Kåre Willoch er invitert til å tale på 70-årsmarkering for deportasjon av norske jøder.

- Willoch uønsket på jødemarkering

Kåre Willoch er invitert til å tale på markeringen av 70-årsdagen for jødedeportasjonene i Bergen. Det opprører norske jøder og israelsvenner.

Siden 1994 er det blitt arrangert årlige fakkeltog på Møhlenpris i Bergen, til minne om jøder i bydelen som ble arrestert under andre verdenskrig og sendt til konsentrasjonsleirer. Fakkeltoget blir arrangert 26. november, dagen da lasteskipet «Donau» gikk fra Oslo med 532 norske jøder ombord.

Etter årets fakkeltog skal SV-leder Audun Lysbakken tale på Menneskerettighetenes plass, før det blir foredrag av tidligere statsminister Kåre Willoch i Rafto-huset. Det skaper reaksjoner.


Ondsinnet

- At Kåre Willoch skal stå der på en minnemarkering for den norske deportasjonen av jøder - det syns jeg er aldeles forkastelig! Det er helt utrolig, tordner Jan Benjamin Rødner. Han er styremedlem i Med Israel For Fred (MIFF) og tidligere leder av Det Mosaiske Trossamfund.

- Kåre Willoch har gjort det han kan for å underminere Israels posisjon i verden og går fryktelig langt i å være israelskritisk. Det er helt i orden at man er kritisk til Israel, men ikke på den ondsinnede måten som Willoch er.

Rødner, som har vært i flere debatter med Willoch, mener den tidligere Høyre-statsministeren beveger seg over grensen til antisemittisme.

- Han var blant annet kritisk til at det kom en jøde inn i Barack Obamas regjering - det er ganske spektakulært i seg selv at han sier det.


Ødelegger

Heller ikke Audun Lysbakken er en taler som Rødner vil ha på en slik markering.

- For 70 år siden var det å være jøde meget vanskelig, ikke minst fordi man ikke hadde noen jødisk stat. På mange måter kan man si at de som ble utryddet på denne måten, ble ofret for mangelen på en jødisk stat. Så opplever man at partiet SV har gått veldig klart inn for boikott av Israel og løsninger i Midtøsten som utvilsomt vil medføre at staten Israel blir utslettet fra kartet.

Rødner mener arrangementskomiteen i Bergen har utvist dårlig dømmekraft i valget av talere. Spesielt Willochs rolle omtaler han som «i beste fall en uforskammethet».

- Det neste er vel at de inviterer en eller annen gammelnazist, som skal stå der og angre på det han gjorde. Da får man finne andre fora der det er naturlig. Det det hele ender opp med, er at man ødelegger markeringen.


Boikott

Den amerikansk-norske musikeren Paul Goldstein har i en årrekke deltatt med jødisk bønn og nyskrevne komposisjoner til Holocaust-markeringen i Bergen. Goldstein skriver på sin Facebook-side at han velger å boikotte årets arrangement.

- Det kunne ikke blitt valgt en mer upassende taler ved en minnemarkering for Holocaust, tordner den jødiske musikeren om Kåre Willoch - som Goldstein omtaler som antisemitt.

- Jeg forstår ikke hva arrangørene tenkte på da de inviterte den mannen.


Kvalmende

MIFF omtalte søndag minnemarkeringen på sine nettsider - og fikk umiddelbart respons.

- Folk er veldig opprørte over at det går an, sier daglig leder Conrad Myrland.

I kommentarfeltet på nettartikkelen brukes blant annet ord som «usmakelig», «tragisk», «sjokkerende» og «politisk hvitvasking».

- På Facebook-sidene våre er det en som skriver «Kvalmende», som eneste ordet. Det tror jeg er et veldig dekkende uttrykk, sier Myrland.

- Flere sier at dette er noe som opprører dem veldig sterkt. Det er skremmende å se hvordan slike markeringer kuppes av antiisraelske krefter. Man har stor sans for å ha forståelse for døde jøder, men svært lite forståelse for å sette seg inn i situasjonen til levende jøder - og spesielt de som bor i Israel.


Forsvarer invitasjonen

- Arrangementet handler ikke om konflikten mellom Israel og Palestina, sier Holocaust-arrangør.

Gunnar Wiederstrøm er med i 26. novemberkomiteen i Bergen. Han har ingen problemer med å forsvare valget om å invitere Lysbakken og Willoch.

- Med Lysbakken har vi hatt en stående invitasjon over mange år, som går tilbake til da han var barne-, likestillings- og inkluderingsminister. På det tidspunktet kom det fram i offentlig ordskifte at jøder i Norge opplevde diskriminering og hets. Komiteen mente at Lysbakken som likestillingsminister kunne være en person det var bra å få synspunktene til i forhold til dette. I tillegg er han fra Møhlenpris, hvor denne markeringen finner sted. Slik sett var det flere gode grunner til å be ham.

- Når det gjelder Kåre Willoch, er han en sterk samfunnsdebattant. Han har blitt beskyldt for å være antisemitt. Vi inviterer ham for å problematisere rundt temaet antisemittisme.

Wiederstrøm, som ser seg selv som en israelsvenn, understreker at arrangementet i Bergen ikke handler om Midt-Østen og konflikten mellom Israel og Palestina - men om å bekjempe antisemittisme. Han sier det er uaktuelt å trekke tilbake invitasjonen til Kåre Willoch, selv om det kommer sterke reaksjoner.

- At det kommer negative tilbakemeldinger må vi leve med, dette er et tema der folk har sterke meninger. Det jeg syns er trist, er at dette arrangementet skal tas til inntekt for den ene eller andre politikken i Midtøsten. Det ønsker vi ikke.

(Dagen)