Vil kunne bortvise alle asylsøkere fra nordiske land

Norge skal kunne avvise alle asylsøkere som kommer fra et annet nordisk land, uten å realitetsbehandle en eventuell asylsøknad, ifølge regjeringens forslag til innstramninger i asylpolitikken.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) legger senere tirsdag fram en rekke forslag til innstramninger i utlendingsloven, tiltak som skal begrense strømmen av asylsøkere til Norge.

Ifølge forslaget, som NTB har sett, foreslås det blant annet en bestemmelse som «gir departementet hjemmel til å beslutte ankomst direkte fra et nordisk naboland som et selvstendig grunnlag for å nekte realitetsbehandling av søknad om beskyttelse (asyl) etter utlendingslovens §32».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen viser i forslaget til at Sverige har innført en lignende bestemmelse.

Ifølge forslaget ønsker regjeringen å gi politiet myndighet til å beslutte at en søknad ikke skal realitetsbehandles og også utvide politiets myndighet til å omfatte fysisk bortvisning på grensen.

– Etter departementets syn bør dette kunne effektiviseres ved at det ikke treffes et formelt skriftlig vedtak om bortvisning, heter det i forslaget.