Vollebæk ny leder av romaniutvalget

Tid­li­ge­re uten­riks­mi­nis­ter Knut Vol­le­bæk blir ny leder av ut­val­get som kart­leg­ger til­tak over­for ro­mani­fol­ket. Han tar i au­gust over etter se­nior­fors­ker As­bjørn Eide ved Norsk sen­ter for men­neske­ret­tig­he­ter.

For­ny­ings- og ad­mi­ni­stra­sjons­mi­nis­ter Rig­mor Aas­rud (Ap) er glad for at Vol­le­bæk har sagt ja til å lede ut­val­get.

- Han er en dyk­tig leder som har bred er­fa­ring i å jobbe med na­sjo­na­le mi­no­ri­te­ter i en rekke euro­pe­is­ke land. Nå skal han lede ar­bei­det i ut­val­get og danne grunn­lag for vi­de­re for­soning og be­va­ring av ro­mani­fol­kets kul­tur, sier Aas­rud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vol­le­bæk var uten­riks­mi­nis­ter under Kjell Magne Bon­de­vik i pe­rio­den 1997-2000. Siden 2007 har han vært høy­kom­mis­sær for na­sjo­na­le mi­no­ri­te­ter i OSSE (Or­ga­ni­sa­sjo­nen for sik­ker­het og sam­ar­beid i Euro­pa).

Rapport om romanipolitikk

Aas­rud ned­sat­te i 2011 et ut­valg som ar­bei­der med å kart­leg­ge po­li­tikk og til­tak over­for ro­mani­fol­ket fra midt­en av 1800-tal­let og fram til i dag. Ut­val­get skal do­ku­men­te­re hvil­ke føl­ger ro­ma­ni­po­li­tik­ken har hatt, både for en­kelt­in­di­vi­der og ro­mani­fol­ket i Norge som hel­het.

Ut­val­get skal le­ve­re sin rap­port innen ut­gan­gen av mai 2015.

Nasjonal minoritet

I en hundre­års­pe­rio­de fram til 1980 hadde norsk ro­ma­ni­po­li­tikk som mål å bli kvitt «om­strei­fe­re». Kul­tu­ren og leve­må­ten til ro­mani­fol­ket skul­le opp­hø­re, med virke­mid­ler som tvangs­ste­ri­li­se­ring og bort­plas­se­ring av barn.

I 1999 fikk grup­pen sta­tus som na­sjo­nal mi­no­ri­tet, med krav på be­skyt­tel­se av kul­tur, språk og iden­ti­tet.

(NTB)