Kunnskapsløst, svarer generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, på påstandene om ensidighet i Midtøsten-konflikten. Foto: Sean Meling Murray, Kirkens Nødhjelp

Vurderer boikott av Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp (KN) kan miste viktige støttespillere fra menigheter i Den Evangelisk Lutherske Frikirke. Årsaken er «ensidighet» i Midtøsten-konflikten.

- Gjennom en årrekke har det blitt reist spørsmål til Kirkens Nødhjelps engasjement i Midtøsten, spesielt i Israel. Noen signaler går på at KN gjennom sine informasjonskanaler tar forholdsvis ukritisk parti for arabersiden i konflikten der nede, sier pastor Søren Nielsen i Arendal Frikirke til Dagen.

Nielsen leder en arbeidsgruppe som onsdag vil bestemme om de skal anbefale at Arendal Frikirke bryter samarbeidet med Kirkens Nødhjelp. Gruppen har i et brev stilt en rekke kritiske spørsmål til KN, og 6. oktober kom generalsekretær Atle Sommerfeldt på et åpent møte samtale om innvendingene.

- KN jobber ikke ut fra en teologi, men ut fra et ønske om å drive humanitært hjelpearbeid. Som kristen menighet vekter vi Bibelens landløfter som er knyttet til Israels folk på en annen måte enn om man ikke tar høyde for det teologiske. Derfor blir den en form for konflikt og ubalanse, sier Nielsen.
Han opplyser at Frikirken sentralt har vært informert underveis i den langvarige prosessen i Arendal om denne saken. Han har inntrykk av at det er flere menigheter som sliter med noen av de samme spørsmålene i forhold til KN, og ser ikke bort fra at flere kan følge etter hvis Arendal kutter samarbeidet.

Formidler ikke israelsk nød

Blant de kritiske spørsmålene som menigheten har sendt til KN gjelder deltakelsen i «Øyenvitner»-programmet. Opplysningene der er «preget av å være skrevet av palestinske sympatisører, og inneholder flere faktafeil».
- Man formidler ensidig synspunkter og opplevelser fra arabersiden i konflikten som har det vondt og er rammet av konflikten. Man klarer ikke å formidle hvordan Israel opplever terrorangrep og sånne ting, sier pastoren.
Brevet tar blant annet opp at KN snakker om «okkuperte palestinske områder» og bruker «Vestbredden» i stedet for «Judea og Samaria». KN konsentrerer nødhjelpen på den palestinske siden og i Israel samarbeider de med Israel-kritiske organisasjoner.
Menigheten er også kritiske til at KN indirekte gir en betydelig økonomisk støtte til palestinske skoler som hevdes å bruke et antisemittisk undervisningsmateriell.

Nød og teologi
@Tekst- Overordnet handler saken om i hvor høy grad vi forventer eller krever en teologisk refleksjon og stillingtagen fra en nødhjelpsorganisasjon som bærer kirkens navn. Det er klart at det er mange posisjoner i kirkelandskapet i hvordan vi skal forstå Israel og hvilket ansvar vi som kristne har inn i konflikten i Midtøsten.
DAGEN

Les hele saken i dagens avis