- Wiesenthal har hatt enorm betydning

- Den legendariske nazijegeren Simon Wiesenthal har betydd enormt mye, sier tidligere stortingspresident Jo Benkow til NTB.

Wiesenthal døde mens han sov, opplyser rabbi Marvin Hier fra Simon Wiesenthal-senteret i Los Angeles. Wiesenthal døde i Wien.

Wiesenthal arbeidet utrettelig gjennom hele etterkrigstiden med å spore opp nazitidens krigsforbrytere og bidro til at 1.100 av dem måtte møte for retten.
Den mest kjente av dem var Adolf Eichmann, en av Hitler-Tysklands hovedmenn i den systematiske utryddelsen av jødene. En annen var bøddelen Franz Stangl.
Utrettelig

? Wiesenthal var Holocaustofrenes samvittighet og gikk aldri trøtt av å tale deres sak, sier Rabbi Marvin Hier ved Wiesenthal-senteret i Wien.

Simon Wiesenthal ble født i 1908 Lviv i dagens Ukraina, men den gang en del av keiserriket Østerrike-Ungarn. Han utdannet seg som arkitekt, men som jøde fikk han etter hvert problemer da Adolf Hitler kom til makten i Tyskland.

Da amerikanske styrker fant den høye og radmagre Wiesenthal i fangeleiren Mathausen i mai 1945 veide han bare 50 kilo. Men han kom raskt til hektene og innledet det som skulle bli hans livsgjerning: oppsporing av krigsforbrytere fra nazitiden.

? Da Holocaust endte i 1945 og hele verden dro hjem for å glemme, ble Wiesenthal alene igjen for å minnes. Han ble ofrenes varige representant, uttaler rabbi Hier, som grunnla senteret som bærer Wiesenthals navn.

Betydd enormt mye

Tidligere stortingspresident Jo Benkow sier Simon Wiesenthal har betydd enormt mye i arbeidet med å avsløre nazistene og nazismens vesen. Tirsdag kom meldingen om at Wiesenthal er død.

? Han gjorde en helt enestående innsats for å spore opp alle dem som sto for de nazistiske forbrytelsene på midten av det forrige århundre, og han har stedig forfulgt dem i løpet av et langt livsløp. Han har bidratt både til at rettferdighet har skjedd fyllest og nødvendig folkeopplysning.

Jo Benkow kjente ikke Wiesenthal personlig, men traff ham én gang. Benkow, som selv er jøde, er svært glad for den innsatsen han har gjort.

? Ikke fordi at man har vært grepet av noe ønske om hevn eller revansje, men fordi det er nødvendig at rettferdighet skjer fyllest, sier Benkow til NTB.

©NTB