Vurderer å forske på genredigering

Det bør forskes på genredigering av egg- og sædceller og embryoer, mener hundrevis av de fremste forskerne og etikerne i verden.

Forrige uke møttes de i Washington i USA for å vurdere etiske retningslinjer for den nye teknikken kalt genredigering.

Med genredigering av kjønnsceller kan forskere fjerne alvorlige sykdommer hos barn før de blir født. Samtidig vil endringen gå i arv til de neste generasjonene, noe vitenskapen vet lite om konsekvensene av i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskerforsamlingen kom imidlertid fram til at det foreløpig er uansvarlig å sette genredigerte barn til verden, skriver Bioteknologirådets tidsskriftGenialt.

Klipp og lim

Med den nye teknikken genredigering kan man gjøre små endringer i bare de genene man ønsker å gjøre noe med, altså rett og slett klippe og lime i DNA-et.

Teknikken kalt TALEN eller CRISPR-Cas9 ble oppdaget i 2012, og har hatt en rask utvikling, og skal være enkel å bruke.

Til nå har det vært snakk om genmodifisering, altså at man tar hele gener og setter sammen med bakterie-DNA på tilfeldige steder i arvestoffet, ifølge et leserinnlegg av Tage Thorstensen ved Norsk institutt for bioøkonomi iDagens Næringsliv.

Tester fostre

Etter at det ble kjent i fjor at det pågår genmodifisering av embryoer fra mennesker, frarådet i vår et internasjonalt vitenskapsmiljø på det sterkeste å fortsette med dette før lovreguleringen av slik forskning er avklart. En kinesisk forskergruppe offentliggjorde tidligere i år sine forsøk på genredigering av embryoer, som viste seg å ikke være presis og sikker nok for bruk på mennesker.

I Storbritannia har også en gruppe forskere søkt om å redigere gener til embryoer for å finne ut mer om de første fasene til fosterutvikling, skriver Genialt.