STOR: Filmplakaten fra Norges dyreste barnefilm, Yohan. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/Filmweb

Yohan veltet kristent selskap

Barnefilmen Yohan ble for kostbar for Penelope film. Nå er selskapet tvangsoppløst etter at revisoren trakk seg.

Kamilla og Tyven har vært en ubetinget sukssess for Kristiansand-selskapet. Ifjor fulgte de opp med storfilmen Yohan - barnevandrerne. Den kostet hele 35 millioner kroner og er den mest kostbare barnefilmen som er produsert i Norge. Men filmen har kostet skjorten for Odd Hynnekleiv og familien i Penelope film.
Nå er selskapet tvangsoppløst, men Hynnekleiv sier at han har ordet opp,ifølge Fædrelandsvennen.

- Vi er ikke konkurs

- Vi har ryddet opp i det denne uken. Det har vært uenigheter rundt et utestående skattekrav, og krav om revisor for fjorårets regnskap. Det var ikke så lett å få organisert alt i vår og i sommer for vi jobbet i USA, og de andre involverte hadde ferie på ulike tider. Men vi er ikke konkurs, alle har fått betalt og skattekravet er nå finansiert, sier Hynnekleiv til Fædrelandsvennen.
Meldingen fra Brønnøysundregistrene sier noe annet.
- Jeg har ikke oversikt over hvor mye penger de manglet, men selskapet er tvangsoppløst etter at revisor trakk seg, sier advokat og bostyrer Helge Wigemyr. Da Dagen tok kontakt med Odd Hynnekleiv gjentok han at selskapet nå hadde ordnet opp med Skattemyndighetene. 
- Vi er veldig happy. Vi ordnet opp med Skattemyndigheten 1. september. 
- Men Brønnøysundregistrene sier noe annet. Hvorfor det?
- Det vet jeg ikke. Vi har ordnet opp. 

Ble advart

I 2009 skal revisor ha advart selskapet om at prosjektet ikke ville gå i balanse. Da hadde Penelope film 32 millioner kroner i gjeld, og balanseførte 31 millioner kroner i filmrettigheter.
Men Hynnekleiv er optimistisk.
- Vi er foreløpig godt fornøyd med at filmen ble sett av over 123.000 på kino, og at vi har solgt 60.000 eksemplarer av dvd-en. Vi er selvfølgelig spente på fremtiden og om lanseringen i utlandet går bra. Utenlandssalget har ikke begynt ennå. Den engelske versjonen skal være klar til American Film Market i november, så er det Berlin i februar og Cannes i mai. Interessen internasjonalt vil selvfølgelig ha mye å si for hvor raskt vi kan produsere Yohan 2. TV1000 har kjøpt filmen, og vi er i dialog med både TV2 og NRK også, sier han til Fædrelandsvennen.DAGEN