Vil Trump samle de kristne?

Det årlige landsmøtet til det republikanske partiet er i gang. Til tross for at partiet har gitt sin støtte til Trump uteblir flere profilerte parti­topper fra landsmøtet.

For kristne republikanere i USA har den siste store nyheten vært at presidentkandidatDonald Trump valgteMike Pence som sin visekandidat på fredag forrige uke.

Pence er guvernør i Indiana, og har profilert seg som en aktiv motstander av abort og forsvarer av et tradisjonelt ekteskapssyn. Håpet til Trump er at han, med Pence ved sin side, vil få støtte av de republikanske kristne som frykter at han ikke vil være konservativ nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristne

Det republikanske partiet, GOP eller Grand Old Party, står nå bak Trump i kampanjen fremover. På nettsiden annonserer de for Trump t-skjorter, capser og andre artefakter. Likevel uteblir flere partitopper fra landsmøtet til republikanerne, deriblant George H. W. Bush ogGeorge W. Bush.

Valget av visepresidenten er nok noe som faller i god jord hos GOP som i går publiserte sitt partiprogram. Dette omtales som en «av de mest konservative» programene GOP har publisert de siste årene, av avisen The Indian Express.

Trump har også tidligere i kampanjen gått ut og sagt at han vil fjerne grunnlovstilleget fra 1954, populært kalt The Johnson Amendment (grunnlovstillegget), som fratar religiøse samfunn uten skatteplikt muligheten til å engasjere seg politisk.

– Vi skal fjerne det forferdelige Johnson-grunnlovstillegget og vi skal la de evangeliske, vi skal la kristne og jøder og religiøse folk snakke uten å være redd for å snakke, sa Trump da han annonserte Pence som visepresident.

En undersøkelse fraPew Research Center viser at blant hvite, evangeliske protestanter vil 78 prosent stemme på Trump som president. Blant disse er det bare 30 prosent som stemmer fordi de ønsker Trump som president. 45 prosent melder at de stemmer slik for å unngåHillary Clinton.

Eksempel

Trump håper at hans millionærstatus skal framstå som et eksempel på at alle kan lykkes og at han som president har spesielle forutsetninger for å skape arbeidsplasser. Nå viser det seg at arbeids­ledigheten allerede er fallende og at kritikken mot den sittende regjering ikke treffer helt.

På åpningsdagen fikk partiledelsen trumfet gjennom sine valgregler, trass i sterk motstand fra «Dump Trump»-delegatene. Trump har et solid flertall av utsendingene på landsmøtet bak seg, så det var aldri noen tvil om prosedyren rundt selve nominasjonen.

Men motstanderne har ikke tenkt å gi seg uten videre. Det kom en mulighet for mer turbulens også i går. Da ble det holdt et formelt opprop, der delegatene fra samtlige delstater gav beskjed om hvordan de skal stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Plagiat

Blant delegatene blir det også mye snakk omMelania Trumps, Donalds kone, tale på ­åpningsdagen, spesielt avsløringen av at hun nærmest ordrett brukte to avsnitt fra en tale somMichelle Obama holdt i 2008. Saken svirrer rundt på sosiale medier og er enn så lenge fjernsynsreporternes yndlingstema.

Paul Ryan, blant de høyest rangerte kjendisene fraCapitol Hill og formelt sett leder av landsmøtet, holdt seg unna podiet på åpningsdagen mandag. Det ble tolket som nok et stikk til Trump, som Ryan svært motvillig ga sin støtte da flertallet var sikret og nominasjonen reelt sett avgjort.

Ryan bøyde av og sa at det tross alt er bedre med Trump enn Hillary Clinton og at det er viktig å vise omverdenen at lederen avRepresentantens hus støtter partiets kandidat. Men Ryan skal i ilden tirsdag, og hvert ord han fram­fører vil bli tolket i lys av det spente forholdet til Trump.

Og Ryan fortsetter å kritisere Trump, særlig hans holdning til forpliktende handelsavtaler og håndtering av innvandrere. Paul Ryan møtte mandag delegatene fra sin hjemstat, men nevnte aldri Trump ved navn.