Voldtektssak skaper rasende debatt i Danmark

Saken der tre gutter i 17-årsalderen ble frikjent for overgrep mot en jevnaldrende jente, skaper voldsomme reaksjoner i Danmark.

Tirsdag innleder Østre landsrett ankebehandlingen av saken der tre gutter er tiltalt for å ha forgrepet seg på en beruset 17-åring, som også led av insulinmangel. De tre ble frifunnet av en lavere rettsinstans i Roskilde i april på grunn av manglende bevis. Blant annet var det usikkerhet rundt jentas alkoholpromille og hvorvidt manglende insulin gjorde henne ute av stand til å stritte imot.

Retten la også vekt på at jenta ikke på en tydelig måte motsatte seg handlingene. Det til tross for at en av de tiltalte guttene forklarte at jenta var i en hjelpeløs tilstand da han oppga å ha hatt samleie med henne. Et vitne, i tillegg til jenta selv, har bekreftet at hun hadde problemer med å stå oppreist.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dommen vakte kraftige reaksjoner over hele Danmark. I dagene som fulgte, raste debattene om hva som oppfattes som voldtekt og betydningen av et nei i en voldtektssituasjon. Det ble også holdt flere demonstrasjoner.

Saken behandles tirsdag og torsdag. (©NTB)