stat. Dette er dagen da Sør-Sudan får sin etterlengtede selvstendighet. Det er en dag verd å feire. Etter over et halvt århundre med undertrykkelse fra det muslimske regimet i nord, er den kristne befolkningen i sør blitt frie.
Det blir likevel en feiring blandet med sorg og bekymring for fremtiden.
Tropper fra nord beskyldes for å drive etnisk renskning i grenseområdene til den nye staten. Nå advares det mot et nytt folkemord. Sør-Sudan kan bli et nytt Darfur.
Kontrasten til jubelscenene under den historiske folkeavstemningen i januar kunne knapt vært større.
Det var knyttet stor spenning til valget, som ble avholdt nøyaktig seks år etter at fredsavtalen ble undertegnet med et betydelig norsk bidrag. Over 5.000 nasjonale og nærmere 400 internasjonale valgobservatører overvåket at alt gikk riktig for seg. NRK skildret valget som en fest. Folk danset og sang. Alt før daggry var køene lange utenfor mange valglokaler. Opptellingene viste at 98,8 prosent sa ha til løsrivelse.
Hverdagen kom så altfor raskt. Siden januar har 1.500 mistet livet. Bare den siste uken er opp mot hundre personer blitt drept. 140.000 personer har flyktet fra områdene Abyei og Sør-Kordofan.
For president Omar al Bashir og regimet i Khartoum er Sør-Sudans løsrivelse økonomisk dramatisk. 80 prosent av oljereservene havner i sør. Det er også et prestisjenederlag overfor den arabiske verden at det kristne og animistiske sør blir selvstendig. Så har da også nord og sør utkjempet Afrikas lengste borgerkrig, frem til 2005.
Nå står striden om grenseregionen Abyei. Planen er at den strategisk viktige regionen skal ha sin egen folkeavstemning, men konfliktnivået har gjort dette umulig. I slutten av mai inntok Bashirs soldater byen og drev titusener på flukt.
Tirsdag denne uken nådde konflikten et nytt høydepunkt da det ble sluppet bomber over Sør-Kordofan, som ligger på grensen til Abyei.
Onsdag advarte Riek Machar, visepresident i regjeringen i Sør-Sudan, om at Sør-Kordofan kan komme til å bli utsatt for folkemord på samme måte som Darfur, hvis det internasjonale samfunnet ikke legger press på president Bashir.
Også erkebiskop Daniel Deng Bul i den episkopale kirken i Sudan har denne uken rykket ut med en advarsel. Han hevder det er en bevisst strategi fra regimet i nord å renske området for sin opprinnelige afrikanske og kristne befolkning.
Det er i så fall ikke første gang regimet i Karhoum driver etnisk renskning. Den internasjonale straffedomstolen har tiltalt president Omar al Bashir for folkemord i Darfur.
Og slik det under Darfur-krisen lenge var vanskelig å få det internasjonale samfunns oppmerksomhet, mener regjeringen i sør at det også denne gangen er vanskelig å få gehør for den eskalerende krisen. Vendepunktet for dem kom med president Obamas utspill onsdag, der han manet partene til besinnelse og bad regjeringen i nord stoppe de militære handlingene.
For å unngå et nytt Darfur må verden denne gangen være våkne.