Vil vedta eggdonasjon i vår

Utålmodige helsepolitikere i Arbeiderpartiet ivrer for å innføre eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd før valget. - Ultraliberalt, sier Høyre-nestor Inge Lønning.

Via kil­der i Ar­bei­der­par­ti­et får Dagen opp­lyst at 22. mars er en mulig dato for at stor­tings­mel­din­gen om bio­tek­no­logilo­ven er klar. Det er reg­net som siste frist hvis dette stor­tin­get skal be­hand­le saken.

Sam­ti­dig som Ap nå har klar­gjort sitt nei til sur­ro­ga­ti, har man det tra­velt med å få gjen­nom andre kon­tro­ver­si­el­le saker som gjel­der hvor­dan barn skal komme til ver­den. SV står sam­men med Ap i kam­pen for egg­do­na­sjon og as­sis­tert be­frukt­ning for ens­li­ge samt til­bud om tid­lig ul­tra­lyd til alle gra­vi­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Sen­ter­par­ti­et strit­ter imot. Saken har de siste må­ne­de­ne vært en av de mest be­ten­te i re­gje­rin­gen.

- Tre­ne­ring

Frust­ra­sjo­nen er util­slørt hos Ar­bei­der­par­ti­ets helse­po­li­tis­ke tals­mann, Tho­mas Breen.

- Bio­tek­no­lo­gi har lig­get i den po­li­tis­ke støpe­skje­en i flere år, sier Breen til Dagen.

Breen viser til at uenig­he­ten har vært av­klart, men mener «det har lyk­kes dem som er imot end­ring å tre­ne­re saken».

- Det liker jeg dår­lig. Fra mitt syns­punkt er dette vel­dig vik­tig, sier Ap-po­li­ti­ke­ren som er andre nest­le­der i Stor­tin­gets helse- og om­sorgs­ko­mité.

Kre­ver kon­klu­sjon

Han sier rett ut at for ham «has­ter det vel­dig», at den in­ter­ne pro­ses­sen har tatt «ufat­te­lig lang tid» og at det er «over­mo­dent» å skjæ­re gjen­nom. Men han un­der­stre­ker at dette må skje på stats­mi­nis­te­rens kon­tor, i for­stå­el­se med de andre parti­le­der­ne.

- Men man må evne å fatte en kon­klu­sjon, fram­hol­der Breen.

Han mener saken er grun­dig be­lyst og de­bat­tert. Der­med ser han ingen grunn til å bruke mer tid på den. For ham hand­ler dette om like­stil­ling og like­be­hand­ling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er ikke så opp­tatt av å for­de­le skyld, men den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen har vært på sitt beste når vi har kon­klu­dert og ikke latt saker trek­ke ut, sier han.

- Fryk­ter du at saken ikke blir av­klart i løpet av denne stor­tings­se­sjo­nen?

- Ja, jeg gjør det, sva­rer Breen.

- Sau­set sam­men

Tho­mas Breen po­eng­te­rer at han er glad for at Ar­bei­der­par­ti­et nå sier klart nei til sur­ro­ga­ti. Par­ti­ets nest­le­der Helga Pe­der­sen be­grun­ner stand­punk­tet med at man ser «skik­ke­lig styg­ge ek­semp­ler på hvil­ke for­hold mange sur­ro­ga­ti­mød­re i ut­lan­det lever under».

- Her ut­nyt­ter man de øko­no­mis­ke skjev­he­te­ne i ver­den på en åpen­bart pro­ble­ma­tisk måte. Ap øns­ker ingen form for kom­mer­sia­li­se­ring på dette fel­tet, sier Pe­der­sen til Klasse­kam­pen.

LES OGSÅ:
Aps pro­gram­ko­mité sier nei til sur­ro­ga­ti

Hun for­sik­rer om at par­ti­et ikke vil inn­føre reg­ler som gjør det let­te­re å be­nyt­te sur­ro­ga­ti i ut­lan­det.

- Men vi må hel­ler ikke lage lover som ram­mer sur­ro­ga­ti­bar­nas ret­tig­he­ter når de en gang har blitt til. Vi kan ikke late som om de ikke fin­nes, sier Pe­der­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Breen mener sur­ro­ga­ti og end­rin­ge­ne Ap øns­ker å gjen­nom­føre, er blitt «sau­set sam­men» på en uhel­dig måte og gjort det uklart hva de­bat­ten drei­er seg om. Han på­pe­ker at det er bred po­li­tisk mot­stand mot sur­ro­ga­ti på tvers av parti­gren­se­ne.

- Eks­tremt for­slag

Sen­ter­par­ti­ets helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne Kjer­sti Toppe er på sin side uro­lig for kamp­sa­ke­ne til de røde re­gje­rings­ka­me­ra­te­ne. Hun på­pe­ker at dette er «vel­dig kre­ven­de» saker å for­hand­le om siden det hand­ler om vik­ti­ge verdi­spørs­mål. Det opp­le­ves vans­ke­lig å finne gode kom­pro­mis­ser.

- For meg er for­sla­get om å til­la­te do­na­sjon av be­fruk­te­de egg, så­kalt em­bryo­do­na­sjon, det mest eks­tre­me for­sla­get. Da har bar­net ver­ken bio­lo­gisk far eller mor, sier Toppe.

Hun er førs­te nest­le­der i helse- og om­sorgs­ko­mi­te­en.

Håper på løs­ning

Fore­lø­pig vil Toppe ikke si så mye om hvor­dan uenig­he­ten bør hånd­te­res, hel­ler ikke om det er en sak som stik­ker så dypt at det står om re­gje­rings­del­ta­kel­sen. Flere av Sp-s tats­rå­de­ne skal være klare til å ta dis­sens i re­gje­ring, iføl­ge Af­ten­pos­ten. Men

- Uan­sett er vi ikke der nå. Vi har fått be­kref­tet vårt pri­mær­stand­punkt gjen­nom lands­styre­ved­tak, så får vi se om man kan nærme seg en løs­ning, sier Toppe.

- Selv om vi er vel­dig klare på hvor vi står, opp­fat­ter jeg at dette også er en vel­dig vik­tig sak for Ar­bei­der­par­ti­et, sier hun.

LES OGSÅ:
Sten­ger døra for nors­ke baby-kjø­pe­re

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ap er bevisstløst

Tid­li­ge­re helse­po­li­ti­ker for Høyre, Inge Løn­ning, mener det er vik­tig for Ap å pres­se Sp fordi det drei­er seg om vik­ti­ge sym­bol­sa­ker. Han er imid­ler­tid ikke im­po­nert over ar­gu­men­ta­sjo­nen.

- Dette er ikke et spørs­mål om like­stil­ling mel­lom kvin­ner og menn, men om bar­nets si­tua­sjon. I det øye­blik­ket man åpner for flere mødre, har man inn­ført en split­ter ny si­tua­sjon, sier han.

Inn­tryk­ket hans etter mange år på Stor­tin­get er at Ap er «helt be­visst­løst» i disse spørs­må­le­ne.

- Jeg tror ikke de skjøn­ner pro­blem­stil­lin­ge­ne en gang. Der­med lan­der de på tut og kjør. Ideo­lo­gisk er stand­punk­tet egent­lig ul­tra­li­be­ralt og har ikke noe med so­sial­de­mo­kra­ti­et å gjøre, sier Løn­ning.

Valg­fors­ker An­ders Todal Jens­sen ved NTNU reg­ner med at det er uenig­het blant vel­ger­ne til alle re­gje­rings­par­ti­ene i disse sa­ke­ne. Li­ke­vel tror han ne­der­lag i slike spørs­mål er let­te­re å svel­ge for Sp-v el­ge­re enn det ville vært for KrF-vel­ge­re.

- Uan­sett er ikke dette noen ty­pisk valg­kamp­sak, sier han.

(Dagen)

Strid om reproduksjon

I går ble det kjent at Arbeiderpartiet vil si nei til surrogati i sitt nye partiprogram.

Ap tok i fjor initiativ til å liberalisere bioteknologiloven.

Saken er betent i regjeringen, hvor Senterpartiets landsstyre i november i fjor vedtok at de er imot tidlig ultralyd, assistert befruktning for lesbiske, eggdonasjon, donasjon av befruktede egg og anonyme sædgivere.

Sp vant en seier ved å få regjeringen med på at spørsmålene skal drøftes i stortingsmelding om bioteknologi og ikke bare innføres ved forskrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strid om reproduksjon