Vil utvise flere utlendinger

Justisdepartementet varsler innstramminger som vil gjøre det lettere å utvise terrorister og krigsforbrytere.

Et medlem av Al-Aqsabrigadenefikk i 2010 bli i Norge. Det til tross for at han i asylintervju med norske myndigheter forklarte seg om straffbare handlinger. Gruppen han tilhørte stod bak flere blodige terror­angrep mot sivile iisrael i 2003 og har stått på blant annetEU og USAs terrorlister.

Utlendingsnemnda som ga mannen opphold, har ikke ønsket å kommentere sake, og kan ikke gi opplysninger om hvorvidt han fremdeles befinner seg i Norge eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannen som i 2006 søkte asyl i Norge fortalte selv at han hadde «deltatt i skuddvekslinger, skutt mot benene til to personer samt at han skal ha kidnappet personer fraHamas». Det går frem av et dokument publisert i anonymisert form på Utlendingsnemndas hjemmesider.

Selv om han overfor myndighetene hadde vedgått alvorlige straffbare handlinger og hadde hatt medlemskap i en gruppe som stod bak en rekke selvmords­bomber som rammet sivile israelere, fikk han bli i Norge.

Høringsforslag

Nå varsler statssekretærVidar Brein Karlsen (Frp) iJustisdepartementet at flere utlendinger som utgjør en fare for rikets sikkerhet eller har begått straffbare handlinger kan få utvisningsvedtak.

– Departementet sendte 5. juli i år på høring et forslag til lovregler som åpner for en utvidet adgang til å treffe slike formelle vedtak.

Forslaget vil blant annet innebære at det blir vanskeligere for personer med blod på hendene eller som utgjør en fare for rikets sikkerhet å få permanent opphold i Norge. Det skal også bli lettere å fatte formelle vedtak om utvisning, også i tilfeller der personene det gjelder ikke kan sendes ut før forholdene i hjemlandet forbedres.

Ukomfortable

Statssekretær Vidar Brein Karlsen (Frp) understreker at departementet ikke kan kommentere enkeltsaker.

– Men på generelt grunnlag vil jeg si at vi er svært ukomfortable med at personer med denne bakgrunnen får opphold i Norge og kan bevege seg fritt i landet.

Han viser til at norsk lovgivning er utformet i samsvar med Norges folkerettslige forpliktelser, slik at det gjelder et absolutt vern mot utsendelse for personer som risikerer dødsstraff, tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved utsendelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom det er mistanke om at noen har begått krigsforbrytelser eller andre alvorlige, straffbare handlinger, blir politiet varslet for å sikre at norske myndigheter tar ansvar for å vurdere og eventuelt gjennomeventuelt gjennomføre straffeforfølgning, sier Brein Karlsen.