1996: Seljord i Telemark. Skilt med kommunevåpenet (en sjøorm som symbolilserer seljordsormen ). NTB arkivfoto: Bjørn-Owe Holmberg / SCANPIX

Vil tvinge kommuner til å slå seg sammen

Frp vil at Stor­tin­get skal be­stem­me kom­mune­struk­tu­ren.

For få kom­mu­ner vel­ger å slå seg sam­men av egen vilje. Der­for kas­ter Frem­skritts­par­ti­et vrak på fri­vil­lig­hets­prin­sip­pet.

Det brøt ut kraf­tig og jub­len­de ap­plaus lands­møte­sa­len på Gar­der­moen da det ble klart at et for­slag om å la kom­mu­ne­ne selv be­stem­me om de skal slå seg sam­men ble for­kas­tet. Iste­den ble for­sla­get om at det er Stor­tin­get som skal be­stem­me kom­mune­struk­tu­ren ved­tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En­kel­te de­bat­tan­ter hadde i for­kant på­pekt at Frp, som i en rekke sam­men­hen­ger for­fek­ter at «det er de som har skoen på som vet hvor den tryk­ker», i denne saken synes å hevde det stikk mot­sat­te. Iste­den­for å la «den en­kel­te» selv vur­de­re hva den er mest tjent med, går par­ti­et inn for at mak­ten sen­tralt be­stem­me.

- Det er fri­vil­lig­het som lig­ger nær­mest sje­len til Frem­skritts­par­ti­et, og det er det som må ligge til grunn i dette spørs­må­let, sa stor­tings­re­pre­sen­tant Gjermund Hage­sæ­ter.

Frank Willy Dju­vik fra Sogn og Fjor­da­ne for­søk­te etter beste evne å få tvangs­prin­sip­pet til å passe inn i Frps fri­hets­be­grep - og over­be­vis­te ty­de­lig­vis mange nok parti­fel­ler.

- Jeg er for å tvin­ge vekk gren­ser som hind­rer inn­byg­ger­nes frie valg. Små Sen­ter­par­ti-kom­mu­ner skal ikke få bruke pen­ger som kan bru­kes til syke­plei­ere og læ­re­re i hele lan­det. Det er ikke min de­fi­ni­sjon av fri­het, sa han.